Φωτο: Shutterstock

Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη με προσδοκίες νέων μέτρων στήριξης

Τα σημάδια της οικονομικής ύφεσης ενισχύουν τις εκτιμήσεις για περαιτέρω στήριξη έως το τέλος του 2020 και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ με κέρδη κινούνται και τα αμερικανικά futures, παρά τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν νέες παρεμβάσεις για παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Τα σημάδια της οικονομικής ύφεσης έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω στήριξη έως το τέλος του 2020.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διεύρυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Εξάλλου τα σχόλια από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ότι η ΕΚΤ καλύτερα να παρέχει περισσότερα, παρά λιγότερα, ενισχύουν τις προσδοκίες αυτές.

Νωρίτερα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η ΕΚΤ θα επιδιώξει να επεκτείνει την ευελιξία του έκτακτου PEPP στα άλλα προγράμματα αγοράς ομολόγων, κάτι το οποίο θα παρέχει ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας στα πιο αδύναμα κράτη της νομισματικής ένωσης. 

Βέβαια, ένα άλλο μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Υβ Μερς, αντέκρουσε τόσο το δημοσίευμα όσο και τα σχόλια του Πανέτα, εκτιμόντας ότι το outlook για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη δεν έχει επιδεινωθεί. «Κοιτάζοντας τα νεότερα στοιχεία, θεωρώ ότι τίποτε δεν δείχνει μία περαιτέρω επιδείνωση, τουλάχιστον όχι στο μέτωπο των τιμών και της παραγωγής», δήλωσε ο Μερς. «Αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν όπως είναι τώρα, ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη επιδείνωση στο υγειονομικό μέτωπο», δήλωσε ο ίδιος. 

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο σύνθετος δείκτης PMI σημείωσε «βουτιά» σε χαμηλό τριών μηνών τον Σεπτέμβριο στις 50,1 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο κλάδος των υπηρεσιών επιδεινώθηκε και υποχώρησε σε επίπεδο συρρίκνωσης, καθώς υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 47,6 μονάδες, από 50,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, καλύτερη ήταν η εικόνα για τον μεταποιητικό κλάδο, με τον δείκτη να ενισχύεται σε υψηλό 25 μηνών στις 53,7 μονάδες από 51,7 μονάδες τον Αύγουστο. Ο δείκτης για την παραγωγή σκαρφάλωσε σε υψηλό 31 μηνών στις 56,8 μονάδες.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία επιβραδύνθηκε σε χαμηλά 4 μηνών το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη PMI, ενώ τα νέα από τη Γερμανία ήταν πιο ελπιδοφόρα, με τον μεταποιητικό PMI να ενισχύεται στις 56,6 μονάδες από 52,2.

Παράλληλα, η Ισπανία αναθεώρησε τα στοιχεία για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου σε συρρίκνωση 17,8%, από την αρχική εκτίμηση για 18,5%, ενώ τα στοιχεία από την GfK έδειξαν ότι το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία σταθεροποιείται τον Οκτώβριο, έπειτα από την ισχυρή μείωση του Σεπτεμβρίου. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 1,35%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δυο μηνών. Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 1,56%, ο CAC 40 στη Γαλλία ενισχύεται 1,86%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο +2,42%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 1,71%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,32%.

Τα futures του Dow κερδίζουν 0,89%, του S&P 500 0,58% και του Nasdaq 0,46%.

Η Wall κατάφερε και εχθές να σημειώσει κέρδη, με οδηγό τον τεχνολογικό κλάδο, αλλά και με στήριξη από την υπόσχεση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι η τράπεζα θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία. 

Η κεντρική τράπεζα παραμένει δεσμευμένη να χρησιμοποιεί τα εργαλεία της «για όσο διάστημα χρειάζεται, για να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη θα είναι όσο το δυνατό ισχυρότερη», ανέφερε στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο, η οποία συνεχίζεται και σήμερα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ισχυρή άνοδος σε UBS και Logitech

Νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ανακοινώνουν μια - μια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει ξεκαθαρίσει στις ΗΠΑ αν ένα νομοσχέδιο θα είναι δυνατό να ψηφιστεί πριν τις εκλογές.