Φωτο: Pixabay

Οι ρευστοποιήσεις στην τεχνολογία κρατούν στο «κόκκινο»» τη Wall Street

Εκ νέου αντιμέτωπη με σημαντικές πιέσεις η υψηλή τεχνολογία, οδηγεί σε σημαντικές απώλειες την αμερικανική αγορά. Ράλι για τη μετοχή της Nike, με κέρδη που αγγίζουν το 10%.

Παραμένει σε πτωτική πορεία η αμερικανική αγορά, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές βρίσκονται, εκ νέου, αντιμέτωπες με ρευστοποιήσεις, αν και όχι τόσο επιθετικές όσο αυτές που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Πτώση 0,29% για τον Dow Jones, ο οποίος κατόρθωσε να «σβήσει» κέρδη άνω των 175 μονάδων, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,58% και τον Nasdaq να κινείται 1,21% χαμηλότερα. 

Σημαντικές είναι οι απώλειες για τα μεγάλα τεχνολογικά ονόματα της Wall Street με την Amazon να υποχωρεί 2,1%, την Alphabet κατά 1,9%, ενώ απώλειες 1,3% και 1,8% εμφανίζουν οι τίτλοι των Microsoft και Apple αντίστοιχα. «Βουτιά» άνω του 7% για τη μετοχή της Tesla, μετά από απογοητευτικές ανακοινώσεις για την παραγωγή της εταιρείας από τον επικεφαλής της, Ελ. Μασκ. 

Στον αντίποδα ράλι με κέρδη 10% για τη μετοχή της Nike, η οποία ικανοποίησε τους επενδυτές με τα μεγέθη της κατά το δ’ τρίμηνο του έτους χρήσης 2019-2020.

Η σημερινή πορεία της Wall Street επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι έως και τις 3 Νοεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι δημοσκοπήσεις εάν και δείχνουν προβάδισμα του υποψήφιου των Δημοκρατικών, δεν αποτελούν θέσφατο για το ποιος θα είναι τελικά ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου και κυρίως για το τι πολιτική θα ακολουθήσει.

«Μαζεμένα» κέρδη για Ευρώπη 

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, με την άνοδό τους όμως να περιορίζεται καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από την πορεία της Wall Street και παρά τη διάχυτη πίστη που υπάρχει ότι ακόμη και εάν η κατάσταση στην οικονομία χειροτερέψει η ΕΚΤ θα φροντίσει να παρέμβει ώστε να τη σώσει. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,55%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσε να σημειώνει κέρδη που ξεπέρασαν το 1,3%, με τον DAX 30 στη Γερμανία να εμφανίζει άνοδο 0,3%, τον CAC 40 στη Γαλλία να ενισχύεται 0,6%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 βρέθηκε στο +1,2%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 είχε άνοδο μόλις 0,08%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται 0,18% υψηλότερα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο σύνθετος δείκτης PMI σημείωσε «βουτιά» σε χαμηλό τριών μηνών τον Σεπτέμβριο στις 50,1 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο κλάδος των υπηρεσιών επιδεινώθηκε και υποχώρησε σε επίπεδο συρρίκνωσης, καθώς υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 47,6 μονάδες, από 50,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, καλύτερη ήταν η εικόνα για τον μεταποιητικό κλάδο, με τον δείκτη να ενισχύεται σε υψηλό 25 μηνών στις 53,7 μονάδες από 51,7 μονάδες τον Αύγουστο. Ο δείκτης για την παραγωγή σκαρφάλωσε σε υψηλό 31 μηνών στις 56,8 μονάδες.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία επιβραδύνθηκε σε χαμηλά 4 μηνών το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη PMI, ενώ τα νέα από τη Γερμανία ήταν πιο ελπιδοφόρα, με τον μεταποιητικό PMI να ενισχύεται στις 56,6 μονάδες από 52,2.

Παράλληλα, η Ισπανία αναθεώρησε τα στοιχεία για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου σε συρρίκνωση 17,8%, από την αρχική εκτίμηση για 18,5%, ενώ τα στοιχεία από την GfK έδειξαν ότι το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία σταθεροποιείται τον Οκτώβριο, έπειτα από την ισχυρή μείωση του Σεπτεμβρίου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ