Φωτο: Shutterstock

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία «ρίχνουν» τις αγορές

Σε συνέχεια της χθεσινής «βουτιάς» της Wall Street και εν μέσω της νέας έξαρσης του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Σε χαμηλά τριών μηνών υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού αύξησαν τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης.

«Οι αγορές χωνεύουν την ιδέα ότι οι προσδοκίες ανάπτυξης ενδέχεται να μην υλοποιηθούν», ανέφερε στο Bloomberg οικονομολόγος της New York Life Investments. «Καθώς η δημοσιονομική ώθηση στις ΗΠΑ αρχίζει να μειώνεται, ορισμένες από τις προσδοκίες για αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη συρρικνώνονται».

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs έκοψαν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο στο μισό, και συγκεκριμένα στο 3% από 6%. «Πιστεύουμε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το Κογκρέσο δεν θα παρέχει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το πρόσθετο επίδομα ανεργίας που δίνεται επί του παρόντος, τυχόν περαιτέρω στήριξη θα πρέπει να περιμένει έως το 2021», ανέφεραν οι οικονομολόγοι. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο χθες, ενώ στη Γερμανία, δύο υπουργοί, τέθηκαν σε καραντίνα. Παράλληλα, η Γαλλία προχώρησε σε εκ νέου επιβολή περιορισμών, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει έναν χάρτη «επικίνδυνων ζωνών», ενώ έδωσε περιθώριο ημερών στις τοπικές αρχές των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο προκειμένου να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς, διαφορετικά θα κηρυχθούν σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Ιουνίου.

Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει πτώση 0,44%, ο CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί 0,6%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο -0,71%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,3%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,13%.

Τα futures του Dow χάνουν 0,14%, του S&P 500 0,09% και του Nasdaq 0,28%.

Εχθές, η τεχνολογία «βούλιαξε» για ακόμη μια φορά τη Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει απώλειες 525 μονάδων ή 1,9%, τον S&P 500 να υποχωρεί 2,8% και τον Nasdaq να εμφανίζει απώλειες της τάξης του 3,1%. 

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι μετοχές των Apple και Amazon, με απώλειες που ξεπέρασαν το 4%, με τον τίτλο του Facebook να υποχωρεί 2,4%, την Alphabet να αποδυναμώνεται 3,5%, τη Microsoft 3,1%, ενώ στο -4% βρέθηκε και το Netflix. Σε τροχιά ισοπέδωσης η μετοχή της Tesla, με πτώση 10,3% μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την παραγωγή της εταιρείας από τον επικεφαλής της Έλον Μασκ. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ