Φωτο: Shutterstock

Ανάκαμψη για την τεχνολογία στη Wall, πτώση για  Ευρώπη 

Ισχυρή μεταβλητότητα για την αμερικανική αγορά, ενώ πιέσεις δέχθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας κινείται η αμερικανική αγορά, καθώς στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης ο S&P 500 έσβησε όλα τα κέρδη του για το 2020, αλλά τελικά μία ακόμη ανάκαμψη για τις τεχνολογικές μετοχές κατόρθωσε να αντιστρέψει αυτήν την τάση και πλέον οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κινούνται με θετικό πρόσημο. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,47%, με τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη 0,69%, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,16% υψηλότερα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Dow Jones εμφάνιζε απώλειες 0,2%, ο S&P είχε πτώση 0,5% και ο Nasdaq ήταν 1% χαμηλότερα. 

Όμως η ανάκαμψη της υψηλής τεχνολογίας βοηθά εκ νέου τους τρεις δείκτες να έχουν καλή πορεία, με τη μετοχή της Apple να ενισχύεται 2,7%, αυτές των Microsoft και Alphabet κατά 2,1% και 1,5% αντίστοιχα, ενώ στο +2% βρίσκεται ο τίτλος της Amazon.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο μεικτά ήταν τα μηνύματα που έστειλε η αμερικανική οικονομία, καθώς από τη μία πλευρά υπήρξε αναπάντεχη αύξηση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας, καθώς έφθασαν στις 870.000 ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στις 850.000.

Στον αντίποδα καλή πορεία ακολουθεί η αγορά ακινήτων, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν το ένα εκατ. τον Αύγουστο, έναντι εκτιμήσεων ότι θα άγγιζαν τις 898.000.
 
Τα μεικτά οικονομικά δεδομένα ήρθαν την ώρα που συνεχίζεται το αδιέξοδο για την επίτευξη συμφωνίας για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ, με την Goldman Sachs, εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης να προχωρά σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη δ’ τριμήνου, την οποία «βλέπει» πλέον στο 3% έναντι 6% που προέβλεπε πριν.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές 

Πτωτική πορεία ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς συνεχίζονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, οι οποίες οδηγούν και σε φόβους ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι τελικά λιγότερο ισχυρή απ’ ότι αρχικά έχει εκτιμηθεί. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,05% με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου να ηγείται των απωλειών με 1,3%. Ο γερμανικός DAX 30 υποχώρησε κατά 0,31%,, ενώ ο γαλλικός CAC 40  αποδυναμώθηκε 0,83% και ο FTSE 100 κινήθηκε 1,25% χαμηλότερα. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,11%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -0,14%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ