Φώτο: Shutterstock

Προσπάθεια αντίδρασης στη Wall Street με αιχμή τον δείκτη Nasdaq

Ανοδικές τάσεις στη Wall Street που οδεύει ωστόσο σε μια ακόμη αρνητική εβδομάδα. Οι φόβοι για την εξέλιξη της πανδημίας οδήγησαν τις ευρωπαϊκές αγορές στη χειρότερη εβδομάδα από τον Ιούνιο.

Ώθηση στους δείκτες της Wall Street δίνουν οι τεχνολογικές μετοχές, με την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά να βρίσκεται όμως ενόψει της μεγαλύτερης εβδομαδιαίας πτώσης μέσα στο χρόνο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την επίπτωση του κορονοϊού στην οικονομία επιβαρύνοντας το επενδυτικό συναίσθημα. Στον αντίποδα, η Ευρώπη έκλεισε την χειρότερη εβδομάδα της από τον Ιούνιο σημειώνοντας την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση.

Και οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες βρίσκονται σε πορεία για να κλείσουν για τέταρτη διαδοχική βδομάδα που είναι το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Αύγουστο του 2019.

Στις 20:20 ο Dow Jones σημειώνει ανοδο 0,49% στις 26.946 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,79% στις 3.272 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,29% στις 10.810 μονάδες.

Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών όπως η Facebook, η Alphabet, η Amazon, η Apple και του Netflix που θεωρούνται σχετικά καλές τοποθετήσεις σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας σημειώνουν άνοδο που αγγίζει το 2%.

Επιπλέον ο δείκτης για τις εταιρείες ΙΤ (Information Technology) σημειώνει κέρδη 1,2% συνεχίζοντας την θετική πορεία της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές τοποθετούν ακόμα περισσότερα χρήματα στις μετοχές, ενώ επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομία.

«Βρισκόμαστε μέρες σε καθοδική πορεία και η αγορά έχει διαμορφωθεί έτσι που όλοι κοιτούν για ευκαιρίες να αγοράσουν» δηλώνει ο Μπάρι Τζέιμς διαχειριστής της James Investment Research.

Η χθεσινή κίνηση της Goldman Sachs να χαμηλώσει τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του έτους, στο 3% σε ετήσια βάση από 6% προηγουμένως, μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τους φόβους των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε έπειτα από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου που έδειξαν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 0,4% τον Αύγουστο, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικούς μήνες ανόδου. Την ίδια στιγμή οι ενεργειακές μετοχές βρίσκονται σε πορεία για μια από τις χειρότερες εβδομάδες από τότε που η πανδημία «βούλιαξε» την αγορά τον Μάρτιο.

Η αλυσίδα Costco Wholesale σημειώνει πτώση 2,5% καθώς η αλυσίδα λιανικού εμπορίου κατέγραψε υψηλά κόστη σχετιζόμενα με τον κορονοϊό για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η μετοχή της Boeing κερδίζει 3,6% μετά την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Αερομεταφορών πως τα 737 MAX που βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος ίσως λάβουν άδεια για να επιστρέψουν στις πτήσεις το Νοέμβριο και να ξεκινήσουν δρομολόγια μέχρι το τέλος του έτους.

Η μετοχή της φαρμακευτικής Novavax πραγματοποιεί άλμα 11,3% καθώς η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο δοκιμών για το πειραματικό της φάρμακο κατά του κορονοϊού.

Στην Ευρώπη, η αυξανόμενη ανησυχία για την άνοδο των κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι φόβοι για νέο lockdown επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση του Λονδίνου έκλεισαν με πτώση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,10% στις 355 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 3.137 μονάδες. Ο Stoxx 600 σημείωσε εβδομαδιαία πτώση 3,7%, ολοκληρώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα του από τα μέσα Ιουνίου.

Στη Γερμανία ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 1,09% στις 12.469 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε απώλειες 0,69% στις 4.729 μονάδες. Σε θετικό πρόσημο έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο που σημείωσε μικρή άνοδο 0,34%, στις 5.842 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,10% στις 18.698 μονάδες, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη έκλεισε με πτώση 0,23% στις 6.628 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ