ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας

Στα ραντάρ των επενδυτών παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η ενδεχόμενη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και το πρώτο debate για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 

Σε απόσταση από το χθεσινό ράλι κρατούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ και στη Ασία τα χρηματιστήρια εμφάνισαν μικτές τάσεις έπειτα από το δυναμικό ξεκίνημα της εβδομάδας στη Wall Street. 

Στα ραντάρ των επενδυτών παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, που συνεχίζονται χωρίς σαφείς ενδείξεις, η ενδεχόμενη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και το πρώτο debate για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 

Στα επιχειρηματικά νέα, η LVMH κατέθεσε μήνυση κατά της Tiffany, σε συνέχεια της μήνυσης που είχε καταθέσει η Tiffany, αποσύροντας την προσφορά για την εξαγορά ύψους 16 δισ. δολαρίων. 

Παράλληλα, στο μέτωπο της πανδημίας, οι θάνατοι από Covid-19 ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σε πολλές χώρες εμφανίζεται αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, τα οποία διεθνώς έχουν φθάσει περίπου τα 33 εκατομμύρια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,5%, έχοντας σημειώσει χθες άνοδο 2,2% στην καλύτερή του ημέρα από τις 22 Ιουνίου, με τον τραπεζικό του δείκτη να σημειώνει πτώση 1,3%. Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει πτώση 0,6%, ο CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί 0,4%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο -0,4%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,7%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,47%.

Τα futures του Dow χάνουν 0,25%, του S&P 500 0,2% και του Nasdaq 0,26%, έπειτα από το χθεσινό ράλι, μετά την αναφορά της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι ότι μία συμφωνία για περισσότερη κρατική στήριξη στην οικονομία είναι ακόμη στο τραπέζι.

Η Δημοκρατική Πελόζι δήλωσε ότι τα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας δημοσιοποιούν ένα νέο πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων. Όπως είπε, πρόκειται για ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο, το οποίο, μειώνει το κόστος της οικονομικής βοήθειας.

Σε μία επιστολή του γραφείου της Πελόζι προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η ίδια τόνισε ότι το νομοσχέδιο «περιλαμβάνει νέα χρηματοδότηση, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή για τα σχολεία, τις μικρές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τους εργαζόμενους στις αεροπορικές εταιρείες, αλλά και άλλους εργαζόμενους».

Νωρίτερα, στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,12%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,97%. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,21%, ενώ ο Shenzhen Composite ενισχύθηκε 1,2%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες σε τράπεζες και blue chips

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπό το αρνητικό κλίμα σε Ευρώπη και Wall Street. Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips με απώλειες σε Τιτάν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΔΕΗ και Motor Oil ενώ ξεχωρίζει η άνοδος της ΕΥΔΑΠ.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο στην έναρξη, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.317,72 μονάδες (-1,60%) και τον τραπεζικό δείκτη στις 2.684,63 μονάδες (-2,15%). Απώλειες για τις συστημικές τράπεζες, ενώ ανοδικά κινούνται η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ και η Coca-Cola HBC.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικά με «οδηγό» τις τράπεζες και το ευρωπαϊκό κλίμα

Σε ανοδική τροχιά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ώθηση από το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ξεχωρίζουν οι τράπεζες, με επιλεκτικές πιέσεις σε τίτλους της αγοράς.
Χρηματιστήριο και αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σε ανοδικούς ρυθμούς ο Γενικός Δείκτης με ώθηση από τράπεζες

Με μικρή άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ακολουθώντας τη θετική τάση των ευρωπαϊκών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,51% στις 2.357,79 μονάδες, με συναλλαγές 22,95 εκατ. ευρώ.