Φωτο: Shutterstock

Macro και ελπίδες για νέο πρόγραμμα στήριξης «ανεβάζουν» τη Wall Street

Θετική η εικόνα για την αμερικανική αγορά, με τις τεχνολογικές μετοχές να επιστρέφουν σε ανοδική πορεία και εν αναμονή των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ.

Με καλές διαθέσεις ξεκίνησε τον Οκτώβριο η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς θετικά μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και η διατήρηση των ελπίδων για συμφωνία Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών σε ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, στηρίζουν τις αγοραστικές διαθέσεις. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,44%, με τον S&P 500 να εμφανίζει κέρδη 0,54% και τον Nasdaq να κινείται 0,96% υψηλότερα.

Επιστροφή της στήριξης για την αγορά από τις τεχνολογικές μετοχές, με Amazon, Microsoft, Alphabet και Facebook να έχουν κέρδη άνω του 1%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης του S&P 500 εμφανίζει άνοδο 0,9%.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στο Κογκρέσο να καταρτιστεί πρόγραμμα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο συμπεριλαμβάνει ποσό 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ειδικά για τον τομέα των αερομεταφορών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της αμερικανικής προεδρίας Μαρκ Μέντοους. Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι ζητούν να διατεθεί πολύ υψηλότερο ποσό, ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων, θεωρούν ανεπαρκή την κυβερνητική πρόταση.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν περισσότερο του αναμενόμενου την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παρά τη χαλάρωσή της η μεταποίηση στις ΗΠΑ παρέμεινε σε καλή πορεία τον Σεπτέμβριο, καθώς ο αντίστοιχος δείκτης ISM διαμορφώθηκε στο 55,4 από 56 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Κέρδη πλην DAX 30 στην Ευρώπη 

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς συνεχίζεται η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ οι επενδυτές στη Γηραιά Ήπειρο δεν φαίνονται τόσο αισιόδοξοι όσο οι Αμερικανοί για τη συμφωνία αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,16%, στις 361,64 μονάδες, με στήριξη από τον δείκτη λιανεμπορίου ο οποίος ενισχύθηκε 2,4%, ενώ αντίθετα αυτός ενέργειας υποχώρησε κατά 1,7%. 

Ο γερμανικός DAX 30 υποχώρησε κατά 0,23%, στις 12,730,77 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,43%, στις 4.824,04 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,25%, στις 5,880,49 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,24% στις 19.061,50 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 είχε κέρδη 0,21%, στις 6.730,70 μονάδες.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ