Φωτο: Shutterstock

Στο «κόκκινο» η Wall καθώς απομακρύνεται η συμφωνία για νέο πακέτο στήριξης 

Ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών, Στ. Μνιούτσιν, υποστήριξε ότι είναι απίθανο να υπάρξει κάποια συμφωνία πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ρευστοποιήσεις, εκ νέου, στην τεχνολογία.

Πτωτική πορεία ακολουθούν για μία ακόμη συνεδρίαση οι αμερικανικές μετοχές, μετά και την σχεδόν βέβαιη απομάκρυνση της επίτευξης συμφωνίας στις ΗΠΑ για ένα νέο πακέτο στήριξης. 

Πτώση 0,52% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,7% και τον Nasdaq να κινείται 1,09% χαμηλότερα. Σημειώνεται ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και οι τρεις δείκτες κινούνταν με θετικό πρόσημο, χάρη σε καλά εταιρικά μεγέθη γ' τριμήνου.

Ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών, Στ. Μνιούτσιν, χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αν και υποστήριξε ότι υπάρχει πρόοδος σε κάποια θέματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος έχει προτείνει το νέο πακέτο στήριξης να διαμορφωθεί στα 1,8 τρισ. δολάρια, με την πρόεδρο της Βουλής, Ν. Πελόζι, να υποστηρίζει ότι αυτό το ποσό δεν είνα αρκετό. 

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των τεχνολογικών ομίλων, με την Amazon να υποχωρεί 2%, ενώ απώλειες σχεδόν 1% σημειώνουν οι τίτλοι των Facebook, Netflix, Alphabet και Microsoft.

Αρνητική επίδραση συνεχίζει να έχει στην αγορά και η ανακοίνωση για διακοπή των κλινικών μελετών φαρμάκων κατά του κορονοϊού από Johnson & Johnson και Eli Lilly, με τους επενδυτές να μην ξεχνούν ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιβολή ενός νέου lockdown, αν και οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο παλεύουν για να το αποφύγουν, ενά υπάρξει ένα δεύτερο ισχυρό κύμα της πανδημίας. 

Μεικτές τάσεις για την Ευρώπη 

Ο συνδυασμός της ανησυχίας για τον κορονοϊό με τα δυσάρεστα νέα από τις ΗΠΑ για το πακέτο στήριξης έπληξε τις επενδυτικές διαθέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε οριακές απώλειες 0,1% στις 370,62 μονάδες. Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύθηκε 0,07% στις 13.028 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,12% στις 4.941 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 είχε απώλειες 0,58% στις 5.935 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,25% στις 19.607,73 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 είχε κέρδη 0,6% στις 6.916,60 μονάδες.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ