Φωτο: Shutterstock

Πιέσεις λόγω πανδημίας στην Ευρώπη, πιο «ανθεκτική» η Wall Street

Η συνεχής αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο πλήττει τις επενδυτικές διαθέσεις, με αρνητική επίδραση και από την αδυναμία συμφωνίας για νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ.

Δεύτερη ημέρα απωλειών για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας καθίσταται όλο και πιο επιθετικό, ενώ οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους και στις ανακοινώσεις πληθώρας εταιρικών μεγεθών γ’ τριμήνου. Την ίδια ώρα περισσότερο, μετά τη σημαντική πτώση της Δευτέρα, εμφανίζεται η αμερικανική αγορά, με S&P 500 και Nasdaq να κινούνται σε θετική πορεία.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,22%, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,12%, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα για τον Nasdaq ο οποίος σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,89%.

Όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ευρώπη έτσι και στη Wall Street οι επενδυτές εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τα συνεχιζόμενα αρνητικά στοιχεία για τον κορονοϊό, με τις ΗΠΑ να είναι η χώρα που καταρρίπτει συνεχή αρνητικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ενώ την ίδια ώρα η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το νέο πακέτο στήριξης, δημιουργεί ασφυκτικό περιβάλλον για αρκετούς επιχειρηματικούς κλάδους όπως οι αερομεταφορές και η ψυχαγωγία-εστίαση. Για μία ακόμη συνεδρίαση μεγάλες είναι οι απώλειες για μετοχές όπως αυτές των American Airlines (-3,9%) και Delta (-2%).

Παράγοντας που ενισχύει τη μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά είναι φυσικά και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι οποίες γίνονται υπό τις εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, συνθήκες οι οποίες εκτιμάται ότι θα καθυστερήσουν ακόμη και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Στον αντίποδα θετικά είναι τα μηνύματα από το πεδίο των ανακοινώσεων εταιρικών μεγεθών γ’ τριμήνου. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Earnings Scout εκ των 170 εταιρειών του S&P 500 που έχουν δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά τους το 83% έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Νέα πτώση για την Ευρώπη

Πτωτικά κινήθηκαν, εκ νέου, οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές αν και οι απώλειές τους ήταν λιγότερο επιθετικές σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Η εξάπλωση της πανδημίας δεν αφήνει τους επενδυτές να καταστούν πιο ενεργητικοί, με τον φόβο για επιβολή και εθνικών lockdowns, πέραν των τοπικών που ήδη εφαρμόζονται, να συνεχίζει να υφίσταται.

Πτώση 0,95% σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 στις 352,58 μονάδες, με τον γερμανικό DAX 30 να υποχωρεί 0,93% στις 12.063,57 μονάδες , τον βρετανικό FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,09% στις 5.728,99 μονάδες και τον γαλλικό CAC 40 να κινείται 1,77% χαμηλότερα στις 4.730,66 μονάδες. Σε τροχιά απωλειών και οι δείκτες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να βρίσκεται στο -1,51% και τις 18.659,50 μονάδες, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 2,14% σημείωσε ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 στις 6.651,80 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών κινητικότητα υπήρξε για εταιρείες που ανακοίνωσαν μεγέθη τριμήνου, με την ισπανική Santander να υποχωρεί 1%, ενώ πτώση άνω του 3% σημείωσε ο τίτλος της HSBC. Απώλειες 2% για τη ΒΡ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ