Φωτο: Shutterstock

Χαμηλό πέντε μηνών στην Ευρώπη, «βουτιά» στη Ν. Υόρκη

Ισχυρές αναταράξεις στα χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και οι ανησυχίες για έκπληξη στις αμερικανικές εκλογές. Πτώση 1,46% στα futures του S&P, απώλειες άνω του 3% σε Γερμανια - Γαλλία.

Σε χαμηλό πέντε μηνών υποχωρούν οι ευρωαγορές ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται και τα futures στη Wall Street καθώς η έξαρση του κορονοϊού και τα αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας αυξάνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία.

Στις 14.05 ώρα Ελλάδος, τα futures του S&P 500 σημειώνουν πτώση -1,46% και διαπραγματεύονται στις 3.333 μονάδες ενώ τα futures του Dow Jones καταγράφουν απώλειες -1,73% στις 26.794 μονάδες, ενώ τα futures του Nasdaq υποχωρούν κατά 1,09% στις 11.461 μονάδες.

Ο δείκτης VIX, που θεωρείται μέτρο της μεταβλητότητας των μετοχών των ΗΠΑ, έχει ανέλθει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 3 μηνών.

 

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει απώλειες -1,80% μετά την δημοσιοποίηση των προθέσεων της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να ζητήσει το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων για ένα μήνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ευρύ ήταν το selloff σε όλη την Ευρώπη με τις μετοχές εταιρειών αυτοκινήτων και κατασκευών να βλέπουν τις απότομες μειώσεις.  Στις 14.0550, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης -3,51% στις 11.634 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει πτώση κατά -1,89% στις 5.620 μονάδες. Απώλειες άνω του -3% σημειώνουν τα χρηματιστήρια σε Παρίσι, Ιταλία καθώς και ο δείκτης Euroxx 50.

«Προειδοποιούμε τους επενδυτές τις τελευταίες μέρες, ιδίως για να αποτρέψουμε τις επιλογές υψηλού ρίσκου», δήλωσε η Laura Fitzsimmons, εκτελεστική διευθύντρια της JPMorgan Australia στο Bloomberg. «Όπως βλέπετε ότι οι πιθανότητες αρχίζουν να μειώνονται για τον Μπάιντεν, αυτό μπορεί να συνεχιστεί. Όλοι θυμόμαστε πριν από τέσσερα χρόνια όταν οι αγορές και πάλι έκπληκτες».

Οι αγορές στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη έχουν υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν συμφωνούν για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας πριν από τις εκλογές την επόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προειδοποιούν επίσης για αυξημένη αστάθεια στις αγορές πριν από τις εκλογές.

Στην Ασία, ωστόσο, τα πράγματα είναι καλύτερα. Ο δείκτης MSCI Asia Pacific ήταν σχεδόν σταθερός την Τετάρτη και οι αγορές στη Νότια Κορέα και τη Σαγκάη σημείωσαν μέτρια κέρδη. Στην Κίνα, δείκτες που παρακολουθούνται από το Bloomberg έδειξαν ότι η ανάκαμψη συνέχισε να εμφανίζει μεικτά σημάδια, ενώ παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή τον Οκτώβριο.

Tο πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 38 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη μετά από έκθεση που έδειξε μια μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Η Microsoft Corp. παρουσίασε αυξημένα έσοδα του πρώτου τριμήνου καλύτερα από το προβλεπόμενο 12%, ενισχυμένα από την εταιρική ζήτηση για υπηρεσίες cloud-computing για την υποστήριξη της τηλεργασίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες κινήσεις στην Ευρώπη, εν μέσω αμφιβολιών για τα εμβόλια

Πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων στο εμβόλιο Οξφόρδης - AstraZeneca. Η μετοχή της Banco Sabadell σημειώνει «βουτιά» 10% καθώς ακύρωσε τις διαπραγματεύσεις με την BBVA.