ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, μετά την ΕΚΤ και το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ωστόσο η επικεφαλής της προανήγγειλε νέες μεγάλες παρεμβάσεις τον Δεκέμβριο.

Με μικτές τάσεις και έντονες διακυμάνσεις κινούνται σήμερα οι δείκτες των αγορών, εναλλάσσοντας πρόσημα, καθώς η πανδημία σε Ευρώπη και ΗΠΑ επισκιάζει τα θετικά εταιρικά και μακροοικονομικά στοιχεία. 

Στη Wall, ο Dow ενισχύεται 0,09%, ο S&P ενισχύεται 0,66%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 1,04%. 

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο εμφάνισε αύξηση - ρεκόρ 33,1%, έπειτα από το προηγούμενο που ήταν το χειρότερο στην αμερικανική ιστορία. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Εμπορίου το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 33,1% την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη «βουτιά» του 31,4% στο δεύτερο τρίμηνο και υψηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για άνοδο της τάξης του 32%. 

Παράλληλα, σε χαμηλό επίπεδο πανδημίας βρέθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, παρότι υπήρχαν αμυδρές ελπίδες στις αγορές για μια έκτακτη ένεση ρευστού στην ευρωζώνη. Όμως η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ για παρεμβάσεις τον Δεκέμβριο βελτίωσε αισθητά το κλίμα στα χρηματιστήρια και κυρίως στις αγορές ομολόγων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά 0,04%. Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 0,29%, ο CAC 40 στη Γαλλία κερδίζει 0,03%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο +0,03%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,10%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με άνοδο 0,11%.

Εκ νέου σε πανεθνικό lockdown, από την Παρασκευή, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, μπαίνει η Γαλλία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία COVID-19 που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το έθνος, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν.

Παράλληλα, για μια «πάρα πολύ δύσκολη μέρα» έκανε λόγο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια», πριν ανακοινώσει μέτρα «μερικού lockdown», προκειμένου, όπως τόνισε, «να σπάσει το δεύτερο κύμα» της πανδημίας του κορονοϊού και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς εκτεταμένους περιορισμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Επιφυλακτικότητα υπό τον φόβο των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή

Η ένταση στη Μ. Ανατολή και η άνοδος του πετρελαίου εντείνουν την αβεβαιότητα και τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τι περιμένουν οι επενδυτές και το κλίμα μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε επιφυλακτικό κλίμα λόγω δασμών Τραμπ και εξελίξεων

Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος και με τους νέους παγκόσμιους δασμούς του Ντ. Τραμπ να κάνουν πρεμιέρα ξεκινάει η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ που κατάφερε λόγω αργίας να ξεφύγει από τις χθεσινές έντονες πιέσεις στη Wall Street.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Κρίσιμη συνεδρίαση με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, το οποίο αναζητεί αντίδραση μετά το τριήμερο πτωτικό σερί που έχει απομακρύνει τον Γενικό Δείκτη από τις 2.400 μονάδες. Στο επίκεντρο οι τράπεζες και στις διεθνείς αγορές η τεχνητή νοημοσύνη,
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εκκίνηση με πιέσεις από το αρνητικό διεθνές κλίμα

Εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος ξεκινά η συνεδρίαση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να αναζητεί αντίδραση και τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο ενόψει και των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων.
Πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες σε τράπεζες και blue chips

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπό το αρνητικό κλίμα σε Ευρώπη και Wall Street. Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips με απώλειες σε Τιτάν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΔΕΗ και Motor Oil ενώ ξεχωρίζει η άνοδος της ΕΥΔΑΠ.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο στην έναρξη, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.317,72 μονάδες (-1,60%) και τον τραπεζικό δείκτη στις 2.684,63 μονάδες (-2,15%). Απώλειες για τις συστημικές τράπεζες, ενώ ανοδικά κινούνται η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ και η Coca-Cola HBC.