Φωτο: Shutterstock

Μεγάλη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, μετά την ΕΚΤ και το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ωστόσο η επικεφαλής της προανήγγειλε νέες μεγάλες παρεμβάσεις τον Δεκέμβριο.

Με μικτές τάσεις και έντονες διακυμάνσεις κινούνται σήμερα οι δείκτες των αγορών, εναλλάσσοντας πρόσημα, καθώς η πανδημία σε Ευρώπη και ΗΠΑ επισκιάζει τα θετικά εταιρικά και μακροοικονομικά στοιχεία. 

Στη Wall, ο Dow ενισχύεται 0,09%, ο S&P ενισχύεται 0,66%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 1,04%. 

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο εμφάνισε αύξηση - ρεκόρ 33,1%, έπειτα από το προηγούμενο που ήταν το χειρότερο στην αμερικανική ιστορία. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Εμπορίου το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 33,1% την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη «βουτιά» του 31,4% στο δεύτερο τρίμηνο και υψηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για άνοδο της τάξης του 32%. 

Παράλληλα, σε χαμηλό επίπεδο πανδημίας βρέθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, παρότι υπήρχαν αμυδρές ελπίδες στις αγορές για μια έκτακτη ένεση ρευστού στην ευρωζώνη. Όμως η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ για παρεμβάσεις τον Δεκέμβριο βελτίωσε αισθητά το κλίμα στα χρηματιστήρια και κυρίως στις αγορές ομολόγων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά 0,04%. Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 0,29%, ο CAC 40 στη Γαλλία κερδίζει 0,03%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο +0,03%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,10%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με άνοδο 0,11%.

Εκ νέου σε πανεθνικό lockdown, από την Παρασκευή, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, μπαίνει η Γαλλία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία COVID-19 που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το έθνος, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν.

Παράλληλα, για μια «πάρα πολύ δύσκολη μέρα» έκανε λόγο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια», πριν ανακοινώσει μέτρα «μερικού lockdown», προκειμένου, όπως τόνισε, «να σπάσει το δεύτερο κύμα» της πανδημίας του κορονοϊού και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς εκτεταμένους περιορισμούς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες κινήσεις στην Ευρώπη, εν μέσω αμφιβολιών για τα εμβόλια

Πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων στο εμβόλιο Οξφόρδης - AstraZeneca. Η μετοχή της Banco Sabadell σημειώνει «βουτιά» 10% καθώς ακύρωσε τις διαπραγματεύσεις με την BBVA.