Φωτο: Shutterstock

Απογοητεύει η τεχνολογία, βυθίζεται η Wall Street

Η απογοήτευση των επενδυτών από τα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών οδηγεί την Wall Street στη χειρότερη εβδομάδα της από τον Μάρτιο. Ανάμεικτα πρόσημα στην Ευρώπη.

Συνεχίζεται η πτώση των μετοχών στη Wall Street που οδεύει για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια από τον Μάρτιο, καθώς η βουτιά που καταγράφουν οι τεχνολογικές μετοχές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και την ανησυχία που επικρατεί ενόψει των προεδρικών εκλογών έχουν κάνει βαρύ το επενδυτικό κλίμα.

Οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street οδεύουν ολοταχώς για την χειρότερη εβδομάδα τους από τον Μάρτιο, με τον δείκτη φόβου VIX να βρίσκεται σε υψηλό 20 εβδομάδων λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.

Στις 19:40, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση 1,72% στις 26.200 μονάδες με τον S&P 500 να καταγράφει απώλειες 2,07% στις 3.241 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq παρασύρεται από τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα των μεγάλων της τεχνολογίας και βρίσκεται χαμηλότερα κατά 3,05% στις 10.844 μονάδες.

Ο Dow Jones βρίσκεται σε πορεία για να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες σχεδόν 6% και να πραγματοποιήσει την χειρότερη εβδομάδα του από τις 20 Μαρτίου. Ο S&P 500 οδεύει για εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 5% και θα κλείσει την χειρότερη εβδομάδα από τις 12 Ιουνίου, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq θα σημειώσει πτώση άνω του 3% στη χειρότερη εβδομάδα εδώ και ένα μήνα.

Ο τεχνολογικός κλάδος δείχνει να έχει «ξεφουσκώσει» από τις ανοδικές τάσεις που έτρεχαν όλη την χρονιά καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα που θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα.

Αν και οι κολοσσοί της τεχνολογίας κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε επίπεδο κερδών και πωλήσεων, οι προβλέψεις τους για το μέλλον ήταν πολύ πιο επιφυλακτικές, αντανακλώντας την ανησυχία για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην καταναλωτική συμπεριφορά, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις μετοχές που οδήγησαν την ανάκαμψη της αγοράς από τον Μάρτιο.

Η μετοχή της Apple καταγράφει απώλειες 5,8% μετά την ανακοίνωση της για την μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων iPhone τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της καθυστερημένης πρεμιέρας των νέων 5G τηλεφώνων.

Η μετοχή της Amazon καταγράφει απώλειες 5,6% μετά την πρόβλεψη της πως θα υπάρξει άλμα στα έξοδα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, ενώ το Facebook  σημειώνει πτώση άνω του 6% καθώς προειδοποίησε για ένα πιο δύσκολο 2021.

Ο κλάδος των επικοινωνιών πήρε ώθηση από το άλμα σχεδόν 4% των μετοχών της Alphabet μετά την ανακοίνωση της μητρικής της Google πως ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις τριμήνου καθώς οι επιχειρήσεις επανήλθαν με διαφημιστικά έξοδα.

«Υπάρχει μεγάλο selloff στους τεχνολογικούς κολοσσούς καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στο θετικό κύμα που είχαν δημιουργήσει και οι πολίτες είναι ανήσυχοι για τις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας» ανέφερε ο Kim Forrest, της Bokeh Capital Partners.

Όσο αναφορά τις αμερικανικές εκλογές, ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει να υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις του Δημοκρατικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, όμως οι μετρήσεις στις πιο ανταγωνιστικές πολιτείες δείχνουν πως η ψαλίδα δεν είναι τόσο μεγάλη.

Η μετοχή του Twitter έχει κατρακυλήσει 20% μετά την ανακοίνωση του κοινωνικού δικτύου για λιγότερους χρήστες από ότι προβλέπονταν και προειδοποίησε πως οι αμερικανικές εκλογές μπορεί να επηρεάσουν την διαφημιστική δαπάνη.

Η φαρμακευτική AbbVie σημειώνει κέρδη 5% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως τα κέρδη τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις και αύξηση τον πήχη για τα ετήσια έσοδα.

Στην Ευρώπη επικράτησαν ανάμεικτα πρόσημα, καθώς Γερμανία και Γαλλία εισέρχονται σε νέο lockdown, όμως τα θετικά νέα για την οικονομία της ευρωζώνης και τις προβλέψεις για μικρότερη ύφεση βοήθησαν να μειωθούν οι απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε μικρή άνοδο 0,3% στις 342,77 μονάδες και ο Eurostoxx 50 σημείωσε οριακές απώλειες 0,06% στις 2.958 μονάδες.

Στη Γερμανία ο δείκτης DAX σημείωσε μικρή πτώση 0,36% στις 11.556 μονάδες, και ο FTSE 100 στη Βρετανία κατέγραψε οριακές απώλειες 0,06% στις 5.577 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία σημείωσε άνοδο 0,54% στις 4.594 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,4% στις 17.943 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε κέρδη 0,63% στις 6.452 μονάδες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες κινήσεις στην Ευρώπη, εν μέσω αμφιβολιών για τα εμβόλια

Πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων στο εμβόλιο Οξφόρδης - AstraZeneca. Η μετοχή της Banco Sabadell σημειώνει «βουτιά» 10% καθώς ακύρωσε τις διαπραγματεύσεις με την BBVA.