ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κέρδη σε Ευρώπη και futures, υπό τις ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης

Οι ελπίδες ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, μετά τα οικονομικά στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία, επιστρέφουν. Ράλι 17% στη μετοχή της BBVA, μετά την πώληση των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ.

Άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, παραμένοντας κοντά στα υψηλά επίπεδα εννεαμήνου, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την Ιαπωνία και οι ελπίδες για ένα εμβόλιο ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη.

Εξάλλου, θετικά στο επενδυτικό κλίμα λειτούργησε και η συμφωνία της ισπανικής BBVA για την πώληση των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ. Η μετοχή της καταγράφει άνοδο 17%. 

Στην Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε αύξηση 6,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ οι πωλήσεις λιανικής καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,3% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή, είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση 3,3% που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας ανέκαμψε κατά 5% το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο, ή κατά 21,4% αν η ανάπτυξη προσαρμοστεί σε ετήσια βάση, έπειτα από τρία συναπτά τρίμηνα ύφεσης στην οποία το βύθισε ο αντίκτυπος της πανδημίας. Η Ιαπωνία γνώρισε φέτος την πρώτη της ύφεση μετά το 2015.

Η συρρίκνωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είχε αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2019 (-1,8%), εξαιτίας της αύξησης του ιαπωνικού φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο (-0,6%), πριν από την ιστορική κατάρρευση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς (-8,2%, το ποσοστό αναθεωρήθηκε καθοδικά, από -7,9%).

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται ανοδικά 0,6%, έχοντας ενισχυθεί 5% την προηγούμενη εβδομάδα και με τις τράπεζες να κερδίζουν σχεδόν 3%.

Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 0,5%, ο CAC 40 στη Γαλλία κερδίζει 1,05%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,7%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 2,02%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με κέρδη 1,02%.

Τα futures του Dow σημειώνουν άνοδο σχεδόν 250 μονάδων ή 0,85%, του S&P 500 0,78%, και του Nasdaq 0,5%. Την Παρασκευή, ο Dow Jones έκλεισε μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό, με Cisco και Disney να βρίσκονται ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους της ημέρας. 

Νωρίτερα, με μεγάλη άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς ο Nikkei πλησίασε το όριο των 26.000 μονάδων και έκλεισε σε υψηλό 29ετίας, με άνοδο 2,05%, στις 25.906,93 μονάδες (το υψηλότερο από την 3η Ιουνίου 199). 

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε 0,86%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai σημείωσε άνοδο 1,11%, ενώ ο Shenzen 0,7%. 

Ώθηση έδωσε και η υπογραφή από 15 χώρες εμπορικής συμφωνίας η οποία συνιστά τη μεγαλύτερη στον κόσμο, και η οποία, σύμφωνα με το  Reuters, έχει ως στόχο τη σταδιακή μείωση των δασμών σε σειρά κλάδων. Η Περιφερειακή Συμπερηληπτική Οικονομική Εταιρική Σχέση, η οποία αποκλείει τις ΗΠΑ, αποτελεί το πρώτο εμπορικό μπλοκ στο οποίο συμμετέχουν από κοινού η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μετάλλαξη Δέλτα και πετρέλαιο οδηγούν σε βουτιά τις διεθνείς αγορές

Απώλειες που ξεπερνούν το 1% για τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και για το πετρέλαιο, με την αύξηση των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο να εντείνει τη διάθεση ρευστοποιήσεων εκ μέρους των επενδυτών.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στη Wall Street από πληθωρισμό και καταναλωτικό κλίμα

Ο Dow Jones και ο S&P 500 αν και βρέθηκαν κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά υποχωρούν, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής μέχρι την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών την επόμενη εβδομάδα.