ΓΔ: 886.51 0.43% Τζίρος: 52.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:06:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimatistirio, metoxes, wall street
Φωτο: Pixabay

Τι κρύβει η χειμερινή «έφοδος» των τραπεζικών μετοχών

Κέρδη κοντά στο +50% για τον τραπεζικό δείκτη σε διάστημα λίγων ημερών. Ποιοι είναι οι τρεις, συν ένας, λόγοι που τροφοδοτούν την άνοδο. Οι προκλήσεις για τη συνέχεια.

Με ένα άλμα της τάξεως του +45,54%, σε διάστημα λίγων συνεδριάσεων, οι τραπεζικές μετοχές έχουν πετύχει την ολική επαναφορά τους στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αναλυτές αλλά και χρηματιστηριακές πηγές ξεχωρίζουν τρεις, συν έναν, λόγους για το ανοδικό ξέσπασμα:

  • Οι προσδοκίες για την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων.  Η ταχύτερη επιστροφή των οικονομιών στην κανονικότητα θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων που έχουν τεθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής πληρωμής δόσεων τα οποία σήμερα φτάνουν τα 20 δις. ευρώ. Η αποκατάσταση της ορατότητας περιορίζει την ανησυχία για τον κίνδυνο περαιτέρω διόγκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω και του δεύτερου lockdown, και δημιουργεί εύλογες προσδοκίες ότι, σε συνδυασμό με την μεγάλη ρευστότητα που κυκλοφορεί, το 2021 μπορεί να αποτελέσει έτος ισχυρής ανάκαμψης. Τραπεζικές πηγές θεωρούν ρεαλιστικό, το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας, να διαμορφωθεί στο κάτω εύρος των εκτιμήσεων, κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Η αποκατάσταση της ορατότητας βελτιώνει δραστικά το πλαίσιο για την ολοκλήρωση της μεγάλης συναλλαγής της Alpha Bank, το project Galaxy.
  • Η επίλυση της αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα της Τράπεζας Πειραιώς.  Το ζήτημα των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) που είχε εκδώσει η τράπεζα στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης αποτελούσε χρόνιο πρόβλημα και πηγή αβεβαιότητας για την τράπεζα. Η μετατροπή των CoCos σε μετοχές ενισχύει την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας. Όπως ανακοίνωσε η Τρ. Πειραιώς χθες: «η εξέλιξη του κεφαλαίου της Τράπεζας θα ενισχυθεί σημαντικά δεδομένου ότι: (α) θα συμπεριληφθεί η ονομαστική αξία του CoCo στα ενσώματα λογιστικά κεφάλαια και (β) από την εξοικονόμηση των τόκων του CoCo θα δημιουργούνται κάθε χρόνο επιπρόσθετα κεφάλαια CET1 της τάξης των 40 μονάδων βάσης ετησίως, δηλαδή €495 εκατ για τα τρία έτη έως το 2022, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή διάρθρωση της Τράπεζας». Σημειώνεται ότι η τιμή μετατροπής, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση του 2015, είναι ιδιαίτερα υψηλά, στα 6 ευρώ ανά μετοχή, με αποτέλεσμα το όφελος για την τράπεζα να είναι κατά πολύ υψηλότερο από την απομείωση που υφίστανται οι υφιστάμενοι μέτοχοι, λόγω της έκδοσης των νέων μετοχών.
Μετοχή - ΔείκτηςΤιμή 16.11Τιμή 06.11Μετ.%
Alpha Bank0.63500.416052.6%
Εθνική Τράπεζα1.36900.920048.8%
Eurobank0.44980.309045.6%
Πειραιώς Τράπεζα0.82800.703017.8%
Δείκτης Τραπεζων268.43184.4945.5%
Γενικός Δείκτης691.36588.117.6%
  • Βελτίωση προοπτικών για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, στροφή στις κλασικές αξίες. Οι ανακοινώσεις για τα δυο, εξαιρετικά αποτελεσματικά, εμβόλια, αποκαθιστούν την ορατότητα και οι επενδυτές διεθνώς αλλάζουν στρατηγική από “work from home stocks”, στους κλασικούς κλάδους της οικονομίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τράπεζες. Επιπλέον τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στο τρίτο τρίμηνο ήταν θετικά, εμφανίζοντας αντοχή στα έσοδα και μείωση κόστους και προβλέψεων μετά τη σημαντική αύξησή τους στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο λόγω πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τραπεζικός ευρωπαϊκός δείκτης ESTX BANKS σημειώνει άνοδο κατά 40% από το τέλος Οκτωβρίου. Η βελτίωση του κλίματος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες επηρεάζει θετικά και τις εγχώριες τράπεζες.
  • Τέλος, ένας από τους λόγους του ανοδικού ξεσπάσματος των τελευταίων ημερών είναι οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των εγχώριων τραπεζών. Σημειώνεται ότι, με βάση το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει, από τις αρχές του έτους, απώλειες -28,5% ενώ στο ίδιο διάστημα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά -7,4%. Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο εγχώριος δείκτης υποχωρεί κατά -65%, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται στο -21,4%.

Συμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων ημερών είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ρευστοποιήσεις κερδών, ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των εγχώριων επενδυτών βρίσκεται με υψηλή ρευστότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές ακόμα υψηλότερα. Ειδικά στην περίπτωση που η άνοδος στις αγορές του εξωτερικού συνεχιστεί στον απόηχο των εμβολίων και των προσδοκιών επιστροφής στην κανονικότητα. 

Η μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο είναι το πώς θα επιτευχθεί η ομαλή επαναφορά των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή σε κανονικό καθεστώς και πως θα περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό το ύψος των δανείων που δεν θα καταφέρουν να επανέλθουν στην κανονικότητα. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Οι λόγοι πίσω από το άλμα 80% των τραπεζικών μετοχών

Η αγορά προεξοφλεί επιστροφή στην κανονικότητα, γρήγορη εξυγίανση χαρτοφυλακίων και μεγάλα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κλειδί το χαμηλό σημείο εκκίνησης και η «πιεσμένη» σχέση τιμών με λογιστική αξία.
ΑΓΟΡΕΣ

Το Αυγουστιάτικο ράλι των τραπεζικών μετοχών και η δύσκολη συνέχεια

Σημάδια αφύπνισης παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες ωστόσο από τις αρχές του έτους εμφανίζουν απώλειες άνω του 60%. Οι εστίες ανησυχίας και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αντιμετώπιση των NPEs.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει η «έκρηξη» συναλλαγών στις μετοχές των τραπεζών

Τεράστιοι οι όγκοι συναλλαγών τους τελευταίους μήνες, με κορύφωση τον Μάιο. Εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές και ξένα χαρτοφυλάκια απορροφούν τις ρευστοποιήσεις που προκάλεσαν η πανδημία και οι αλλαγές των δεικτών MSCI.
ΑΓΟΡΕΣ

Το μεγάλο βήμα των τραπεζών για τη φυγή από την αβεβαιότητα

Μόλις τώρα επιστρέφουν σταδιακά οι τραπεζικές μετοχές στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν την 3η ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ενώ το 2020 φαίνεται ότι θα είναι το έτος του μεγάλου άλματος για την εξυγίανση των ισολογισμών.
ΑΓΟΡΕΣ

Στις 1.500 μονάδες θα... πετούσε η Σοφοκλέους χωρίς τράπεζες

Στα επίπεδα των 1.500 μονάδων θα βρισκόταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αν δεν είχαν καταρρεύσει οι τραπεζικές μετοχές, συμπαρασύροντας μαζί τους την θετική εικόνα της υπόλοιπης αγοράς.