ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Από Pimco και Davidson Kempner οι δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy

Μέσω της συναλλαγής η Alpha Bank θα μειώσει το μερίδιο των NPLs στο 13% των συνολικών χορηγήσεων από 30% που ήταν στα τέλη του Ιουνίου.

Τα αμερικανικά fund Pimco και η Davidson Kempner Capital Management κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της τιτλοποίησης, project Galaxy, της Alpha Bank καθώς επίσης και του 100% της εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων της τράπεζας, Cepal.

Δεν κατέθεσαν προσφορές η ιταλική Cerved Group καθώς και η Credito Fondiario (που ανήκει στην Elliott Asset Management) οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Πριν από λίγο η τράπεζα ανακοίνωσε την κατάθεση δυο δεσμευτικών προσφορών, για την τιτλοποίηση. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, συνολικού ύψους 10,8 δισ. ευρώ. 

Μέσω της συναλλαγής η ελληνική τράπεζα θα μειώσει το μερίδιο των NPLs στο 13% των συνολικών χορηγήσεων από 30% που ήταν στα τέλη του Ιουνίου, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δέσμευση – και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών- προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου της ΕΕ για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 50 δισ. ευρώ έως το 2021. 

Σύμφωνα με την Alpha Bank η τράπεζα θα εξετάσει τις προσφορές με τους συμβούλους της ενώ θα ακολουθήσει Δ.Σ. το οποίο θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Το προφιλ των δυο διεκδικητών

Η αμερικανική Pimco είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο. Τα υπο διαχείριση κεφάλαια ανέρχονται σε 1.88 τρισ. δολάρια. Στην Ελλάδα έχει επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα στην εταιρεία ακινήτων ΠΑΝΓΑΙΑ, στην Alpha Bank, στην Eurobank, την Grivalia Properties, την Τράπεζα Αττικής, έχει αποκτήσει στεγαστικά δάνεια της Eurobank ενώ έχει επενδύσει επίσης στην εταιρία Qualco. Σημαντικές επενδύσεις έχει πραγματοποιήσει επίσης σε Αγγλία και Ιρλανδία με την αγοράστεγαστικών δανείων ενώ στην Κύπρο κατέχει 17% της Ελληνικής Τράπεζας καθώς και Ομόλογα του Κυπριακού Δημοσίου

Pimco χρηματοδότησε το fund Apollo για την επένδυση του στη Hilux. Στην Ιταλία η Pimco με Fortress επένδυσε 20 δις. ευρώ σε NPLs της  Ιταλικής UniCredit. Επίσης, επένδυσε 3 δις. ευρώ μέσω ομολόγων στην UniCredit.  

Η Davidson Kempner Capital Management LP (Davidson Kempner) είναι μια διεθνούς εμβέλειας εταιρία διαχείρισης κεφαλαίου με έδρα την Νέα Υόρκη και γραφεία σε Λονδίνο, Δουβλίνο, Χονγκ Κονγκ και Φιλαδέλφια. Απασχολεί περίπου 350 εργαζόμενους ενώ τα υπο διαχείριση κεφάλαια φτάντουν τα 34 δισ. δολάρια.

Η Davidson Kempner έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές. Πρόσφατα πλειοδότησε στο διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του χαρτοφυλακίου Nemo μεικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου. Την ίδια περίοδο, μέσω του servicer Prelios που της ανήκει στην Ιταλία, υπέγραψε συμφωνία και με την ιταλική Intesa για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ περιλαμβανομένης της απόκτησης χαρτοφυλακίου ύψους 3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζητούν λύση οι επιχειρήσεις μετά την έξοδο της Alpha Bank από Αλβανία

Να ανασταλεί για δύο χρόνια η απόφαση της τράπεζας για πώληση της θυγατρικής της και να εξετάσουν άλλες ελληνικές τράπεζες την εξαγορά της ζητούν από το Μαξίμου οι επιχειρήσεις με δραστηριότητες στην Αλβανία.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προβληματίζει την κυβέρνηση η έξοδος της Alpha Bank από την Αλβανία

Επαφές από το ΥΠΕΞ και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη με τη διοίκηση της τράπεζας. Αντιδρούν και επιχειρήσεις με παρουσία στη γειτονική χώρα. Πώς εξηγούν την απόφαση τα στελέχη της Alpha.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τράπεζες στρέφουν πάλι το βλέμμα προς τον πελάτη

Ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας των τραπεζών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών προαναγγέλλει ο CEO της Alpha Bank. Προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων ως το τέλος του 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα τιτλοποίηση και πωλήσεις δανείων προωθεί το 2021 η Alpha Bank

Η τιτλοποίηση Cosmos αφορά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», ενώ η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο συναλλαγές πώλησης δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.