ΓΔ: 895.19 -0.25% Τζίρος: 50.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Airbnb: Ο κύβος ερρίφθη για την εισαγωγή στο Nasdaq

Στην αίτηση για την εισαγωγή των μετοχών της η Airbnb αποκαλύπτει ότι είχε μεγάλες ζημιές στο 9μηνο του 2020, αλλά το τρίτο τρίμηνο ήταν κερδοφόρο. Η εταιρεία εκτιμάται ότι θα αντλήσει 3 δισ. δολ.

Το μεγάλο βήμα για την εισαγωγή των μετοχών στο Nasdaq έκανε χθες η Airbnb, ύστερα από χρόνια εικασιών για το χρόνο που θα επέλεγε για την αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) και ενώ οι νέες, δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία έχουν προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας που εδρεύει στο Σαν Φραντσίσκο και θεωρείται πρωτοπόρος στις διαδικτυακές βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Στην αίτησή της για εισαγωγή στο Nasdaq, η Airbnb αποκαλύπτει το σχεδιασμό της για την IPO και αποκαλύπτει την αύξηση των φετινών της ζημιών. Σχετικά με το ποσό που σκοπεύει να αντλήσει με την αύξηση κεφαλαίου, η αίτηση αναφέρει ότι αυτό θα ανέλθει σε 1 δισ. δολ., αλλά αυτό το ποσό θα μεταβληθεί στην πορεία, όταν οι τράπεζες που λειτουργούν ως ανάδοχοι της έκδοσης θα δοκιμάσουν τη ζήτηση για τις νέες μετοχές.

Μετά τη διαδικασία αυτή θα καθορισθεί ο αριθμός των μετοχών που θα εκδοθούν και το εύρος της τιμής διάθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στόχος της Airbnb είναι να αντλήσει έως και 3 δισ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά που θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες για το 2020 στην αμερικανική αγορά.

Πάντως, η Airbnb ετοιμάζεται για το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο έχοντας υποστεί μεγάλες ζημιές από την πανδημία στο 9μηνο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην αίτηση για τη δημόσια προσφορά, οι ζημιές υπερδιπλασιάσθηκαν και ανήλθαν σε 697 εκατ. δολ. έναντι 323 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ τα έσοδα περιορίσθηκαν κατά το ένα τρίτο, από 3,7 σε 2,5 δισ. δολ.

Όπως σημειώνει το Reuters, όμως, το τρίτο τρίμηνο ήταν κερδοφόρο για την εταιρεία, παρά την πτώση των εσόδων κατά 18%. Τα καθαρά κέρδη του τριμήνου ανήλθαν σε 219 εκατ. δολ., κυρίως χάρη στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Όπως ανέφερε η εταιρεία, «η ανάκαμψη στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2020 αποδίδεται στην επάνοδο της δυνατότητας και διάθεση των επισκεπτών να ταξιδεύσουν, στην ανθεκτικότητα των ιδιοκτητών που παρέχουν ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση και στη σχετική ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου».

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη από την πανδημία τον Μάρτιο, η Airbnb είδε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο, καθώς οι κρατήσεις μειώθηκαν μόνο κατά 30% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, ενώ τον Μάιο η μείωση είχε φθάσει το 70%.

Ο γρίφος της αποτίμησης

Το κρίσιμο ερώτημα, που δεν μπορεί να απαντηθεί ως τώρα με βάση τα στοιχεία της αίτησης, αφορά τον προσδιορισμό της δυνητικής αποτίμησης της εταιρείας. Περισσότερα στοιχεία που θα διευκολύνουν τους υπολογισμούς αναμένονται σε νεότερη αίτηση, η οποία θα υποβληθεί το προσεχές διάστημα. Μέχρι τώρα, η εκτιμώμενη αποτίμηση της Airbnb έχει σημειώσει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, με βάση την αρχική ανάπτυξη των εργασιών της, τη μεγάλη πτώση λόγω της πανδημίας και την ανάκαμψη που ακολούθησε.

Το 2017, όταν είχε συγκεντρώσει κεφάλαια από επενδυτές με ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών, η Airbnb είχε αποτιμηθεί στα 31 δισ. δολ., ενώ τον Απρίλιο, εν μέσω της κορύφωσης της κρίσης του κορονοϊού, είχε συγκεντρώσει κεφάλαια και δανεισμό με βάση μια αποτίμηση μόλις 18 δισ. δολ. Υπολογισμοί που έγιναν στο τέλος του 9μήνου 2020, με βάση την αξία των μετοχών που έχουν παραχωρηθεί σε υπαλλήλους και στελέχη και με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην εφορία από την εταιρεία, ανέβασαν την αποτίμηση στα 22 δισ. δολ.

Επικεφαλής του σχήματος των αναδόχων της έκδοσης θα είναι η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, ενώ η μετοχή θα διαπραγματεύεται στο Nasdaq με το σύμβολο ABNB. Η Airbnb προτίμησε τελικά την εισαγωγή στο Nasdaq και όχι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αναμένεται ότι η δημόσια προσφορά της θα είναι η μεγαλύτερη στο Nasdaq από την εποχή της εισαγωγής της Facebook, το 2012.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί δεν φοβούνται τα ύψη οι αγορές και πώς θα αντιδράσει το ΧΑ

Το πρωτοφανές πλεόνασμα ρευστότητας εκτινάσσει όλο και υψηλότερα τις αποτιμήσεις των μετοχών. Η υστέρηση της ελληνικής χρηματιστηριακή αγοράς και οι προσδοκίες για επάνοδο σε ανοδική τροχιά.
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street παρά τα έκτροπα στην Ουάσιγκτον  

Σε υψηλότερα επίπεδα αναρριχήθηκαν Dow Jones (+1,44%) και S&P 500 (+0,60%) ωστόσο τα εκτεταμένα επεισόδια στο Καπιτώλιο πίεσαν τις τιμές χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Στους Δημοκρατικούς ο έλεγχος της Γερουσίας.