Φωτο: Shutterstock

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αν και στις ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται μια σταθεροποίηση. Ρεκόρ στην Ιαπωνία.

Οριακές μεταβολές και μικτά πρόσημα καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, καθώς κοπάζει το ράλι ενθουσιασμού για τα εμβόλια, με τα κρούσματα και τους θανάτους παγκοσμίως να σημειώνουν αύξηση και νέα ρεκόρ, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν οι φόβοι για την οικονομία. 

Η μετοχή της Air France KLM υποχωρεί 3,6%, έπειτα από δημοσιεύματα πως η αεροπορική εξετάζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 6 δισ. ευρώ, ενώ η Maersk υποχωρεί άνω του 1%, ενώ ανακοίνωσε αύξηση της ζήτησης άνω των προσδοκιών, με τα κέρδη του τρίτου τριμήνου να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά 0,02%. Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 0,05%, ο CAC 40 στη Γαλλία χάνει 0,01%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,34%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,16%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με κέρδη 0,69%.

Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς το κλίμα επηρέασε η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ιαπωνία, όπου ανακοινώθηκε ρεκόρ μολύνσεων στην πρωτεύουσα. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,1%, στις 25.728,14 μονάδες.

Σε 493 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Τόκιο, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας μέσα σε μία ημέρα ήταν 472 και είχε καταγραφεί την 1η Αυγούστου.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Nikkei έγραψε ότι οι αρχές της μητροπολιτικής περιοχής της ιαπωνικής πρωτεύουσας ετοιμάζονται να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού στην κλίμακα 4, τη μέγιστη, ζητώντας από κάποιες επιχειρήσεις να μειώσουν το ωράριό τους. 

Το Τόκιο είχε μειώσει το επίπεδο συναγερμού στο 2 τη 10η Σεπτεμβρίου, αφού οι μολύνσεις μειώθηκαν από τις 400 και πλέον που καταγράφονταν το καλοκαίρι. Όμως από τις αρχές του μήνα, η καμπύλη ανεβαίνει ξανά.

Τα futures του Dow σημειώνουν οριακή πτώση 0,04%, του S&P 500 υποχωρούν 0,1%, ενώ του Nasdaq ενισχύονται 0,06%.

Εχθές, οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν σε τροχιά απωλειών, με το ράλι που είχε ξεκινήσει λόγω της ανακοίνωσης της φαρμακευτικής εταιρείας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν κατόρθωσε να διατηρηθεί. Η σημαντική υποχώρηση μετοχών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη λιανική εμπορεία φαρμάκων, μετά τη δημιουργία online καταστήματος από την Amazon αλλά και ορισμένα απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα συνέβαλαν στην πτωτική πορεία. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες κινήσεις στην Ευρώπη, εν μέσω αμφιβολιών για τα εμβόλια

Πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων στο εμβόλιο Οξφόρδης - AstraZeneca. Η μετοχή της Banco Sabadell σημειώνει «βουτιά» 10% καθώς ακύρωσε τις διαπραγματεύσεις με την BBVA.