ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Γιατί φέρνουν «βουτιά» δολαρίου τα εμβόλια για τον κορονοϊό

Ακόμη και στο 20% μπορεί να φθάσει η πτώση του αμερικανικού νομίσματος το 2021, εάν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία, καθώς οι επενδυτές δεν θα χρειάζονται ασφαλές καταφύγιο.

Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε κερδισμένους και χαμένους στις διεθνείς αγορές. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την προοπτική κάποιο από τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί να λάβει έγκριση για χορήγηση, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι το αμερικανικό δολάριο. 

Η χρήση του εμβολίου και η άρση των περιοριστικών μέτρων θα ενισχύσει την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο και ως εκ τούτου θα αφαιρέσει από το δολάριο ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα, αυτό της χρήσης του ως επενδυτικού καταφυγίου σε δύσκολες οικονομικά εποχές. 

Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος περιμένουν μια πτώση κατά 3% του δολαρίου μέσα στο 2020, ενώ η Citigroup, σε μια πρόσφατη ανάλυση, όπου έλαβε υπόψη τις ανακοινώσεις της Pfizer και της Moderna για τα εμβόλια, εκτίμησε ότι το αμερικανικό θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και κατά 20% έναντι των κυριότερων νομισμάτων.

Σύμφωνα με τη Citi, η διανομή του εμβολίου θα απαλείψει όλες τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών και θα επαναφέρει το δολάριο σε μια πορεία παρόμοια με αυτή των πρώτων ετών της δεκαετίας του 2.000, τότε που η δυναμική είσοδος της Κίνας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και η στροφή των επενδυτών σε νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών είχαν προκαλέσει σημαντική υποχώρηση του δολαρίου.

Σε περίπτωση που οι αναλυτές επαληθευθούν θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση του δολαρίου από αυτήν που ξεκίνησε στις αρχές του 2001 και ολοκληρώθηκε το 2008

Επιβαρυντικά για το δολάριο λειτουργούν και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ότι η Fed δεν πρόκειται να αλλάξει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη νομισματική της πολιτική, συνεχίζοντας να στηρίζει με σειρά μέτρων την αμερικανική οικονομία και διατηρώντας τα βασικά επιτόκια κοντά στο μηδέν, την ώρα που οι υπόλοιπες οικονομίες θα ανακάμπτουν και θα αυξάνονται τα επιτόκια των νομισμάτων τους.

Άλλωστε ο δείκτης δολαρίου (η πορεία του έναντι έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων) έχει υποχωρήσει άνω του 4% από την αρχή του 2020, με το ευρώ να έχει ενισχυθεί περίπου 6% από τον Ιανουάριο. Βέβαια αυτή η πτώση καταγράφεται μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι από τις αρχές του 2018, όπου το αμερικανικό νόμισμα είχε κερδίσει 17%, με την υψηλότερη τιμή του δείκτη δολαρίου να καταγράφεται τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω κορύφωσης της αναταραχής που προκάλεσε η πανδημία.

Σύμφωνα με τον Zach Pandl, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Goldman Sachs για τις αγορές συναλλάγματος «ακόμη και εάν η αμερικανική οικονομία ακολουθήσει πολύ καλή πορεία, θεωρούμε ότι το δολάριο θα υποχωρήσει σημαντικά, καθώς οι επενδυτές θα αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις εκτός ΗΠΑ και θα εγκαταλείψουν τις ασφαλείς τοποθετήσεις στις οποίες στράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Δείκτης δολαρίου: Η κορύφωση τον Μάρτιο και η «βουτιά» κατά 11%

dollar_index

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της ΕΚΤ και τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Ebury, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ενώ η έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσει τη διαπραγμάτευση νομισμάτων.