ΓΔ: 895.44 0.81% Τζίρος: 26.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:02:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
metoxes, stocks, wall street, xrimatistirio
Φωτο: Pixabay

Εμβόλιο και Γέλεν οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκε η αμερικανική αγορά την είδηση ότι νέα υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ θα είναι η πρώην πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν. 

Η ανακοίνωση της AstraZeneca για το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού αλλά και οι πληροφορίες ότι επόμενη υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ θα είναι η πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, οδήγησε υψηλότερα τη Wall Street, με εξαίρεση τις τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. 

Κέρδη 327 μονάδων ή 1,12% στις 29.951 μονάδες για τον Dow Jones, ο οποίος «έπιασε» το ενδοσυνεδριακό υψηλό του μετά την είδηση για την κα Γέλεν, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,61% στις 3.579 μονάδες, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο Nasdaq στο επίπεδο των 11.905 μονάδων. 

Η είδηση για την ανάληψη του υπ. Οικονομικών από την Τζάνετ Γέλεν είναι ιδιαίτερα θετική για τη Wall Street, καθώς θεωρείται ικανή να επιτύχει την πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων για το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ. 

Την ίδια ώρα η ανακοίνωση της AstraZeneca, ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, επαναφέρει την ελπίδα ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα η πανδημία θα υποχωρήσει με την εύρεση εμβολίων και θα υπάρξει έστω και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα οικονομικής και κοινωνικής ζωής. 

Ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι μετοχές αερομεταφορέων και εταιρειών διοργάνωσης κρουαζιέρων, με την Carnival να ενισχύεται 4,8% και τη United Airlines να κινείται 2,6% υψηλότερα. Στον αντίποδα πιέσεις δέχθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, με την Apple να υποχωρεί σχεδόν 3% και το Netflix να αποδυναμώνεται 2,4%.

Θετική επίδραση τις επενδυτικές διαθέσεις είχε και η ανακοίνωση της IHS Markit σύμφωνα με την οποία ο δείκτης μεταποίησης PMI στις ΗΠΑ ενισχύθηκε στο 56,7 φθάνοντας σε υψηλό έξι ετών, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 57,7 υψηλό άνω των πέντε ετών. 

Πάντως η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ τόσο στο δ’ τρίμηνο φέτος όσο και στο α’ τρίμηνο του 2021. Ο χρηματοοικονομικός όμιλος αναμένει ότι η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο θα φθάσει στο 3,5% έναντι 4,5% προηγούμενης εκτίμησης και στο α’ τρίμηνο του 2021 μόλις στο 1%, ενώ πριν ανέμενε ρυθμό 3,5%. 

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν για μία ακόμη συνεδρίαση στην αγορά πετρελαίου, με το Brent να ενισχύεται 1,68% στα 45,82 δολάρια και το αμερικανικό αργό να εμφανίζει κέρδη 1,13% στα 42,90 δολάρια. Αντίθετα σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί άνω του 2% στα 1.833 δολάρια και τον άργυρο να αποδυναμώνεται 3,1% στα 23,6 δολάρια. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ