ΓΔ: 2164.75 4.35% Τζίρος: 346.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:36:00
agores, market, xrimatistiria
Φώτο: Shutterstock

Υπό πίεση οι αγορές, μετά το νέο αδιέξοδο στις συζητήσεις του Brexit

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσαν ότι μια νέα εμπορική συμφωνία είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή «λόγω των εναπομεινασών διαφορών σε κρίσιμα θέματα». 

Υπό πίεση κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εξαιτίας της νέας παράτασης στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία του Brexit, παρά την αισιοδοξία που προκάλεσε η έναρξη των εμβολιασμών στη Βρετανία. 

Εχθές, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με κοινό τους ανακοινωθέν δήλωσαν ότι η επισφράγιση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή «λόγω των εναπομεινασών διαφορών σε κρίσιμα θέματα». Ο Τζόνσον μεταβεί στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές στις διαπραγματεύσεις για το Brexit για τα τρία ακανθώδη ζητήματα της αλιείας, της διασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού και της διακυβέρνησης.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι τόνισαν ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες, ενώ ορισμένοι ανέφεραν ότι οι πλευρές ενδέχεται στην πραγματικότητα να απομακρύνθηκαν περισσότερο από την κατάληξη μιας νέας συμφωνίας.

Εξάλλου, στο μέτωπο της πανδημίας, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού προκαλεί συζητήσεις για αυστηρότερους περιορισμούς παρά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση ίσως αυστηροποιήσει τους περιορισμούς για να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της Covid-19.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά 0,03%, αντιστρέφοντας τις απώλειες του ανοίγματος. Ο DAX στη Γερμανία, με εναλλαγές προσήμου, καταγράφει πτώση 0,03%, ο CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί 0,11%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,15%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,26%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία χάνει 0,24%.

Νωρίτερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,3%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 0,11%. Στην Κίνα, ο Shanghai σημείωσε πτώση 0,19%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έκλεισε με απώλειες 0,7%. 

Τα futures του Dow σημειώνουν πτώση 0,24%, του S&P 500 0,30%, ενώ του Nasdaq 0,13%.

Εχθές στη Wall Street, η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ τρόμαξε εν μέρει τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών κυρίως μετοχών «παλιάς οικονομίας» και στράφηκαν εκ νέου στην τεχνολογία, με αποτέλεσμα ο Nasdaq να φθάσει σε νέο ρεκόρ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Επιφυλακτικότητα υπό τον φόβο των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή

Η ένταση στη Μ. Ανατολή και η άνοδος του πετρελαίου εντείνουν την αβεβαιότητα και τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τι περιμένουν οι επενδυτές και το κλίμα μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε επιφυλακτικό κλίμα λόγω δασμών Τραμπ και εξελίξεων

Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος και με τους νέους παγκόσμιους δασμούς του Ντ. Τραμπ να κάνουν πρεμιέρα ξεκινάει η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ που κατάφερε λόγω αργίας να ξεφύγει από τις χθεσινές έντονες πιέσεις στη Wall Street.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Κρίσιμη συνεδρίαση με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, το οποίο αναζητεί αντίδραση μετά το τριήμερο πτωτικό σερί που έχει απομακρύνει τον Γενικό Δείκτη από τις 2.400 μονάδες. Στο επίκεντρο οι τράπεζες και στις διεθνείς αγορές η τεχνητή νοημοσύνη,
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εκκίνηση με πιέσεις από το αρνητικό διεθνές κλίμα

Εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος ξεκινά η συνεδρίαση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να αναζητεί αντίδραση και τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο ενόψει και των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων.
Πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες σε τράπεζες και blue chips

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπό το αρνητικό κλίμα σε Ευρώπη και Wall Street. Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips με απώλειες σε Τιτάν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΔΕΗ και Motor Oil ενώ ξεχωρίζει η άνοδος της ΕΥΔΑΠ.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο στην έναρξη, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.317,72 μονάδες (-1,60%) και τον τραπεζικό δείκτη στις 2.684,63 μονάδες (-2,15%). Απώλειες για τις συστημικές τράπεζες, ενώ ανοδικά κινούνται η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ και η Coca-Cola HBC.