ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ μέσω ΧΑ προτείνει ο ΣΜΕΧΑ

Σύμφωνα με τον ΣΜΕΧΑ η αποκρατικοποίηση μέσω του Χρηματιστηρίου θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Πρόταση η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ να πραγματοποιηθεί μέσω της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, καταθέτει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ). 

Όπως τονίζει εξαιτίας της «φύσης» του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και του σημαντικού προγράμματος που θα πρέπει να υλοποιήσει ο Διαχειριστής, η χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό για την επιτυχή άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον ΣΜΕΧΑ η θυγατρική της εισηγμένης ΔΕΗ είναι ένα σημαντικό δημόσιο περιουσιακό στοιχείο, έχοντας αναλάβει τα καθήκοντα Διαχειριστή του ελληνικού Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο της αποτελεί δημόσιο αγαθό καθόσον μέσα από τη λειτουργία της διασφαλίζει τη διάφανη και αμερόληπτη πρόσβαση του συνόλου των καταναλωτών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Παράλληλα ο ΣΜΕΧΑ στην πρότασή του υπογραμμίζει ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών διαδραμάτισε έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο και συνέβαλε καθοριστικά και απολύτως πετυχημένα τις προηγούμενες δεκαετίες στα σχετικά προγράμματα αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, το σύνολο των εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, είτε πρωτογενώς μέσω της διαδικασίας δημόσιας εγγραφής για την εισαγωγή στο Χ.Α., είτε δευτερογενώς μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, είσπραξης μερισμάτων και φόρων συναλλαγών και μερισμάτων επί των μετοχών των 18 ‘αποκρατικοποιούμενων’ εταιριών, ανήλθε περί τα 15 δισ. ευρώ.

Εκτός όμως των ποσοτικών ωφελειών για το ελληνικό δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις μέσω του Χρηματιστηρίου δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης με κανόνες διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης, ακόμα και στις περιπτώσεις συμμετοχής τυχόν στρατηγικών επενδυτών. 

Ο ΣΜΕΧΑ θεωρεί ότι η επιτυχής ολοκλήρωση εισαγωγής του ΔΕΔΔΗΕ στο Χρηματιστήριο, θα έχει άμεσα θετικά πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική κεφαλαιαγορά, θα αναδείξει τη δυναμική και προοπτικές της, θα συμβάλλει στην επανακατηγοριοποίηση της στις ‘αναπτυγμένες’ αγορές, θα προσελκύσει ‘νέους’ επενδυτές και θα ενισχύσει τον σχεδιασμό για επιτυχή αποκρατικοποίηση και λοιπών δημοσίων οργανισμών. 

Η επιλογή της κεφαλαιαγοράς για την υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, αποτελεί άλλωστε και μια εκ των προτάσεων που έχουν επεξεργασθεί και συμφωνήσει όλοι οι θεσμικοί φορείς της κεφαλαιαγοράς, στα πλαίσια των εργασιών της Ομάδας Εργασίας για τη διαμόρφωση προτάσεων για την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, οι οποίες έχουν υποβληθεί προς εξέταση στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ