ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Παυλίδης Μάρμαρα, Εγκαταστάσεις
Φωτο: Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες

Η πικρή γεύση στο deal Παυλίδη, η αμηχανία τραπεζών, το μετρό Θεσσαλονίκης και το ΧΑ

Άλλη μια καλή εταιρεία που η δεύτερη γενιά την… παραδίδει σε τρίτους, γιατί οι τράπεζες είναι σε αμηχανία για τα κέρδη, οι προσφορές για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, τι γίνεται με τους έξυπνους μετρητές, η φόρα των ξένων αγορών και αναζητώντας τα χαρτιά που… έμειναν πίσω.

Στις επιχειρήσεις δεν χωρούν και πολλοί συναισθηματισμοί, ωστόσο το «χρυσό» deal ύψους 500 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Μάρμαρα Παυλίδης, μια εταιρία διαμάντι της Βόρειας Ελλάδας, αφήνει μια πικρή γεύση. Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξαγορά της επιχείρησης με έδρα τη Δράμα αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση της πορείας και των προοπτικών της, ωστόσο πρόκειται για άλλη μια εγχώρια εταιρία που σκοντάφτει στη δεύτερη γενιά, η οποία δεν καταφέρνει να οδηγήσει την εταιρία στο επόμενο στάδιο, επιλέγοντας την πιο εύκολη λύση της πώλησης σε τρίτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τρία αδέλφια της οικογένειας Παυλίδη, ο Χριστόφορος, η Χριστίνα και ο Κυριάκος είχαν διαφωνίες σχετικά με το management της εταιρείας.

 -- Η εταιρία ιδρύθηκε το 1980 από τον Ευκλείδη Παυλίδη, ο οποίος είχε θέσει στόχο ζωής την ανάδειξη των ιδιαίτερων λευκών ποικιλιών μαρμάρου της Δράμας και την εξαγωγή του ελληνικού μαρμάρου σε όλο τον κόσμο. Το 2012 τη διοίκηση της εταιρείας ανέλαβε ο Χριστόφορος Παυλίδης και σε συνεργασία με τα αδέρφια του Χριστίνα Παυλίδου και Κυριάκο Παυλίδη, μετασχημάτισαν την εταιρεία από μια οικογενειακή επιχείρηση σε έναν σύγχρονο όμιλο, εξάγοντας «δραμινό μάρμαρο» σε όλο τον κόσμο. Η εταιρία ήταν από τις πρώτες που συνειδητοποίησαν τις μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ υλοποιώντας από το 2013 σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

-- Κάπως αμήχανο είναι το ξεκίνημα της νέας χρονιάς για τις διοικήσεις των τραπεζών. Με την οικονομία να «τρέχει», τον κλάδο να έχει επιστρέψει σε ισχυρή πιστωτική επέκταση μετά από πολλά χρόνια συρρίκνωσης, το επιτοκιακό περιβάλλον να ενισχύει σημαντικά τα σχετικά έσοδα και έχοντας αφήσει πίσω το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες για πρώτη φορά είναι πανέτοιμες να πετύχουν υψηλές επιδόσεις και να ξεπεράσουν αυτά που έχουν υποσχεθεί στους επενδυτές. Αυτά τουλάχιστον θα ίσχυαν σε κανονικές συνθήκες. Όμως, μετά τη χωρίς προηγούμενο κόντρα που εκδηλώθηκε στο τέλος του 2022 με την κυβέρνηση και τις αιτιάσεις περί υπερκερδών και ανάγκης να στηρίξουν πιο ενεργά τα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες, οι τράπεζες βρίσκονται σε μια σύγχυση: από τη μια θέλουν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις και προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας και από την άλλη δεν θέλουν να «φωνάζουν» αυτά τα εξαιρετικά καλά αποτελέσματα κάτι που μπορεί να δώσει νέες αφορμές για κριτική, γκρίνιες και επιθέσεις κατά του κλάδου.

-- Προς το τέλος Φεβρουαρίου θα υποβάλουν τους φακέλους συμμετοχής στον διαγωνισμό για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι διεκδικητές από Ελλάδα και εξωτερικό. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε κανονικά σήμερα 16 Ιανουαρίου. Είναι η δεύτερη παράταση που λαμβάνει ο διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός αφορά στην εκμετάλλευση, συντήρηση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης και είναι  η πρώτη φορά που η λειτουργία μίας γραμμής μετρό θα δοθεί σε έναν ιδιώτη.

-- Όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι (ΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ, ΑVAX, Intrakat, κ.α.) αλλά και μεγάλοι operators από το εξωτερικό, όπως Alstom, Siemens, Egis, αναμένεται να δώσουν το «παρών». Όπως έχει γίνει γνωστό, η ετήσια αμοιβή του νικητή θα ανέρχεται στα 37 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση που τα έσοδα από τη λειτουργία του μετρό θα είναι υψηλότερα (κάτι πολύ πιθανό), τα υπόλοιπα θα καταβάλλονται από την Αττικό Μετρό στο Δημόσιο.

-- Αρχές Ιουνίου του 2022 εκδήλωσαν ενδιαφέρον επτά επενδυτικά σχήματα στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάληψη του έργου εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών στην Ελλάδα που θα αντικαθιστούσαν τα ρολόγια της ΔΕΗ, αλλά μόλις τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η ποιοτική αξιολόγηση των υποψηφίων. Από τις επτά εταιρείες κόπηκαν τρεις και η μία τουλάχιστον θα προσφύγει, καθυστερώντας τον διαγωνισμό για άλλους τρεις μήνες. Η εταιρεία που θα κάνει προσφυγή είναι η ελβετική Landis+Gir που διατηρεί εργοστάσιο στην Κόρινθο και έχει εμπειρία στην παραγωγή «έξυπνων» μετρητών τροφοδοτώντας πολλές περιοχές της υφηλίου. Προκρίθηκαν δύο αμερικανικές εταιρείες και δύο γαλλικές. Συνεργάτης της μιας αμερικανικής εταιρείας είναι η Intracom Telekom και της μιας γαλλικής η ελληνική Protasis.

-- Αν δεν αλλάξει κάτι, και οι τέσσερις προεπιλεγέντες που θα καταθέσουν τεχνικές και οικονομικές προσφορές θα είναι νικητές, καθώς όπως είχε γράψει το BD το έργο που θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ θα σπάσει σε κομμάτια και όλοι θα αναλάβουν από μία σύμβαση. Πάντως, η καθυστέρηση της ποιοτικής αξιολόγησης των υποψηφίων και η επικείμενη προσφυγή ανατρέπουν το χρονοδιάγραμμα του έργου που προέβλεπε τις πρώτες εγκαταστάσεις «έξυπνων» μετρητών να γίνονται τέλος του 2022. Τώρα, στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα γίνει τέλος του 2023. Το πλάνο του διαγωνισμού προβλέπει την εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών έως το 2030.

-- Με φόρα έχουν ξεκινήσει τα ξένα χρηματιστήρια τη νέα χρονιά μετά από το σοκ που επιφύλαξε στις αγορές το 2022 με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τους επενδυτές να αντιδρούν δυναμικά στα καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού αλλά και την πολύ καλύτερη, από ό,τι αναμενόταν, πορεία των οικονομιών.   

-- Η φόρα έξω αποτελεί έναν καλό σύμμαχο και της εδώ προσπάθειας ανάκαμψης, η οποία μάλλον είναι διστακτικότερη από αυτό που θα περίμεναν πολλοί δεδομένης της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας και των ισχυρών προοπτικών των τραπεζών. Βέβαια, έχουμε εκλογές μπροστά μας, οι οποίες είναι μια εστία κινδύνου και αβεβαιότητας αν και οι περισσότεροι προβλέπουν κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Παρά το διστακτικό ξεκίνημα, πάντως, η αγορά πατάει όλο και ψηλότερα, με τον Γενικό Δείκτη να βλέπει τις 1.000 μονάδες μετά από πολλά πολλά χρόνια.

-- Παράλληλα, το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω. Το ξέσπασμα της Τιτάν είναι εντυπωσιακό, οι κατασκευαστικές (Ελλάκτωρ, Intrakat, ΑΒΑΞ, ΓΕΚ Τέρνα) είδαν φως, ενώ την περασμένη Παρασκευή ξύπνησε από τη νάρκη της και η ΕΧΑΕ. Όπως σημείωσε η στήλη, την προηγούμενη εβδομάδα στις αποτιμήσεις υπάρχει και το στοιχείο της συγκρισιμότητας: αν δηλαδή σε ένα καλάθι 20 μετοχών οι 15 έχουν «τρέξει» και οι αποτιμήσεις τους έχουν αυξηθεί σημαντικά, τότε είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και οι 5 που έμειναν «πίσω», υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος που να προκαλεί πίεση, όπως π.χ. η πίεση στην Coca Cola HBC εξαιτίας του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας και της μεγάλης παρουσίας της εταιρείας στις δυο χώρες.

-- Έτσι η αγορά ψάχνει ποιοι έχουν μείνει πίσω και παίρνει θέση ελπίζοντας στο ξύπνημα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis-European-Counsil
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη, η «πράσινη» ΔΕΗ, το σίριαλ Παυλίδη και ο ρόλος του ECM

Η δέσμευση Κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο για μεταρρυθμίσεις, η μεγάλη διαφορά του εφετινού συνεδρίου της Morgan Stanley, η «πράσινη» ΔΕΗ, το καρφί Ευ. Μυτιληναίου για τις ΑΠΕ, η νίκη των servicers, το σίριαλ στην Παυλίδης και η τουρκοαζερική επένδυση στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ημέρες του 2020, η επιστροφή της Παυλίδης σε Παυλίδη και η επέλαση του IRIS

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες Μητσοτάκη και η σκληρή πραγματικότητα, τα «πηγαινέλα» της Παυλίδης, το άλμα των συναλλαγών IRIS κόντρα στις εκτιμήσεις Σταϊκούρα, η φορολογική συνεισφορά της Παπαστράτος και η εισαγγελική συνέντευξη.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκλογές και αυθαίρετα, η ευχάριστη έκπληξη στο ΧΑ και οι θεσμικές παραφωνίες

Η ρύθμιση της τελευταίας στιγμής για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, η απρόσμενη πασχαλινή κινητικότητα στο Χρηματιστήριο, το τέλος των νομικών περιπετειών του Αλ. Εξάρχου και τα ισχυρά θεμελιώδη της Flexopack. Καλή Ανάσταση - επιστροφή την Τρίτη 18/04.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η slow motion επανεκκίνηση των τρένων, ο ιταλικός θρίαμβος και οι έξυπνοι μετρητές

Το πολύ χαλαρό χρονοδιάγραμμα επιστροφής των τρένων, οι κατηγορίες για τον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ και ο ιταλικός θρίαμβος στο Ecofin που βολεύει την Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «πρασίνισμα» των «κόκκινων», πωλήσεις από retail και η συντριβή των short

Πώς οι servicers πέτυχαν την επιστροφή στην κανονικότητα (πρώην) «κόκκινων» δανείων 35 δισ., τρέχουν στην Attica για την ΑΜΚ, οι πωλήσεις από τη «μαρίδα», το ράλι των αγορών παρά τα επιτόκια και τα άλμα της Intrakat.
gerapetritis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΜΥΤΙΛ «βλέπει» τα... 30, η επενδυτική βαθμίδα και τα περίεργα της Attica Bank

Τι είπε ο Γεραπετρίτης για το investment grade, η μεγάλη αναβάθμιση της τιμής στόχου της Mytilineos, τα ερωτηματικά για τη μετοχή της Attica, η κινητικότητα στην Ideal, το αρνητικό ρεκόρ στην αμόλυβδη και ποιες μετοχές είναι πρώτες στην πτώση και τελευταίες στην άνοδο.