ΓΔ: 884.99 1.09% Τζίρος: 2.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:43:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έφτασε η ώρα των «έξυπνων» μετρητών: Ο διαγωνισμός των 850 εκατ. ευρώ

Οι «έξυπνοι» μετρητές παίρνουν τη θέση των ρολογιών της ΔΕΗ και αλλάζουν όλα για καταναλωτές, παρόχους και τον διαχειριστή του δικτύου. Οι... τρικλοποδιές και οι μεγάλοι παίκτες που θα διεκδικήσουν την προμήθεια.

Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις –μετράμε τέσσερις μόνο μέσα στο 2022- αύριο Τετάρτη 8 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι για το έργο εγκατάστασης 7,3 εκατ «έξυπνων» μετρητών που έχει προκηρύξει ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να υποβάλουν το φάκελό τους στα γραφεία του Διαχειριστή.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα καταρτιστεί short list με τις εταιρείες που πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού  και θα ακολουθήσει η υποβολή των τεχνικών προσφορών. Από τη διαδικασία αυτή θα προκριθούν τρία σχήματα που θα είναι και οι νικητές του διαγωνισμού. Θα είναι νικητές γιατί θα υποβάλουν μεν οικονομικές προσφορές αλλά θα έχουν εξασφαλισμένο κομμάτι του έργου που υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 850 εκατ. ευρώ.

Από το πόσο ανταγωνιστική οικονομική προσφορά θα υποβάλουν θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των «έξυπνων» μετρητών που θα κληθούν να εγκαταστήσουν. 

Ένα έργο με πολλές τρικλοποδιές

Ενώ οι προηγμένες χώρες απολαμβάνουν εδώ  και χρόνια τα οφέλη των «έξυπνων» μετρητών, στην Ελλάδα η γραφειοκρατία, η έλλειψη πόρων αλλά και οι ενστάσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων έβαζαν τρικλοποδιές στο έργο που για πρώτη φορά απασχόλησε τη ΔΕΗ και το υπουργείο Ενέργειας το 2014.

Ήταν τότε που οι ευρωπαϊκές οδηγίες υποχρέωναν τα κράτη μέλη στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας μέτρησης της ενέργειας, χαρακτηρίζοντας αυτά τα έργα αναπτυξιακά, ώστε να  λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα Ταμεία Συνοχής της Ε.Ε.

Για την ιστορία θα πρέπει να επισημανθεί πως τον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό του 2016 για την εγκατάσταση 200.000 μετρητών τον είχε κερδίσει η Intracom Telecom (ελβετικών συμφερόντων) με αντίπαλο τότε το σχήμα Intrakat-Intrasoft-OTE που είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ακύρωσε το διαγωνισμό.

Τα οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των «έξυπνων» μετρητών θα αλλάξει ριζικά όλα όσα γνωρίζουμε για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος. Οι «έξυπνοι» μετρητές που θα επικοινωνούν και με τις «έξυπνες» συσκευές θα είναι σε θέση να παρέχουν στους καταναλωτές και στους παρόχους διαρκή ροή στοιχείων για την κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα ο καταναλωτής θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ύψος των κιλοβατωρών που έχει καταναλώσει.

Επίσης θα διευκολυνθούν και οι επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση, αφού όπου καταγράφεται υψηλή κατανάλωση θα ακολουθεί και υψηλότερη τιμολόγηση. Παράλληλα, οι πάροχοι θα μειώσουν τα κόστη τους αφού δεν θα χρειάζονται πλέον τις υπηρεσίες των υπαλλήλων-καταμετρητών που περνούν από τα ρολόγια κάθε τετράμηνο και καταγράφουν τις καταναλώσεις.

Σημαντικά θα είναι και τα οφέλη του διαχειριστή, αφού θα εποπτεύει πιο αποτελεσματικά το δίκτυο, θα εντοπίζει πολύ πιο γρήγορα βλάβες, η επαναφορά από black out θα είναι πιο σύντομη, ενώ  θα εκμηδενιστεί η πιθανότητα ρευματοκλοπής, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης στο νέο μετρητή.

Το πλάνο της εγκατάστασης και οι επίδοξοι μνηστήρες

Σύμφωνα με το πλάνο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ)  η αντικατάσταση των αναλογικών ή βιομηχανικών μετρητών με τους «έξυπνους» μετρητές θα γίνει σε βάθος οκτώ ετών και θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2030.

Ειδικότερα, το 2022 προβλέπεται ότι θα εγκατασταθούν 300.000 νέοι μετρητές –λίγο δύσκολο μετά τις παρατάσεις που έλαβε ο διαγωνισμός, 500.000 το 2023, 800.000 το 2024, 1 εκατ το 2025, 1 εκατ το 2026, 800.000 το 2027, 1 εκατ το 2028, 1 εκατ το 2029 και 900.000 το 2030. Σύνολο, 7,3 εκατ. μετρητές.

Εκτιμάται πως όλοι οι μεγάλοι παίκτες του χώρου θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Μεταξύ αυτών η Schneider, η Siemens, η Intracom Telecom, η Sagemcom Energy, αλλά και η πολυεθνική Landis+GYR που διατηρεί μονάδα παραγωγής «έξυπνων» μετρητών στην Κόρινθο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αναστήθηκαν» τα McDonald’s στην Ελλάδα με... συνταγή της Premier Capital

Η Premier Capital που διαχειρίζεται τα καταστήματα McDonald΄s στην Ελλάδα κατάφερε να αντιστρέψει την καθοδική πορεία του σήματος, να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, να επεκτείνει το δίκτυο και να εμφανίσει κέρδη μετά από 10ετίες ζημιών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισαν να φέρνουν έσοδα στον ΟΤΕ τα δίκτυα οπτικής ίνας στο σπίτι

Έφτασαν τις 700.000 οι εγκατεστημένες παροχές FTTH, ενώ ήδη 92.000 συνδρομητές έχουν κάνει τη μετάβαση στις νέες υπηρεσίες, δίνοντας ώθηση στα έσοδα της εταιρείας. Παρά τις μεγάλες επενδύσεις, ο ΟΤΕ μειώνει τον δανεισμό του.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δυναμική «επιστροφή« της Famar με νέους μετόχους και σχέδιο ανάπτυξης

Η ιστορική βιομηχανία φαρμάκων επιδιώκει νέο ξεκίνημα. Πέρασε από χίλια κύματα αλλά κατάφερε να διασωθεί. Ομολογιακό δάνειο 45 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και βελτιωμένη κερδοφορία το 2021.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προς αναδιάρθρωση δανεισμού η REDS, άρχισε συζητήσεις με την Εθνική

Η εταιρεία ακινήτων του ομίλου Ελλάκτωρ σχεδιάζει την επόμενη μέρα για την ανάπτυξή της με επίκεντρο την ανάπτυξη του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου, το Πάρκο Καμπά και τη μαρίνα Αλίμου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπισκότα Παπαδοπούλου: Κέρδη, προσλήψεις και επενδύσεις και το 2021

Η εταιρεία που έμαθε στους Ελληνες το μπισκότο συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής. Η επέτειος αυτή συνοδεύεται με ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, εξαγωγές σε 61 χώρες και διεύρυνση του απασχολούμενου προσωπικού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O «γάμος ανάγκης» Ντυνάν - Euromedica ανατρέπει το σκηνικό στην υγεία

Η νέα εταιρεία με έσοδα πάνω από 100 εκατ. ευρώ και καθετοποιημένη δομή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη θα είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης στον κλάδο, αλλά θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρό ανταγωνισμό.