ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τάσεις σταθεροποίησης σε Wall Street, κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές

Στάση αναμονής από τους επενδυτές καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ, ενώ αρνητική ήταν η επίδραση από την υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων.

Σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τους επενδυτές να εξετάζουν τόσο τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ όσο και ορισμένα όχι και τόσο θετικά μακροοικονομικά δεδομένα. 

Πτώση 0,22% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,12% και τον Nasdaq να κινείται 0,39% υψηλότερα. 

Οι ηγέτες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία βρίσκονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, πολύ κοντά σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα στήριξης 900 δισ. δολαρίων, από το οποίο, όμως, έχουν αφαιρεθεί ορισμένα κεφάλαια που αφορούν μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων αλλά και των τοπικών κυβερνήσεων. 

«Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε καταλήξει σε αποτέλεσμα», υποστήριξε ο Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο οποίος βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Αρνητική επίδραση είχε στις επενδυτικές διαθέσει η μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, οι οποίες υποχώρησαν 1,1%, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα αποδυναμώνονταν 0,3%. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πτώση των λιανικών πωλήσεων θα επηρεάσει δυσμενώς και το ΑΕΠ δ’ τριμήνου, αν και δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους. 

Η προσοχή έχει στραφεί και στη Fed η οποία ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, με τους παράγοντες της αγοράς να αναμένουν πιθανή αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, που αυτή τη στιγμή η αξία τους διαμορφώνεται στα 80 δις. δολάρια. 

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε θετική πορεία κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς υπάρχει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες ΕΕ – Βρετανίας για τη μετά Brexit εποχή, αν και την ίδια ώρα η αύξηση των κρουσμάτων και η επιβολή νέων μέτρων περιορισμού σε αρκετές χώρες συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές. 

Κέρδη 0,8% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στις 396,08 μονάδες, με όλους τους κλαδικούς δείκτες πλην αυτού των τραπεζών να κινούνται ανοδικά, με τα ισχυρότερα κέρδη να σημειώνει αυτός ασφαλειών που έφθασαν στο 2,1%. 

Στο +1,52% και τις 13.565 μονάδες ο DAX 30, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,88% στις 6.570 μονάδες και τον CAC 40 να έχει κέρδη 0,31% στις 5.547 μονάδες. Μεικτή η εικόνα για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον FTSE MIB να έχει άνοδο 0,23% στις 21.986 μονάδες, ενώ αντίθετα πτώση 0,16% σημείωσε ο ΙΒΕΧ 35 στις 8.139 μονάδες. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ