ΓΔ: 2229.59 -1.37% Τζίρος: 232.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:11
Φωτο: Shutterstock

Εν αναμονή συμφωνίας για Brexit οι ευρωπαϊκές αγορές, μικρά κέρδη στα futures

Κλειστά τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Ιταλία, ενώ Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία κλείνουν νωρίτερα. Μικρότερης διάρκειας και η συνεδρίαση της Wall Street (κλείνει 20.00 ώρα Ελλάδας).

Μικτές οριακές μεταβολές καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit, η οποία φαίνεται να είναι πολύ κοντά, ενώ απομένει μόλις μία εβδομάδα για την τελική έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λόγω παραμονής των Χριστούγεννων, τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Ιταλία είναι κλειστά, ενώ η Wall Street θα κλείσει νωρίτερα (στις 20.00 ώρα Ελλάδας) και θα παραμείνει κλειστή και αύριο. Παράλληλα, η Γαλλία θα κλείσει νωρίτερα στις 13.30 ώρας Ελλάδος, το Λονδίνο στις 14.30  και η Ισπανία στις 15.00.

Ο CAC 40 στη Γαλλία ενισχύεται 0,07%, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,18%, διαγράφοντας τα οριακά κέρδη του ανοίγματος. Στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει κέρδη 0,2%.

Μικρές μεταβολές για τα futures, όπου του Dow σημειώνουν άνοδο 0,24%, του S&P 500 0,26%, ενώ του Nasdaq κινούνται στο +0,12%.

Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων και εν μέσω προειδοποιήσεων για τη μη επίτευξη συμφωνίας, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στο χείλος της σύναψης μιας περιορισμένης εμπορικής συμφωνίας, η οποία, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σήμερα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών ξέφυγαν από το αδιέξοδο μετά τη σημαντική υποχώρηση της βρετανικής πλευράς στο ακανθώδες θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων, που απειλούσε να «εκτροχιάσει» τις συνομιλίες.

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε παραχωρήσεις για την αλιεία τις τελευταίες ώρες των διαπραγματεύσεων, οι οποίες «ξεκλείδωσαν» τη συμφωνία. Σύμφωνα πηγές του Bloomberg, ο Τζόνσον έχει αποδεχθεί ότι το μερίδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα αλιεύματα στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου θα μειωθεί κατά 25% σε μια περίοδο 5,5 ετών, υποχωρώντας από την αρχική του θέση για μια μείωση κατά 80% μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, άνοδος στις διεθνείς αγορές

Δυναμική άνοδο καταγράφει το ΧΑ με τον ΓΔ να διαμορφώνεται στις 2.272,88 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,12% με αιχμή τις τράπεζες. Ράλι στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση στη Μ. Ανατολή και πτώσης του πετρελαίου.
Μετοχές χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Περιορισμένες προσδοκίες με το βλέμμα σε ΗΠΑ και Ιράν

Το ΧΑ επιστρέφει μετά το Πάσχα με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή, καθώς κυριαρχουν ανάμεικτα συναισθήματα αβεβαιότητας αλλά και προσδοκιών αποκλιμάκωσης από τις συζητήσεις στο Πακιστάν μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Χρηματιστηριακός Δείκτης
ΑΓΟΡΕΣ

Με βήμα σημειωτόν οι αγορές εν αναμονή των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Βήμα σημειωτόν στις αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Στενό του Ορμούζ. Μεικτές τάσεις στα χρηματιστήριο, άνοδος για το πετρέλαιο πτώση για τον χρυσό.