ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttersotck

Νέα ρεκόρ για τη Wall Street, σε υψηλό 10 μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές

Η υπογραφή του νέου προγράμματος στήριξης των ΗΠΑ από τον Ντ. Τραμπ αλλά και η συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit δημιουργούν κλίμα ευφορίας στις αγορές.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει το νέο πρόγραμμα στήριξης για την αμερικανική οικονομία, σε συνδυασμό με τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για την εμπορική τους σχέση μετά το Brexit αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα θετικό συνδυασμό για τις αγορές, οδηγώντας σε ισχυρά κέρδη την Ευρώπη και νέα ιστορικά υψηλά τη Wall Street. 

Κέρδη 199 μονάδων ή 0,66% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,89% και τον Nasdaq να εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,01%. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ την Κυριακή υπέγραψε το νομοσχέδιο που ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα το Κογκρέσο, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα ανακούφισης από τις επιπτώσεις της πανδημίας ύψους 900 δισ. δολ., καθώς και την έγκριση χρηματοδότησης δαπανών για κυβερνητικά προγράμματα, ύψους 1,4 τρισ. δολ. Η αμερικανική κυβέρνηση λειτουργούσε με προσωρινές εγκρίσεις δαπανών από το Κογκρέσο, οι οποίες θα έληγαν τη Δευτέρα και, εάν δεν είχε υπογράψει ο Τραμπ το νομοσχέδιο, από την Τρίτη θα έπρεπε να επιβληθεί μερική αναστολή κυβερνητικών λειτουργιών.

Η ανοδική πορεία διαχέεται σε όλους τους κλάδους, με τη μετοχή της Apple να ενισχύεται 3,2%, ενώ κέρδη που ξεπερνούν το 2% σημειώνει αυτή της Goldman Sachs. Καταναλωτικά αγαθά, τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες είναι οι τρεις τομείς που στηρίζουν τον S&P 500, καθώς ενισχύονται σε ποσοστό που ξεπερνά το 1%. Ενισχυμένη εμφανίζεται και η απόδοση του 10ετών αμερικανικών ομολόγων, η οποία έφθασε στο 0,95%, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις, στρεφόμενοι σε μετοχές. 

Οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, εκτός εάν συμβεί κάτι συνταρακτικό στις λίγες συνεδριάσεις που έχουν απομείνει, ετοιμάζονται να «αποχαιρετίσουν» το 2020 εμφανίζοντας ιδιαίτερα καλή πορεία και μάλιστα σε ένα έτος κατά το οποίο η παγκόσμια οικονομία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάσει το κλείσιμο της Πέμπτης 24/12, ο Dow  Jones έχει κέρδη από την αρχή του έτους 6,6%, ο S&P 500 βρίσκεται στο +15,6%, ενώ κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή είναι η πορεία του Nasdaq με άνοδο που φθάνει στο 43,7%. 

Υψηλό 10 μηνών για την Ευρώπη 

Η υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ – Βρετανίας και φυσικά οι θετικές ειδήσεις από τις ΗΠΑ δημιούργησαν κλίμα ευφορίας και στις ευρωπαϊκές αγορές, με αυτήν του Λονδίνου να παραμένει κλειστεί λόγω αργίας

Στο +0,66% και τις 398,58 μονάδες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο οποίος άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου, με τους κλάδους ενέργειας και αυτοκινητοβιομηχανίας να εμφανίζουν την καλύτερη πορεία. 

Κέρδη 1,49% για τον DAX 30 στις 13.790 μονάδες, με τον CAC 40 να ενισχύεται 1,2% στις 5.588 μονάδες. Θετικό αν και ελαφρώς λιγότερο «επιθετικά χαρούμενο» το κλίμα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει άνοδο 0,72% στις 22.288 μονάδες και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να ενισχύεται 0,54% στις 8.155 μονάδες. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ