ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bitcoin, kryptonomismata, texnologia
Φώτο: Shutterstock

Νέο ρεκόρ για το Bitcoin πάνω από τα 28.000 δολάρια, +47% τον Δεκέμβριο

Η αξία του έχει εκτιναχθεί αφού έσπασε για πρώτη φορά το όριο των 20.000 δολαρίων στις 16/12. Η ζήτηση αυξάνεται συνέχεια από τις προσδοκίες ότι θα αποτελέσει ένα κανονικό μέσο πληρωμών.

Σε νέο ρεκόρ ανήλθε σήμερα το bitcoin, με την τιμή του να φτάνει στα 28.599,99 δολάρια και την άνοδο να ξεπερνά το 6% στην Ασία, ενώ τα κέρδη του υπερβαίνουν το 295% φέτος, εν μέσω αυξημένου ενδιαφέροντος από μεγαλύτερους επενδυτές.

Έως τώρα τον Δεκέμβριο, το ψηφιακό νόμισμα έχει ενισχυθεί 47%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg και βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη μηναία αύξηση από τον Μάιο του 2019. Η αξία του έχει εκτιναχθεί κατά σχεδόν το μισό αφού έσπασε για πρώτη φορά το όριο των 20.000 δολαρίων στις 16 Δεκεμβρίου.

Η ζήτηση για το bitcoin αυξάνεται συνέχεια από μεγαλύτερους επενδυτές των ΗΠΑ, οι οποίοι προσελκύονται ιδιαίτερα από την αντίληψη ότι προσφέρει κάλυψη για τον πληθωρισμό και από την προοπτική γρήγορων κερδών καθώς και από τις προσδοκίες ότι θα αποτελέσει ένα κανονικό μέσο πληρωμών.

H άνοδός του κατά 170% από το χαμηλό 12 μηνών που άγγιξε τον περασμένο Μάρτιο έχει «κτυπήσει καμπανάκι» ακόμη και μεταξύ των ισχυρών της Wall Street, που σιγά – σιγά αρχίζουν να τοποθετούν σε αυτό αξιόλογο ύψος κεφαλαίων. 

Ένα από τα βασικά, βέβαια, χαρακτηριστικά του Bitcoin δεν είναι άλλο από την εξαιρετικά έντονη μεταβλητότητα στην τιμή του, η οποία μπορεί, με την ίδια ευκολία, να «βουλιάξει» 10% σε μία συνεδρίαση, χωρίς εμφανείς λόγους και την επόμενη ημέρα να κάνει ράλι. Ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει ως μία «ασφαλή» επένδυση, αλλά  όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τόσο εντυπωσιακές αποδόσεις που σίγουρα αποτελεί πόλο έλξης. 

Σύμφωνα με εκτενή ανάλυση του Bloomberg, η αγορά του Bitcoin έχει αλλάξει εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, πορεία στην οποία συνέβαλαν αρκετοί παράγοντες. Ο κυριότερος είναι ότι στο Bitcoin άρχισαν να τοποθετούνται σημαντικοί θεσμικοί επενδυτές, ενώ γίνονται αρκετές κινήσεις για την καθιέρωσή του ως μέσου πληρωμών. Από την άλλη, οι επικριτές του Bitcoin κάνουν λόγο για «φούσκα», ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του ο καθηγητής Νουριέλ Ρουμπίνι διατύπωσε την εκτίμηση ότι το κρυπτονόμισμα χειραγωγείται από μεγάλους επενδυτές (οι λεγόμενες «φάλαινες») και σύντομα η τιμή του θα υποχωρήσει εκ νέου δραματικά, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζει» το Bitcoin μετά το νέο κινέζικο «μπλόκο» στην εξόρυξη

Την περασμένη Παρασκευή, οι αρχές στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν διέταξαν την παύση της εξόρυξης του Bitcoin, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Global Times, υπάρχει η εκτίμηση ότι περισσότερο από το 90% των έργων εξόρυξης θα σταματήσουν.
Bitcoin, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τροχιά ανάκαμψης το Bitcoin με ώθηση από... Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα η οποία υιοθετεί ένα κρυπτονόμισμα, καθώς εγκρίθηκε σχετικό νομοσχέδιο. Ο ηγέτης του Ελ Σαλβαδόρ χαρακτήρισε το bitcoin ως «τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τρόπο μεταφοράς» δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβάσματα.