Φώτο: Shutterstock

Τάσεις σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μικτά πρόσημα

Σημείο καμπής για τη Wall Street και τις διεθνείς αγορές ενδέχεται να αποδειχθεί η διπλή νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές για τη Γερουσία στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Τάσεις σταθεροποίησης εμφανίζουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κινούμενα με μικτές τάσεις, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε επικείμενες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και στην προοπτική περαιτέρω μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας υπό τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Εξάλλου, οι επενδυτές προχώρησαν χθες σε κατοχύρωση κερδών, ύστερα από το ράλι της περασμένης εβδομάδας μετά την εξασφάλιση του ελέγχου της αμερικανικής Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς, που ενίσχυσε τις προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Όπως αναφέρει το Business Daily, σημείο καμπής για τη Wall Street και τις διεθνείς αγορές ενδέχεται να αποδειχθεί η διπλή νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές για τη Γερουσία στην πολιτεία της Τζόρτζια, που άνοιξε το δρόμο για να εφαρμόσει ο Τζο Μπάιντεν ένα πρόγραμμα ισχυρής δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Αυτή η προοπτική ήδη έχει ανεβάσει πάνω από το 1% την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, εντείνοντας τον προβληματισμό των επενδυτών για τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,11%. Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 0,27%, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,05%, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία κινείται στο +0,06%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει κέρδη 0,38%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία χάνει 0,14%. 

Νωρίτερα, με οριακή άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο την πρώτη του συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, ωστόσο τα κέρδη συγκρατήθηκαν λόγω της τάσης μερίδας των επενδυτών να ρευστοποιήσει κέρδη και της ανησυχίας λόγω της αναμενόμενης επέκτασης των περιοριστικών μέτρων. Ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,09%, ενώ ο Topix έκλεισε στο +0,16%. Η ιαπωνική κεφαλαιαγορά δεν λειτούργησε χθες Δευτέρα, επίσημη αργία λόγω εθνικής εορτής.

Στην αγορά των ΗΠΑ, τα futures του Dow σημειώνουν άνοδο 0,10%, του S&P 500 0,13%, ενώ του Nasdaq κινούνται στο +0,27%.

Εχθές, ο συνδυασμός των ανησυχιών για ένα τρίτο, πιο επιθετικό, κύμα της πανδημίας αλλά και η πολιτική αναστάτωση που συνεχίζει να επικρατεί στην Ουάσιγκτον οδήγησαν χαμηλότερα την αμερικανική αγορά, ενώ αρνητική επίδραση είχαν και οι ιδιαίτερα υψηλές αποτιμήσεις στις οποίες έχουν «σκαρφαλώσει» οι μετοχές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών. Την ίδια ώρα η απόδοση για το αμερικανικό 10ετές ξεπέρασε το 1% αγγίζοντας υψηλό σχεδόν 10 μηνών, ενώ αποτέλεσε και παράγοντα στήριξης για το αμερικανικό νόμισμα, με τον δείκτη δολαρίου να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο δύο βδομάδων. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη σε Ευρώπη και futures, εν αναμονή της ορκωμοσίας Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν θα αναλάβει τα καθήκοντά του, σε μια ιστορική και ασυνήθιστη ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, ενώ ο απερχόμενος Τραμπ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο πολιτικό κόμμα.
agores, market, xrimatistiria
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια ανοδική πορεία για την Ευρώπη, κλειστή λόγω αργίας η Wall Street

Ισχυρά κέρδη για την αυτοκινητοβιομηχανία, μετά τη συγχώνευση FCA και PSA Group, με την προσοχή να είναι στραμμένη στην ανάληψη της εξουσίας από Μπάιντεν αλλά και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.