ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε καθοδική τροχιά η Wall Street, πτώση τραπεζών και Nasdaq

Δεν έπεισαν τους επενδυτές τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών ενώ ανησυχία για αύξηση των φορών προκαλεί το μεγάλο πακέτο στήριξης του Μπάιντεν.

Οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο σε συνδυασμό με την ανησυχία οτι το επερχόμενο πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν θα φέρει αύξηση των φόρων, έφερε την πρώτη αρνητική εβδομάδα του 2021 για την Wall Street, ενώ λίγες μέρες πριν η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ είχε βρεθεί σε νέα ιστορικά υψηλά. 

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους, στις ανακοινώσεις των ετήσιων εταιρικών αποτελεσμάτων που θα δώσει μια συνολική εικόνα για το πλήγμα που προκάλεσε στην οικονομία των ΗΠΑ η πανδημία, ενώ η χώρα βρίσκεται πλέον σε πορεία μιας αργής ανάκαμψης.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,57%, στις 30,814 μονάδες, με τον S&P 500 να καταγράφει πτώση 0,71%, στις 3,768 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε χαμηλότερα κατά 0,87%, στις 12,998 μονάδες.

Τα κέρδη για τις εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να μειωθούν κατά 9,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με τα περσινά επίπεδα και αναμένεται να ανακάμψουν στα επίπεδα προ της πανδημίας το 2021 καθώς θα ενισχυθούν 16,4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους αναφέρουν τα στοιχεία της Refinitiv.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος ήταν ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους της σημερινής συνεδρίασης με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν σημαντική πτώση μετά τα ανάμεικτα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν JPMorgan, Citigroup και Wells Fargo.

Η μετοχή της JPMorgan Chase σημείωσε απώλειες 1,65% παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 42% και διαμορφώθηκαν στα 12,14 δισ. δολάρια ή 3,79 δολάρια ανά μετοχή. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 2,62 δολάρια ανά μετοχή. 

Πτώση 6,91% σημείωσε η μετοχή της Citigroup μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της τράπεζας όπου τα κέρδη της ήταν κατά 7% χαμηλότερα, ενώ η τράπεζα χρειάστηκε να «κάψει» μέρος των αποθεματικών της για να καλύψει πιθανά επισφαλή δάνεια. Τα κέρδη υποχώρησαν στα 4,63 δισ. δολάρια ή 2,08 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 4,98 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Σε αρνητικό έδαφος με απώλειες σχεδόν 8% έκλεισε και η μετοχή της Wells Fargo που ανακοίνωσε υψηλότερα από το αναμενόμενο κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά από έξι τρίμηνα. Τα έσοδα ωστόσο μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους. 

Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,7% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για μείωση κατά 0,1%. Οι πωλήσεις συμπλήρωσαν τον Δεκέμβριο τρεις διαδοχικούς μήνες πτώσης καθώς η πανδημία κάνει ολοένα και περισσότερο αισθητό το αποτύπωμα της στη χώρα.

Παράλληλα, υποχώρησε τον Ιανουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, δείχνοντας ότι υποχωρεί η αρχική αισιοδοξία καθώς σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης του University of Michigan υποχώρησε στις 79,2 μονάδες από 80,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα αρχικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ μπορεί να υποστεί κι άλλο χτύπημα καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει ένα νέο πιο αυστηρό lockdown καθώς σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων, με το CDC να αναφέρει πως οι μεταλλάξεις του  ιού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία μπορεί να εξαπλωθεί και στη χώρα αν δεν ληφθούν μέτρα.

Πάντως η οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί το πλήγμα της πανδημίας βρίσκεται καθ’ οδόν, ενώ ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ορκιστεί Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Η πρόταση Μπάιντεν για το οικονομικό πακέτο στήριξης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη περιλαμβάνει 415 δισ. δολάρια ώστε να επιταχυνθεί η μεταφορά των εμβολίων, περίπου 1 τρισ. δολάρια θα κατευθυνθεί απευθείας στα νοικοκυριά για να πάρουν ανάσα και περίπου 440 δισ. δολάρια θα δοθούν σε μικρές επιχειρήσεις και κοινότητες που έχουν δεχθεί το ισχυρό πλήγμα της πανδημίας.

Ανάμεσα στους επενδυτές υπάρχει η ανησυχία πως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει αυτό το πακέτο μέσα από αύξηση των φόρων. «Το ενδιαφέρον του Μπάιντεν δεν είναι η χρηματιστηριακή αγορά, αλλά στους πολίτες και αυτό είναι καλό πράγμα…σου λέει πως πρόκειται να υπάρξει αύξηση στους εταιρικούς φόρους» επισημαίνει ο Dennis Dick, της Bright Trading

Ο κίνδυνος για υψηλότερους φόρους δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί πλήρως ανέφερε ο Derek Holt, αντιπρόεδρος της Scotiabank Economics. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «η προσωπική μου άποψη παραμένει πως οι αγορές δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο αυτής της φορολογικής πολιτικής στις ΗΠΑ». 

Ο ενεργειακός κλάδος σημείωσε πτώση άνω του 2% όμως κλείνει την εβδομάδα υψηλότερα καθώς είχε ανοδική πορεία αυτή την εβδομάδα, ενώ οι επενδυτές αναμένουν να συνεχιστεί η αύξηση των τιμών πετρελαίου. Πτώση 4,8% σημείωσε η μετοχή της Exxon Mobil μετά την ανακοίνωση πως έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του πετρελαϊκού κολοσσού για την πιθανότητα να υπερκοστολογεί την αξία του κοιτάσματος Permian.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Βύθισαν τη Wall οι φόβοι για την ανάπτυξη, «βαρίδι» τα ομόλογα

Εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, μετά και τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Μεγάλος χαμένος της συνεδρίασης ο τεχνολογικός κλάδος.