ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street μετά τα ρεκόρ, απώλειες στην Ευρώπη

Μετά τα χθεσινά ρεκόρ οι επενδυτές στη Wall Street κινούνται επιφυλακτικά υπό το φόβο πτωτικής διόρθωσης. Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Μεικτά πρόσημα καταγράψει η Wall Street σήμερα μετά από τα χθεσινά νέα επίπεδα - ρεκόρ μία μέρα μετά την ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Μετά τη χθεσινή αισιοδοξία των επενδυτών για βελτίωση διαχείρισης της πανδημίας και την ανακοίνωση νέων μέτρων για τη δημοσιονομική τόνωση, σήμερα παρατηρείται επιφυλακτικότητα στην αγορά. Αναλυτές κάνουν λόγο για φόβους πτωτικής διόρθωσης της αγοράς μετά από την εκτίναξη των δεικτών σε συνεχή, νέα ιστορικά υψηλά.

Στις 20.30 ώρα Ελλάδος, ο  Dow Jones παραμένει σταθερός στις 31.187 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,47% υψηλότερα στις 13.520 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει οριακή άνοδο 0,03% στις 3.853 μονάδες. 

Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου προέδρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί με αύξηση της χρηματοδότησης σε πολιτειακές κυβερνήσεις, με δημιουργία περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων και την έναρξη εθνικής καμπάνιας ενημέρωσης.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ έφτασαν τις 900.000 έως τις 16 Ιανουαρίου. Είναι κατά 26.000 λιγότερες σε εβδομαδιαία βάση και αρκετά χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις αναλυτών που έκαναν λόγο για 925.000 αιτήσεις. 

Πτωτικό κλείσιμο στις ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις ΕΚΤ

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε οριακή άνοδο 0,01% στις 410 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,37% στις 6.715 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,11% στις 13.906 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,67% στις 5.590 μονάδες.

Όπως έγραφε το Business Daily, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το διοικητικό συμβούλιο παραμένει έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία. 

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, πρώτον, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μετάλλαξη Δέλτα και πετρέλαιο οδηγούν σε βουτιά τις διεθνείς αγορές

Απώλειες που ξεπερνούν το 1% για τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και για το πετρέλαιο, με την αύξηση των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο να εντείνει τη διάθεση ρευστοποιήσεων εκ μέρους των επενδυτών.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στη Wall Street από πληθωρισμό και καταναλωτικό κλίμα

Ο Dow Jones και ο S&P 500 αν και βρέθηκαν κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά υποχωρούν, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής μέχρι την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών την επόμενη εβδομάδα.