ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πρώτη έξοδος του Δημοσίου στην αγορά ομολόγων, με νέα έκδοση 10ετών τίτλων

Αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών, την έκδοση «τρέχουν» έξι τράπεζες και στόχος είναι να αντληθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Την πρώτη έξοδο για το 2021 ετοιμάζεται να κάνει αύριο το ελληνικό Δημόσιο, προχωρώντας σε κοινοπρακτική έκδοση 10ετιύς ομολόγου, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι να αντληθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ανάλογα και με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί από τους επενδυτές, τα οποία θα αξιοποιηθούν για να αυξηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας του Δημοσίου σε μια περίοδο έντονης πίεσης λόγω της πανδημίας και των μέτρων στήριξης. Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να αξιοποιήσει το αυξημένο ενδιαφέρον για κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης για να κρατήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.

Πάντως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά, αν και βρίσκεται κοντά στο ιστορικό χαμηλό, σήμερα σημείωσε άνοδο, ξεπερνώντας το 0,7%, μετά την ανακοίνωση του σχεδιασμού για νέα έκδοση. 

Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν θα έχει σε αυτή την έκδοση την «υποστήριξη» των οίκων αξιολόγησης, καθώς την Παρασκευή η Fitch δεν αναβάθμισε τις προοπτικές ούτε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, επικαλούμενη κυρίως τα προβλήματα του δεύτερου lockdown τα οποία εκτιμά θα περιορίσουν την ανάπτυξη το 2021 στο 3%. 

Ο Οργανισμός έδωσε σήμερα εντολή σε έξι τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank με στόχο να «τρέξουν» την έκδοση. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το νέο ομόλογο θα έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031

Υπενθυμίζεται πως το Δημόσιο είχε προχωρήσει στην άντληση του ποσού των 2 δισ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 30ετών ομολόγων σε δύο ελληνικές τράπεζες. Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας «κατά τους τελευταίους δύο μήνες, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο πλαίσιο της επίτευξης των διαχειριστικών στόχων του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, προέβησαν, με απόλυτη διαφάνεια, σε πράξεις επαναγοράς (buy back) και επανέκδοσης (re-opening) υφιστάμενων Ομολογιακών εκδόσεων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, μέλη της ομάδας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Προσφορές 20 δισ. για το 5ετές με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 0,2%

Η πολύ μεγάλη ζήτηση οδήγησε ακόμη χαμηλότερα το επιτόκιο δανεισμού για την εν λόγω έκδοση, ενώ την ίδια ώρα σε τροχιά σημαντικής υποχώηρησης κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.