ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Σταϊκούρας: Δανεισμός 2 δισ. για το Δημόσιο με τη διάθεση 30ετών ομολόγων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών μέσω της συναλλαγής υπήρξε μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης κατά το ποσό των 620 εκατ. ευρώ.

Ρευστότητα 2 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη διάθεση 30ετών ομολόγων σε τράπεζες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας «κατά τους τελευταίους δύο μήνες, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο πλαίσιο της επίτευξης των διαχειριστικών στόχων του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, προέβησαν, με απόλυτη διαφάνεια, σε πράξεις επαναγοράς (buy back) και επανέκδοσης (re-opening) υφιστάμενων Ομολογιακών εκδόσεων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, μέλη της ομάδας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, από το σύνολο των εν λόγω συναλλαγών επετεύχθη:

(i) μείωση του χρέους Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ,

(ii) επέκταση της μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειας, από περίπου 7,5 έτη σε περίπου 29,4 έτη, χρέους ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ, και

(iii) συνολική άντληση ρευστότητας, με ταυτόχρονη αύξηση των κρατικών διαθεσίμων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης ΟΕΔ, λήξης 2050, ήτοι διάρκειας 29,4 ετών, που επετεύχθη αξιοποιώντας τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων, ιδιαίτερα στο μακροπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης.

Παράλληλα, από τις εν λόγω συναλλαγές οι συμμετέχουσες τράπεζες κατέγραψαν σημαντική αύξηση στα κέρδη και στα κεφάλαιά τους. Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχοντας παράλληλα σταθερή προσήλωση στην περαιτέρω βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, στη διατήρηση ασφαλούς ύψους κρατικών διαθεσίμων και στην ορθολογική και συνετή διαχείριση της ταμειακής ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου».

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα αγόρασαν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανέφερε δημοσίευμα του Reuters. Πρόκειται για επανάνοιγμα της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου, που είχε διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης τον Ιανουάριο του 2020.

Από το σύνολο αυτών των συναλλαγών, όπως προκύπτει από τη δημοσιευμένη απόφαση, ο νέος δανεισμός ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ προήλθε από την Εθνική Τράπεζα. Ειδικότερα, το Δημόσιο έλαβε από την Εθνική 3,577 δισ. ευρώ ως τίμημα για τη διάθεση 30ετών ομολόγων και επαναγόρασε άλλους τίτλους έναντι συνολικού ποσού 1,48 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς αγόρασε 30ετή ομόλογα αξίας 3,55 δισ. ευρώ  και πούλησε άλλους τίτλους αξίας 3,57 δισ. ευρώ.

Η ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αργά τη Δευτέρα. Ειδικοί της αγοράς είπαν, σύμφωνα με το Reuters, πως η απόδοση διαμορφώθηκε κοντά στην περιοχή του 1,5%.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα σκοπεύει να αντλήσει από τις αγορές ομολόγων φέτος περί τα 8 -12 δισ.. Μάλιστα το Reuters αναφέρει ότι κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος, τον οποίο δεν κατονομάζει, υποστήριξε τον Δεκέμβριο, μιλώντας στο πρακτορείο, ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να έχει παρουσία στην αγορά ομολόγων τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο για τους επόμενους 15 μήνες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ,  οι φετινές δανειακές ανάγκες θα κυμανθούν από 22 έως 24 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους το Δημόσιο είχε ρευστά διαθέσιμα 31 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις ανάγκες που θα πρέπει να καλύψει το 2021 ο δημόσιος δανεισμός, υπάρχουν δύο σενάρια.

Έτσι σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου ανέρχονται σε 22 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα μειώσει το στοκ των Εντόκων Γραμματίων κατά 1,6 δισ. ευρώ (από 11,8 δισ. ευρώ που είναι τώρα). Στην περίπτωση που το Δημόσιο προχωρήσει σε εξόφληση Εντόκων Γραμματίων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, τότε οι δανειακές ανάγκες θ΄ αυξηθούν στα 24 δισ. ευρώ. Οι δανειακές ανάγκες το 2021 επιβαρύνονται με την αποπληρωμή μέρους των διακρατικών δανείων και δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Οι δανειακές αυτές ανάγκες θα καλυφθούν με την έκδοση νέων ομολόγων στην αγορά. Στο πρώτο σενάριο το Δημόσιο σχεδιάζει ν΄ αντλήσει από την αγορά με ομόλογα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας 8 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο σενάριο το ύψος του δανειακού προγράμματος αυξάνεται στα 12 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι 12 δισ. ευρώ άντλησε και εφέτος το Δημόσιο με τις εκδόσεις νέων ομολόγων.

Και στα δύο σενάρια, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι εκδόσεις ομολόγων θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα την μείωση του κόστους που συνεπάγεται για τον Προϋπολογισμό ο δανεισμός, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στην αγορά των ομολόγων. Όσον αφορά στην πρώτη παράμετρο το κόστος εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους (δηλαδή οι δαπάνη για τόκους ως ποσοστό των συνολικών δαπανών) έχει περιοριστεί από το 10,9% του 2012 στο 6,5% φέτος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου ενισχύει την βιωσιμότητα του χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η έκδοση του 15ετούς ομολόγου αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών προς την ελληνική οικονομία και ενισχύεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.