ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Σταϊκούρας: Επιτυχημένη η έκδοση του 10ετούς παρά το δύσκολο περιβάλλον

Ο υπ. Οικονομικών σε δήλωσή του υποστήριξε ότι υπήρξε πολύ μεγάλη επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ οι προσφορές έχουν ξεπεράσει το επίπεδο των 20,5 δισ.

Την ικανοποίησή του για την πορεία της ζήτησης για το νέο 10ετές ομόλογο, η δημοπρασία του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, εξέφρασε με δήλωσή του ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Όπως υπογράμμισε «η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023. Η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον. Η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Σημειώνεται ότι βάσει των τελευταίων στοιχείων που έχει δημοσιοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ, οι προσφορές ξεπέρασαν το επίπεδο των 20,5 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο υποχώρησε στο 4,4% έναντι αρχικής πρόβλεψης ότι θα έφθανε στο 4,5%. 

Αρχικός στόχος ήταν η άντληση δύο έως τριών δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει τονίσει, όμως, ότι το τελικό ποσό που θα αντληθεί θα εξαρτηθεί και από το επίπεδο της ζήτησης. 

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις το τελικό επιτόκιο  τοποθετούνταν στο 4,5%-4,6%, έναντι 4,14% που διαμορφώνεται η απόδοση του υφιστάμενου 10ετούς ελληνικού ομολόγου σήμερα, ωστόσο όπως δείχνουν τα πράγματα, το τελικό επιτόκιο θα κινηθεί στην περιοχή του 4,4%.

Ανάδοχοι είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 7-8 δισ. θα αντλήσει το Δημόσιο από την αγορά ομολόγων το 2023

«Οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες, ιδίως μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF. Θα δανειστούμε 7-8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Τι αλλάζει για το ΤΧΣ, πώς θα πουληθούν οι μετοχές τραπεζών

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα υπάρξει ένα πιο ευέλικτο διοικητικό όργανο και το Ταμείο θα κληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να δρομολογήσει την απο-επένδυσή του από τις τράπεζες όπου διατηρεί ακόμα συμμετοχή.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τις αγορές

Ο υπουργός Οικονομικών σε δήλωσή του για τη σημερινή επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου τόνισε ότι παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία η χώρα μας κατάφερε να αντλήσει 1,5 δις. ευρώ με επιτόκιο της τάξης του 2,4%.