ΓΔ: 1205.03 0.42% Τζίρος: 12.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:38:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υπερκαλύφθηκε πάνω από πέντε φορές η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

Oι προσφορές άγγιξαν τα 1,7 δισ. ευρώ έναντι των 300 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών. Το επιτόκιο του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,31% έναντι 4,25% που ήταν το κουπόνι του ομολόγου.

Πάνω από πέντε φορές υπερκαλύφθηκε η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Oι προσφορές άγγιξαν τα 1,7 δισ. ευρώ έναντι των 300 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Το επιτόκιο του ομολόγου (απόδοση) διαμορφώθηκε στο 4,31% έναντι 4,25% που ήταν το κουπόνι του ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στη δευτερογενή αγορά το δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν με απόδοση 4,4%.

Με την έκδοση αυτή καλύπτεται περίπου το 90% του εφετινού δανειακού προγράμματος του Ελληνικού Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους το Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένης της σημερινής δημοπρασίας) έχει αντλήσει από τις αγορές 6,3 δισ. ευρώ, έναντι 7 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για εφέτος.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ήταν η πρώτη που διενεργείται στο πλαίσιο του τριμηνιαίου προγράμματος δημοπρασιών που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, με βασικό στόχο την βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς κρατικών τίτλων. Η κίνηση γίνεται λίγο πριν την αναθεώρηση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor's την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 7-8 δισ. θα αντλήσει το Δημόσιο από την αγορά ομολόγων το 2023

«Οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες, ιδίως μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF. Θα δανειστούμε 7-8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών.