ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» των δεικτών στη Wall Str. λόγω Fed και εταιρικών κερδών

Ξεπέρασαν το 2% οι απώλειες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, «βαρίδι» η μετοχή της Boeing που είχε ζημιές - ρεκόρ. Ανήσυχος για τις επιπτώσεις της πανδημίας ο επικεφαλής της Fed.

Με τη χειρότερη ημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο βρέθηκαν αντιμέτωποι οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της Fed για την αμερικανική οικονομία, τις ζημίες – ρεκόρ που ανακοίνωσε η Boeing και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αθρόες ρευστοποιήσεις long θέσεων από τα hedge funds

Την ίδια ώρα οι ακραίες κινήσεις σε μικρές μετοχές όπως αυτή της εταιρείας GameStop, της οποίας η μετοχή έχει εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο συνεδριάσεων χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα στην οικονομική της κατάσταση δημιουργούν έντονες ανησυχίες ακόμη και στο αμερικανικό υπ. Οικονομικών, με τον Λευκό Οίκο να δηλώνει ότι το παρακολουθεί η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 633 μονάδες ή 2,05% στις 30.303,17 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 2,57% στις 3.750,77 μονάδες και να χάνει όλα τα κέρδη του από την αρχή του 2021, γυρνώντας πλέον σε αρνητική πορεία με απώλειες 0,1%, ενώ κατά 2,61% αποδυναμώθηκε ο Nasdaq στις 13.270,60 μονάδες. 

Βουτιά 4% για τη μετοχή της Boeing, η οποία ανακοίνωσε ζημίες ρεκόρ ύψους 11,9 δισ. δολαρίων, ενώ απώλειες 6% σημείωσε η μετοχή της AMD παρά το ότι κατόρθωσε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ συμπαρέσυρε σχεδόν το σύνολο των τεχνολογικών μετοχών. 

Η αγορά εμφανιζόταν έτοιμη να «πάρει ανάσες», όταν έγιναν οι ανακοινώσεις της Fed, η οποία εξέφρασε ανησυχίες ότι υπάρχει σαφής επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ συνέδεσε απόλυτα την πορεία της αμερικανικής οικονομίας με την εξέλιξη της πανδημίας και των εμβολιασμών. Πάντως ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης, υπογράμμισε ότι τη Fed δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων – φθάνει στα 120 δισ. δολάρια μηνιαίως- και φυσικά δεν εξετάζει ούτε κατά διάνοια οποιαδήποτε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων. 

Αρκετοί αναλυτές παράλληλα τονίζουν ότι οι μετοχές έχουν τρέξει υπερβολικά, ενώ όπως σημείωσε πρόσφατα σε έκθεσή της η Moody’s οι αποτιμήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά με βάσει το Ρ/Ε (σχέση τιμής και κερδών) και ως εκ τούτου για να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα τα εταιρικά μεγέθη θα πρέπει να είναι απόλυτα ικανοποιητικά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρξει διόρθωση. 

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και σε σημερινή του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας για τις ιδιαίτερα υψηλές αποτιμήσεις των αγορών και τονίζοντας ότι είναι πιθανή μία σημαντική διόρθωσή τους. 

Σε αυτό το σκηνικό και οι ακραίες κινήσεις σε μετοχές όπως αυτή της GameStop, οι οποίες είναι καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όπως τονίζουν οι ειδικοί προέρχονται από ερασιτέχνες (και συνήθως νεαρούς) επενδυτές, δημιουργούν αρκετές στρεβλώσεις, ενώ η συγκεκριμένη μετοχή, παρότι δεν μπορεί με την πορεία της να επηρεάσει τους δείκτες της Wall Street, οδηγεί αρκετά hedge funds που την είχαν σορτάρει να προχωρούν σε κλείσιμο long θέσεων προκειμένου να σταματήσουν τις απώλειες.

Η αγωνία των επενδυτών είναι φανερή εάν εξετάσει κάποιος και τη σημερινή πορεία του δείκτη «φόβου» CBOE Vix (δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας), ο οποίος έφθασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 4 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 61,6% και φθάνοντας στις 37,21 μονάδες. 

Μεικτή η εικόνα για την αγορά πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί 0,65% στα 55,29 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε έστω και οριακά κέρδη 0,1% στα 52,67 δολάρια. 

Σημαντικές πιέσεις για τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς σημειώθηκε και σημαντική άνοδος του δολαρίου, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,56% στα 1.840,70 δολάρια και τον άργυρο να αποδυναμώνεται 1,16% στα 25,24 δολάρια. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ