ΓΔ: 900.24 0.31% Τζίρος: 28.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:54:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέες ισχυρές πιέσεις για την Ευρώπη μετά το sell off στη Wall Street

Στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μήνα υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές, λόγω ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και αρνητικών εταιρικών μεγεθών.

Σε χαμηλό ενός μηνός διαμορφώνονται τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το χθεσινό sell off στη Wall Street, το οποίο είχε ως αιτία τόσο απογοητευτικά εταιρικά μεγέθη τριμήνου όσο και τις ανησυχίες που εξέφρασε η Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. 

Πτώση 1% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ο οποίος έχασε όλα τα κέρδη του από την αρχή του έτους και κινείται πλέον αρνητικά, με όλους τους κλαδικούς δείκτες του να σημειώνουν σημαντικές απώλειες. 

Στο -1,83% ο γερμανικός DAX 30, παραμένοντας ο δείκτης που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις μετά και τη χθεσινή υποβάθμιση της εκτίμησης της γερμανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 1,64% και τον γαλλικό CAC 40 να κινείται 1,19% χαμηλότερα. Πτώση 1,37% για τον ιταλικό FTSE MIB και 1,45% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35

Κλάδος μετάλλων, τεχνολογία και ενέργεια είναι οι τρεις κλάδοι που δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις με τις απώλειές τους να κινούνται από 1,5% έως και 1,6%, ενώ οι επενδυτές εξετάζουν πιο προσεκτικά τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσαν, χθες, μετά το κλείσιμο της Wall Street οι Apple, Facebook και Tesla. 

Αναφορικά με τη χθεσινή «βουτιά» στη Wall Street αρκετοί αναλυτές παράλληλα τονίζουν ότι οι μετοχές έχουν τρέξει υπερβολικά, ενώ όπως σημείωσε πρόσφατα σε έκθεσή της η Moody’s οι αποτιμήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά με βάσει το Ρ/Ε (σχέση τιμής και κερδών) και ως εκ τούτου για να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα τα εταιρικά μεγέθη θα πρέπει να είναι απόλυτα ικανοποιητικά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρξει διόρθωση.  Ανάλογο μήνυμα έστειλε και σε σημερινή του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας για τις ιδιαίτερα υψηλές αποτιμήσεις των αγορών και τονίζοντας ότι είναι πιθανή μία σημαντική διόρθωσή τους. 

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν και οι ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 1,53%, τον Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να αποδυναμώνεται 2,55% και τον κινεζικό Shanghai Composite να κινείται 1,91% χαμηλότερα. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ