ΓΔ: 894.7 -0.15% Τζίρος: 88.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κατεύθυνση ανόδου στο ΧΑ δίνουν οι ξένες αγορές

Το νέο ρεκόρ του S&P 500 και το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δίνουν ανοδική ορμή και στην ελληνική αγορά, στον απόηχο της αναβάθμισης από την S&P.

Προσδοκίες ότι η σκυτάλη της ανόδου θα περάσει σήμερα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, δημιουργεί το δυναμικό χθεσινό ξεκίνημα των διεθνών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στις 872,30 μονάδες περίπου 3% χαμηλότερα από τα υψηλά των 52 εβδομάδων (899,93 μονάδες) και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα επιχειρήσει να ξεπεράσει το επίπεδο των 900 μονάδων μέχρι το τέλος του έτους. «Αγκάθι» παραμένουν οι τράπεζες και η περιορισμένη ορατότητα για το σχέδιο «Ηρακλής».

Χθες ο δείκτης S&P 500 σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, με όλους τους επιμέρους δείκτες της αμερικανικής αγοράς να αποκομίζουν κέρδη ενώ ισχυρή άνοδο σημείωσαν και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον τροφοδοτήθηκε από τις προσδοκίες επίτευξης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας αλλά και τις εκτιμήσεις μείωσης των επιτοκίων από την FED εντός της εβδομάδας.

Θετικά είναι τα νέα και στην Ευρώπη μετά την νέα παράταση του Brexit που διασκέδασε τις ανησυχίες για τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις μιας «σκληρής» εξόδου.

H απόφαση για «ευέλικτη παράταση», flextection την χαρακτηρίζουν οι Financial Times, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020  θεωρήθηκε μία θετική ένδειξη από τις αγορές ως μία προσπάθεια «έντιμης συνθηκολόγησης».

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο δείχνει ότι δεν υπολογίζει τις πολιτικές παλινωδίες και βασίζεται ιδιαίτερα στα εταιρικά αποτελέσματα τα οποία στις μεγάλες βρετανικές εταιρείες είναι θετικά.

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, o δείκτης S&P 500 διαμορφώνεται σε νέα υψηλά πέριξ των 3.040 μονάδων και τροφοδοτείται από τα καλά –έως εξαιρετικά- αποτελέσματα γ’ τριμήνου των εταιρειών. Από τις 202 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 78% ξεπέρασε τι εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη FactSet.

Σε ότι αφορά την εγχώρια αγορά η S&P επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ενώ την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης η DBRS. Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει το σχέδιο «Ηρακλής», για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών καθώς παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι όλα βαίνουν καλώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Έτσι θεωρείται απίθανο η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή να γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Διάλυση» στις ΗΠΑ με πτώση άνω του 6%, κραχ με -11,5% στη Λ. Αθηνών - Σε bear market η Ευρώπη

Ασταμάτητες ρευστοποιήσεις μετοχών σε όλο το φάσμα των αγορών, με στροφή στα ομόλογα, καθώς αμερικανικό και γερμανικό 10ετές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Νέα παρέμβαση ρευστότητας από Fed.
ΑΓΟΡΕΣ

Η ΕΚΤ μαζί με την Fed στη «μάχη» για τη στήριξη των αγορών

Καθώς εξελίσσεται σε μαύρο κύκνο για τις αγορές η επιδημία του κοροναϊού, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει έτοιμη για παρέμβαση με «κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα», ακολουθώντας τα βήματα επικεφαλής της Fed.