ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Βαθαίνει η πτώση στο Χρηματιστήριο, έντονες οι πιέσεις στην Ευρώπη

Υποχωρούν οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κάτω από τις 775 μονάδες ο Γ. Δείκτης. Στον γερμανικό DAX οι σοβαρότερες απώλειες. Χάνει έδαφος η μετοχή της HSBC λόγω των ανησυχιών για τα μελλοντικά κέρδη.

Διευρύνονται οι απώλειες για την ελληνική αγορά, την ίδια ώρα που τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονται μεγάλες πιέσεις, κυρίως ο γερμανικός DAX 30. Ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει χαμηλότερα και από το επίπεδο των 775 μονάδων. 

Στις διεθνείς αγορές υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς επανέρχονται σε ανοδική πορεία οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με αυτή του αμερικανικού 10ετούς να ξεπερνά το 1,3%, γεγονός το οποίο δημιουργεί νέους προβληματισμούς για το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και τις αποτιμήσεις των μετοχών. Ανοδικές τάσεις επικρατούν και για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς, η οποία βρίσκεται στο 0,9%, πολύ αυξημένη από το ιστορικό χαμηλό του 0,55% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,08% στις 773,58 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 27,02εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 17 μετοχές, 73 πτωτικά, ενώ 12 παραμένουν αμετάβλητες. Απώλειες 1,09% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ 1,14% χαμηλότερα κινείται ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης

Η πτώση διαχέεται σχεδόν σε όλες τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ελάχιστες να εμφανίζουν κέρδη, όπως αυτές των Coca-Cola HBC (1,1%), Aegean (0,7%), Σαράντης (0,45%), Motor Oil (0,35%) και ΟΤΕ (0,57%).

Νέες πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος υποχωρεί 1,34%, με την Alpha Bank να αποδυναμώνεται 2,15%, την Eurobank να έχει πτώση 0,68%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 1,16% χαμηλότερα, ενώ στο -2,2% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς.

Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι σταματά την προσπάθεια να κινηθεί υψηλότερα, καθώς πέραν όλων των άλλων και η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με το lockdown και το χρόνο επανεκκίνησης της οικονομίας, προβληματίζει έντονα τους επενδυτές.

Τα ομόλογα και η HSBC

Όπως προαναφέρθηκε, η συνεχιζόμενη άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και όχι μόνο των αμερικανικών, δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά για το κατά πόσο οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ιδιαίτερα υψηλές, ενώ υπάρχουν και σημαντικές ρευστοποιήσεις σε κλάδους, όπως αυτός της τεχνολογίας, που είχαν ακολουθήσει εξαιρετική πορεία το προηγούμενο διάστημα. 

Επί ευρωπαϊκού εδάφους τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο γερμανικός DAX 30, καθώς υποχωρεί 1,43%, με μόλις τέσσερις από τις 30 μετοχές που τον απαρτίζουν να εμφανίζουν ήπια άνοδο. Πτώση 1,15% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται όλοι οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες. 

Βουτιά άνω του 3% για τη μετοχή της HSBC, η οποία ανακοίνωσε σημαντική πτώση των προ φόρων κερδών της για το 2020, ενώ σημείωσε ότι αναθεωρεί πτωτικά τους στόχους κερδοφορίας της για το τρέχον έτος, αποσύρει τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την κερδοφορία και επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στη μονάδα wealth management που διαθέτει στην Ασία. Σημειώνεται, πάντως, ότι η HSBC ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε επαφή με τις 810 μον. ο Γενικός δείκτης με τις τράπεζες στο +4,9%

Συνεχίζεται η υπεραπόδοση για τον τίτλο της Alpha Bank στο +7,6%, με σημαντικά κέρδη για ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Aegean, με την αγορά να ευθυγραμμίζεται πλήρως με το καλό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.
ΑΓΟΡΕΣ

Τεστ αντοχής στις 800 μονάδες στο ΧΑ, εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες

Αρκετά ισχυρό σημείο στήριξης της αγοράς αποδεικνύονται οι 800 μονάδες. Πιέσεις που ξεπερνούν το 3% στις τράπεζες. Πτωτικά κινούνται και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αμερικανικά futures, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων παγκοσμίως.