bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Κατά 10,8% υποχώρησε η τιμή του 10ετούς ομολόγου από την αρχή του 2021

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,15% από 1,08% χθες έναντι -0,26% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,41% από 1,31%.

Τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων τριών ετών κατέγραψαν οι αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη την εβδομάδα που μας πέρασε. Η άνοδος των αποδόσεων στις περισσότερες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, οδήγησε τις αποδόσεις στα επίπεδα του Ιουνίου του 2020.

Στην εγχώρια αγορά, η τιμή του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά περίπου 10,8% από την αρχή του έτους, καθώς κυμαινόταν στις 96,2 μον. βάσης από τις 107,9 μον. βάσης που ήταν στις αρχές Ιανουαρίου. Η απόδοση του ίδιου ομόλογου από τα ιστορικώς χαμηλά του 0,65% που είχε υποχωρήσει στις αρχές του 2021, σκαρφάλωσε χθες στο 1,15%. Η αύξηση στο κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί πρόβλημα καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε να αντλήσει φέτος από τις αγορές 10 με 12 δισ.ευρω. Είναι δε πολύ πιθανόν, το ποσό αυτό να αναπροσαρμοσεί προς τα πάνω εξαιτίας της αύξησης του πακέτου βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας εφέτος, από τα 7,5 δισ. ευρώ που είχε προυπολογιστεί, στα 11,6 δισ. ευρώ.

Η αυξητική τάση η οποία σε μικρότερο βαθμό επικρατεί σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη - γεγονός που καταδεικνύεται από την διεύρυνση του περιθωρίου των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών - αποδίδεται στην προσδοκία αναθέρμανση του πληθωρισμού αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας,μετά το τέλος της πανδημίας.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,15% από 1,08% χθες έναντι -0,26% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,41% από 1,31%.

Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για λήψη μέτρων

Όπως έγραφε το Business Daily νωρίτερα σήμερα, σε κατάσταση πολιορκίας φέρνει την Ελλάδα, όπως και άλλες οικονομίες του Νότου της ευρωζώνης, η παγκόσμια αναταραχή στις αγορές ομολόγων. Για τα ελληνικά ομόλογα, αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα από τον Απρίλιο του 2020, καθώς η απόδοση του 10ετούς τίτλους ξέφυγε σε επίπεδα πάνω από το 1,10%, ποσοστό διπλάσιο από το ιστορικό χαμηλό που είχε καταγραφεί στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Προς το παρόν, η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου, σε βαθμό που να δικαιολογούνται ανησυχίες για το δανεισμό του Δημοσίου, το οποίο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο μέσα από μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση 10ετών ομολόγων.

Σημειώνεται ότι, στην αρχή της πανδημίας και πριν πάρει μέτρα στήριξης η ΕΚΤ, κυρίως με το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, η Ελλάδα είχε βρεθεί στα πρόθυρα του αποκλεισμού από την αγορά, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε εκτιναχθεί κοντά στο 4%, επίπεδο απαγορευτικό για δανεισμό από την ελληνική κυβέρνηση.

Όμως, γεγονός είναι ότι δημιουργούνται αρκετά πιεστικές συνθήκες που θα επηρεάσουν και το δανεισμό του Δημοσίου, καθώς έχει ανακοπεί η μεγάλη πτωτική πορεία των αποδόσεων, που είχε φέρει τον περασμένο Σεπτέμβριο την απόδοση του 10ετούς κάτω από το 1%, για να πέσει, στα μέσα Δεκεμβρίου, στο ιστορικό χαμηλό του 0,55%. Πλέον, η απόδοση διαμορφώνεται σε επίπεδο διπλάσιο από το ιστορικό χαμηλό και δεν είναι σαφές πού θα σταματήσει η ανοδική της πορεία.

Η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς

 

 

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων έχει βαρύνει, κυρίως εξαιτίας όσων συμβαίνουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Το νέο πρόγραμμα στήριξης του Τζο Μπάιντεν, με 1,9 τρισ. δολ., και οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει και ο πληθωρισμός να ενισχύεται έχουν προκάλει μεγάλες ρευστοποιήσεις ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να ανεβαίνει χθες πάνω από το 1,50%, φθάνοντας για πρώτη φορά σε επίπεδο όπου βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας.

Οι πιο αδύναμες εθνικές αγορές ομολόγων της ευρωζώνης βρίσκονται υπό πίεση από ρευστοποιήσεις. Σημαντική είναι η άνοδος αποδόσεων και των ιταλικών ομολόγων, ενώ η εξασθένηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος έγινε εμφανής σε χθεσινή δημοπρασία ιταλικών τίτλων, που είχε χαμηλό συντελεστή κάλυψης. Ακόμη και η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων έχει ξεφύγει πάνω από το μηδέν.

Καθώς οι αναλυτές τονίζουν ότι η κατάσταση στην αγορά ομολόγων αρχίζει να κάνει την ΕΚΤ να αισθάνεται άβολα, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε επιφυλακή πολύ στενά τις εξελίξεις, όπως τόνισε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε χθες ότι η ευελιξία που έχει η κεντρική τράπεζα να προχωρά σε αγορές ομολόγων θα αποτρέψει περαιτέρω σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Σε μια ακόμη κατευναστική παρέμβαση, η Ίσαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ουσιαστικά προανήγγειλε αύξηση των μέτρων στήριξης, εάν αυτό χρειασθεί το επόμενο διάστημα. Όπως δήλωσε σήμερα, μια αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια στα αρχικά στάδια της οικονομικής ανάκαμψης, ακόμη και όταν αντανακλά βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης, μπορεί να προκαλέσει απόσυρση ζωτικής υποστηρίξης στην οικονομία πολύ πρόωρα, δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης της οικονομίας. «Σε αυτή την περίπτωση, τα μέτρα πολιτικής που εφαρμόζονται θα πρέπει να αυξηθούν», υπογράμμισε.

 

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στα 1,2103 δολ από 1,2175 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2121 δολ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Θετικό το κλίμα στα ομόλογα παρά την πίεση για πάγωμα των επιτοκίων της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Joachim Nagel, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ πρέπει να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό να μειώσει τα επιτόκια νωρίς, καθώς το πιο δύσκολο κομμάτι της καταπολέμησης της πρόσφατης έκρηξης του πληθωρισμού μπορεί να είναι ακόμη μπροστά.
ΑΓΟΡΕΣ

Τροχοπέδη στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων η μετάλλαξη Όμικρον

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,55% από 1,52% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι -0,03% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,58% από 1,56%.
ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.