ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Άνοδο στις αποδόσεις ομολόγων φέρνει ο περιορισμός του PEPP της ΕΚΤ

Το ενδεχόμενο αυτό επηρέασε συγκριτικά περισσότερο τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είναι τα μόνα που δεν συμμετέχουν στα υπόλοιπα προγράμματα αγοράς τίτλων που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

Πιέσεις δέχηκαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη με αποτέλεσμα να σημειωθεί άνοδος των αποδόσεων, καθώς οι πρόδρομοι δείκτες των μεγαλύτερων οικονομιών δείχνουν ότι οι οικονομίες βρίσκονται σε φάση υγιούς ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα ο δείκτης PMI (Purchasing Managers Index) o οποίος καταγράφει το επενδυτικό κλίμα, στο σύνολο της ευρωζώνης, αλλά και σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, εμφάνισε σημαντική άνοδο. Η εξέλιξη αυτή όπως εκτιμούν αναλυτές είναι πιθανόν να ανοίξει τη συζήτηση για τον περιορισμό του προγράμματος ΡΕΡΡ στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο αυτό επηρέασε συγκριτικά περισσότερο τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είναι τα μόνα που δεν συμμετέχουν στα υπόλοιπα προγράμματα αγοράς τίτλων που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί σήμερα σημαντική άνοδος των αποδόσεων τους, σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν υποχωρήσει τον περασμένο μήνα. Είναι ενδεικτικό ότι στο κλίμα αυτό η απόδοση του 5εετούς ομολόγου επέστρεψε σε θετικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 0,001% από -0,018%, του 15τούς αυξήθηκε στο 0,88% από το 0,74%, η απόδοση του 10ετους πλησίασε το 0,8%. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 88 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,77% από 0,75% χθες έναντι -0,36% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί οριακά στο 1,13% από 1,14%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ καθώς τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ απογοήτευσαν του επενδυτές. Έτσι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1884 δολ. από το επίπεδο των 1,1833 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1872 δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια

Η απόδοση για το γερμανικό 10ετές έφθασε έως και το 1,9220%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ ισχυρά ανοδική κίνηση ακολούθησε και αυτή του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως και το 4,544%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το διάστημα 2017 – 2018.