ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds-omologa-ekt
Φώτο: Shutterstock

Νέα πτώση των αποδόσεων, σε ιστορικό χαμηλό τα ελληνικά ομόλογα

Μεγάλη πτώση αποδόσεων στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ για αύξηση κατά 500 δισ. του προγράμματος για την πανδημία.

Σε ιστορικό χαμηλό υποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όπως και άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης εν αναμονή των αποφάσεων που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας τη ευρωζωνης

Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς ομόλογου υποχωρεί αρκετά χαμηλότερα από το 0,60% και διαμορφώνεται σε 0,573%. Η απόδοση του 6ετούς ομολόγου σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση και υποχωρεί πολύ κοντά στο μηδέν καθώς διαμορφώνεται στο 0,014%. Είναι αξιοσημείωτο ότι και στις μεγαλύτερες διάρκειες 15 και 20 ετών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλότερες από 1% και μόνο στη διάρκεια των 25% υπερβαίνουν το 1%. 

Ανάλογη κίνηση κάνουν οι αποδόσεις των ομολόγων στις άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης με χαρακτηριστική περίπτωση τα 10ετή ιταλικά ομόλογα η απόδοση των οποίων υποχωρεί στο 0,50%.

Οι αναλυτές έχουν προεξοφλήσει ότι στη σημερινή της συνεδρίαση η ΕΚΤ θα αποφασίσει μεγάλη αύξηση του ειδικού προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία το οποίο στηρίζει από τον Μάρτιο τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης συγκρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη δανεισμού.

Ειδικότερα οι αναλυτές των τραπεζών προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει κατά 500 δισ. την «δύναμη πυρός» του προγράμματος για την πανδημία και θα επεκτείνει την χρονική διάρκειά του. Το συνολικό ποσό των αγορών ομολόγων που θα μπορεί να κάνει η ΕΚΤ αναμένεται να αυξηθεί από 1,35 σε 1,85 τρισ. ευρώ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.