ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, κινήθηκαν σήμερα οι αγορές των ομολόγων στην ευρωζώνη. Οι αποδόσεις τους διατηρούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων, διαμορφώνουν ένα αρνητικό κλίμα.

Οι επενδυτές αναμένουν ωστόσο την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίον θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου η ΕΚΤ είχε αγοράσει μέσω του προγράμματος αυτού ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,27 τρισ. ευρώ, διαθέτοντας έτσι το 70% του συνολικό προϋπολογισμού του ΡΕΡΡ, ο οποίος ανέρχεται στα 1,8 τρισ. ευρώ.

Η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ ανέρχεται σε 29,4 δισ. ευρώ, όσα περίπου έχει αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου αναφερόμενος σήμερα στο θέμα αυτό, είπε πως οι αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης, την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας, με τα αποτελέσματα της πρόσφατης, ταυτόχρονης έκδοσης 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο 0,020%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό και αυτή του 30ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,675% χαμηλότερο από την έκδοση του Μαρτίου.

Όσον αφορά στις αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σήμερα, αυτή του 5ετούς κυμάνθηκε στο 0,015%, (υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών), του 10ετους στο 0,80% και του 15ετους στο 0919%. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,82%, -0,36% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ, καθώς η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1862 δολ. από το επίπεδο των 1,1882 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1864 δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια

Η απόδοση για το γερμανικό 10ετές έφθασε έως και το 1,9220%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ ισχυρά ανοδική κίνηση ακολούθησε και αυτή του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως και το 4,544%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το διάστημα 2017 – 2018.