ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων στις αγορές της ευρωζώνης

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,34% από 1,30% χθες, έναντι -0,13% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,47% από 1,43%.

Aνοδικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλες τις αγορές της ευρωζώνης. Οι επενδυτές προχωρούν, απ' ότι φαίνεται, σε ρευστοποιήσεις, καθώς τα κράτη ετοιμάζονται να προχωρήσουν εντός του Ιανουαρίου σε εκτεταμένες κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων, ενώ η ΕΚΤ αρχίζει να περιορίζει τις παρεμβάσεις της στη δευτερογενή αγορά. 

Από τα κράτη της ευρωζώνης, η Ιταλία και η Σλοβενία ξεκίνησαν σήμερα το «χορό» των νέων εκδόσεων ομολόγων, αντλώντας αθροιστικά περίπου 9 δισ. ευρώ από την αγορά. Ωστόσο, αυτή τη χρονιά, το «σκηνικό» στην αγορά ομολόγων δεν θα είναι το ίδιο με πέρυσι. Η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αναμένεται να περιορίσει τον δανεισμό των κρατών, παράλληλα όμως η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι τερματίζει το πρόγραμμα αγορών της πανδημίας (ΡΕΡΡ) τον Μάρτιο.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 107 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,34% από 1,30% χθες, έναντι -0,13% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,47% από 1,43%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στα 1,1333 δολ. από τα 1,1286 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1319 δολ..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
ΑΓΟΡΕΣ

Θετικό το κλίμα στα ομόλογα παρά την πίεση για πάγωμα των επιτοκίων της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Joachim Nagel, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ πρέπει να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό να μειώσει τα επιτόκια νωρίς, καθώς το πιο δύσκολο κομμάτι της καταπολέμησης της πρόσφατης έκρηξης του πληθωρισμού μπορεί να είναι ακόμη μπροστά.