ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Κρεσέντο έκδοσης ομολόγων στην Ευρώπη για το α' τρίμηνο στα 373 δισ.

Το φθηνό κόστος δανεισμού αλλά και οι ανάγκες αυξημένης ρευστότητας για τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας, οι βασικοί παράγοντες του ράλι στις εκδόσεις ομολόγων.

Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή ήταν η δραστηριότητα στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη το α' τρίμηνο του 2021, με δεδομένο το χαμηλό κόστος δανεισμού αλλά και την έντονη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά. 

Σύμφωνα με στοιχεία της ING στην ευρωζώνη η αξία των εκδόσεων έφθασε στα 373 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ παράλληλα αντλήθηκαν 150 δισ. δολάρια από κοινοπρακτικές εκδόσεις τις οποίες «έτρεξαν» οι τράπεζες και όχι οι οργανισμοί διαχείρισης χρέους, ποσό το οποίο αποτελεί, βάσει της Refinit ρεκόρ 21 ετών. 

Όπως αναφέρουν οι «Financial Times» η ζήτηση ήταν κάτι παραπάνω από υψηλή, με κορυφαίους αναλυτές να τονίζουν ότι έσπασε κάθε ρεκόρ και ήταν εντυπωσιακή. Παραδοσιακά οι αρχές κάθε έτους είναι ιδιαίτερα δραστήριες στις αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς οι κυβερνήσεις προχωρούν σε δανεισμό προκειμένου να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Στην τρέχουσα περίοδο, όμως, είχαν ένα παραπάνω κίνητρο, λόγω των υψηλών δαπανών των προγραμμάτων στήριξης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και της συγκέντρωσης αποθεματικών έτοιμων να χρησιμοποιηθούν για την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Ταυτόχρονα η άρση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως όλα δείχνουν και για το 2022, δημιουργεί περισσότερη ελευθερία σε αρκετά κράτη ώστε να αυξήσουν τον δανεισμό τους. Βέβαια η όλη δραστηριότητα έχει οδηγήσει σε αύξηση του χρέους, με αυτό της ευρωζώνης να φθάνει στο 97% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 από 86% που ήταν στα τέλη Μαρτίου του περασμένου έτους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
ΑΓΟΡΕΣ

Τροχοπέδη στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων η μετάλλαξη Όμικρον

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,55% από 1,52% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι -0,03% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,58% από 1,56%.