ΓΔ: 896.71 -1.76% Τζίρος: 3.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:37:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι τράπεζες έκαναν double, τα blue chips άφησαν κέρδη

Θετικός ο απολογισμός 10μήνου στο Χρηματιστήριο, με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να σημειώνει άνοδο 101% και τις σημαντικότερες μετοχές της αγοράς να αφήνουν σημαντικά κέρδη στους επενδυτές.

Μετά τη δύσκολη χρονιά του 2018, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε το 10μηνο του 2019 με εξαιρετικές επιδόσεις όχι μόνο για τον τραπεζικό δείκτη, που έχει ήδη υπερδιπλασιάσει την τιμή του (άνοδος 101,6%), αλλά και για τις σημαντικότερες εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οι θεαματικές μεταβολές μετοχών που είδαμε στο 10μηνο αποτελούν είτε μία ανοδική αντίδραση μετά την παρατεταμένη πίεση (όπως για παράδειγμα του τραπεζικού κλάδου) είτε ως αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης των μεγεθών των εισηγμένων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Όσοι είχαν προβλέψει μία «αντίδραση ελατηρίου» για τις τραπεζικές μετοχές στην αρχή του 2019 έχουν δικαιωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Euroxx Χρηματιστηριακής, η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε στο 10μηνο αύξηση 73,73%, η Eurobank 68,1%, η ΕΤΕ 176,4%, η Πειραιώς 272,6% και η Attica 302,8%.

Η αύξηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις πιέσεις που είχαν δεχθεί οι τραπεζικές μετοχές από το 2015 έως και το 2018 και στη σταδιακή βελτίωση των μεγεθών τους, αλλά και στην ανάληψη σημαντικών δράσεων για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Χαρακτηριστική περίπτωση recovery είναι η μετοχή της ΔΕΗ, που είχε φτάσει σε επίπεδα κάτω από την αξία των παγίων της λόγω των προβλημάτων της, καταγράφει άνοδο 10μηνου της τάξης του 145%. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε το 10μηνο με άνοδο 59%.

Στα λιμάνια, η αναδιάταξη του επενδυτικού σκηνικού και η απόδοση τoυ business plan στον ΟΛΠ έφερε άνοδο 56,9% στη μετοχή του στο 10μηνο 2019, ενώ η μετοχή του ΟΛΘ απέδωσε μόλις 5,5% σε σχέση με την αρχή του χρόνου.

Η μετοχή του ΟΤΕ, κλασσικό blue chip σε όλα τα εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, αυξήθηκε κατά 43,6%, επωφελούμενη και από τη γενναιόδωρη πολιτική ανταμοιβής των μετόχων με μερίσματα και επαναγορά μετοχών.

Σταθερές αξίες για τους επενδυτές οι μετοχές του ΟΠΑΠ και του ομίλου Μυτιληναίος, έκλεισαν το 10μηνο με άνοδο 28,4 και 34,6%, αντίστοιχα.

Στοιχεία σημαντικής ανάκαμψης, λόγω βελτίωσης μεγεθών και αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, είχαν οι μεγάλες κατασκευαστικές όπως η Ελλάκτωρ (47,7%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (42,1%).

Η ΕΧΑΕ αφού απορρόφησε τους κραδασμούς του 2018, μοίρασε και μέρισμα τελικά, ενώ η μετοχή έχει αυξηθεί κατά 24,4% από την αρχή του χρόνου.

Αξιοσημείωτη και η άνοδος της contrarian μετοχής της Coca Cola, η οποία αν και παραδοσιακά κινείται κόντρα στο ρεύμα, εντούτοις στη θετική χρηματιστηριακή συγκυρία του 10μηνου καταγράφει άνοδο 10,1%.

Η μετοχή της Jumbo στο 10μηνο αυξήθηκε κατά 37,6%, ακολουθώντας την βελτίωση των μεγεθών, ενώ η μετοχή του ομίλου Φουρλή βλέπει να ωριμάζουν τα σχέδια και καταγράφει αύξηση 34,1%.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο διάστημα 10μηνου 2019, υπήρχαν πάρα πολλά penny stocks του Χ.Α. τα οποία πραγματοποίησαν τριψήφιες αποδόσεις. Ωστόσο, η άνοδός τους στις περισσότερες περιπτώσεις έρχεται μέσα από μικρές συναλλαγές και δεν αποτελεί αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες στο ΧΑ, πέρασε στο «συν» ο Γ. Δείκτης

Πρώτες σε συναλλαγές και άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αποτιμά τις αλλαγές για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ξεπέρασε την αρχική αδυναμία ο Δείκτης, ελπίδες για ένατο συνεχές ανοδικό κλείσιμο.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο σκηνικό για τις τραπεζικές μετοχές με τη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΚΤ

Απομακρύνεται η απειλή των αυξήσεων κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου λόγω του αναβαλλόμενου φόρου. Αλλάζει η τιμολόγηση των τραπεζικών μετοχών, που είναι σήμερα 40% φθηνότερες από τις αντίστοιχες της ευρωζώνης.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ της Alpha Bank

««Είναι μία ημέρα – ορόσημο για την Alpha Bank. Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς την πρώτη, αναπτυξιακού χαρακτήρα, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά το 2008», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Β. Ψάλτης.
Bank of America, BofA
ΑΓΟΡΕΣ

BofA: Στα ύψη οι τιμές στόχοι για τράπεζες, αισιοδοξία για NPE, κέρδη

Αύξηση 61% στην τιμή στόχο για την Alpha Bank και σύσταση αγοράς, διατηρείται το "buy" για Εθνική και Eurobank, περιθώρια ανόδου πάνω από 30%. Θετικές προβλέψεις για τη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση των κερδών.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η πρεμιέρα της Πειραιώς στο ΧΑ: Η «βουτιά», τα 135 εκατ. και η συνέχεια

Πώς «σκούπισαν» 17 εκατ. μετοχές από το limit down μέσα σε 20 λεπτά. Οι χιλιάδες εντολές αγοράς - καρμπόν 757 τεμαχίων πιθανότατα από private bank για λογαριασμό πελατών της. Τι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.