Φώτο: Shutterstock

Οι τράπεζες έκαναν double, τα blue chips άφησαν κέρδη

Θετικός ο απολογισμός 10μήνου στο Χρηματιστήριο, με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να σημειώνει άνοδο 101% και τις σημαντικότερες μετοχές της αγοράς να αφήνουν σημαντικά κέρδη στους επενδυτές.

Μετά τη δύσκολη χρονιά του 2018, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε το 10μηνο του 2019 με εξαιρετικές επιδόσεις όχι μόνο για τον τραπεζικό δείκτη, που έχει ήδη υπερδιπλασιάσει την τιμή του (άνοδος 101,6%), αλλά και για τις σημαντικότερες εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οι θεαματικές μεταβολές μετοχών που είδαμε στο 10μηνο αποτελούν είτε μία ανοδική αντίδραση μετά την παρατεταμένη πίεση (όπως για παράδειγμα του τραπεζικού κλάδου) είτε ως αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης των μεγεθών των εισηγμένων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Όσοι είχαν προβλέψει μία «αντίδραση ελατηρίου» για τις τραπεζικές μετοχές στην αρχή του 2019 έχουν δικαιωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Euroxx Χρηματιστηριακής, η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε στο 10μηνο αύξηση 73,73%, η Eurobank 68,1%, η ΕΤΕ 176,4%, η Πειραιώς 272,6% και η Attica 302,8%.

Η αύξηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις πιέσεις που είχαν δεχθεί οι τραπεζικές μετοχές από το 2015 έως και το 2018 και στη σταδιακή βελτίωση των μεγεθών τους, αλλά και στην ανάληψη σημαντικών δράσεων για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Χαρακτηριστική περίπτωση recovery είναι η μετοχή της ΔΕΗ, που είχε φτάσει σε επίπεδα κάτω από την αξία των παγίων της λόγω των προβλημάτων της, καταγράφει άνοδο 10μηνου της τάξης του 145%. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε το 10μηνο με άνοδο 59%.

Στα λιμάνια, η αναδιάταξη του επενδυτικού σκηνικού και η απόδοση τoυ business plan στον ΟΛΠ έφερε άνοδο 56,9% στη μετοχή του στο 10μηνο 2019, ενώ η μετοχή του ΟΛΘ απέδωσε μόλις 5,5% σε σχέση με την αρχή του χρόνου.

Η μετοχή του ΟΤΕ, κλασσικό blue chip σε όλα τα εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, αυξήθηκε κατά 43,6%, επωφελούμενη και από τη γενναιόδωρη πολιτική ανταμοιβής των μετόχων με μερίσματα και επαναγορά μετοχών.

Σταθερές αξίες για τους επενδυτές οι μετοχές του ΟΠΑΠ και του ομίλου Μυτιληναίος, έκλεισαν το 10μηνο με άνοδο 28,4 και 34,6%, αντίστοιχα.

Στοιχεία σημαντικής ανάκαμψης, λόγω βελτίωσης μεγεθών και αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, είχαν οι μεγάλες κατασκευαστικές όπως η Ελλάκτωρ (47,7%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (42,1%).

Η ΕΧΑΕ αφού απορρόφησε τους κραδασμούς του 2018, μοίρασε και μέρισμα τελικά, ενώ η μετοχή έχει αυξηθεί κατά 24,4% από την αρχή του χρόνου.

Αξιοσημείωτη και η άνοδος της contrarian μετοχής της Coca Cola, η οποία αν και παραδοσιακά κινείται κόντρα στο ρεύμα, εντούτοις στη θετική χρηματιστηριακή συγκυρία του 10μηνου καταγράφει άνοδο 10,1%.

Η μετοχή της Jumbo στο 10μηνο αυξήθηκε κατά 37,6%, ακολουθώντας την βελτίωση των μεγεθών, ενώ η μετοχή του ομίλου Φουρλή βλέπει να ωριμάζουν τα σχέδια και καταγράφει αύξηση 34,1%.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο διάστημα 10μηνου 2019, υπήρχαν πάρα πολλά penny stocks του Χ.Α. τα οποία πραγματοποίησαν τριψήφιες αποδόσεις. Ωστόσο, η άνοδός τους στις περισσότερες περιπτώσεις έρχεται μέσα από μικρές συναλλαγές και δεν αποτελεί αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το Αυγουστιάτικο ράλι των τραπεζικών μετοχών και η δύσκολη συνέχεια

Σημάδια αφύπνισης παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες ωστόσο από τις αρχές του έτους εμφανίζουν απώλειες άνω του 60%. Οι εστίες ανησυχίας και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αντιμετώπιση των NPEs.
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρούν οι φόβοι για τις τράπεζες, ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο

Τα καλύτερα από τις προβλέψεις αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς περιορίζουν τις ανησυχίες για την επίπτωση της κρίσης στις τράπεζες και διατηρούν για δεύτερη συνεδρίαση την ορμή των τραπεζικών μετοχών.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει η «έκρηξη» συναλλαγών στις μετοχές των τραπεζών

Τεράστιοι οι όγκοι συναλλαγών τους τελευταίους μήνες, με κορύφωση τον Μάιο. Εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές και ξένα χαρτοφυλάκια απορροφούν τις ρευστοποιήσεις που προκάλεσαν η πανδημία και οι αλλαγές των δεικτών MSCI.
ΑΓΟΡΕΣ

Το απροσδόκητο άλμα 30% για τις τράπεζες «έκαψε» τους short

Εσπευσμένα κλείνουν θέσεις και σήμερα όσοι είχαν «ποντάρει» στη συνέχιση της πίεσης στις τραπεζικές μετοχές συμβάλλοντας στην εκρηκτική τους άνοδο, που φέρνει το Γενικό Δείκτη 3% υψηλότερα. Με κέρδη +3,91% ο Γενικός Δείκτης.