ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ολοταχώς για νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα μετά την «καρατόμηση» και του υποδιοικητή

Συνεχίζει η διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος με τον νέο κεντρικό τραπεζίτη να προγραμματίζει «πυροσβεστικές» τηλεδιασκέψεις με επενδυτές.

Αντιμέτωπη με μία ακόμη συνεδρίαση πτώσης χωρίς φρένο βρίσκεται η τουρκική λίρα, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις καρατομήσεις στην Κεντρική Τράπεζα, δείχνοντας όλο και πιο ξεκάθαρα ακόμη και στους πιο δύσπιστους ότι σε καμία περίπτωση αυτή δεν είναι ανεξάρτητη. 

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται στις 8,4 λίρες ανά δολάριο, όντας αρκετά κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 8,525 λιρών που είχε «κατακτήσει» στις αρχές Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους, με τον νέο κεντρικό τραπεζίτη να ετοιμάζεται να παρέμβει τουλάχιστον λεκτικά. 

 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτζίογλου έχει προγραμματίσει σειρά τηλεδιασκέψεων με επενδυτές και μάλιστα εντός της τρέχουσας ημέρας, προφανώς σε μία προσπάθεια να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς και η τουρκική οικονομία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος του, με δεδομένο ότι ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, μίας κίνησης η οποία όχι μόνο δεν βοηθά αλλά απειλεί να οδηγήσει την Τουρκία ακόμη και στην επιβολή capital controls. 

Η βασική αιτία για τη σημερινή πτώση του τουρκικού νομίσματος είναι η καρατόμηση – εκ νέου ξημερώματα- του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Μουράτ Τσετινκαγιά, 10 ημέρες μετά την «καρατόμηση» του πρώην επικεφαλής της, Νατζι Αμπάλ. 

Ο Τσετινκαγιά, ο οποίος είχε εργαστεί σε αρκετές τράπεζες του ιδιωτικού τομέα αλλά και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εντάχθηκε στην Κεντρική Τράπεζα το 2019. Αντικαταστάτης του θα είναι ο Μουσταφά Ντουμάν, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής της θυγατρικής της Morgan Stanley στην Τουρκία. 

Όπως όλα δείχνουν η δεύτερη αποπομπή συνδέεται και αυτή με τη νομισματική πολιτική την οποία ακολουθούσε ο Αμπάλ, η οποία είναι πλήρως αντίθετη με το «όραμα» του Ερντογάν για την τουρκική οικονομία, καθώς κατ’ επανάληψη έχει ταχθεί δημοσίως κατά της αύξησης των επιτοκίων, έστω και εάν αυτή είναι απαραίτητη. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Απειλεί να υποβαθμίσει την Τουρκία η Fitch, σε «πολιορκία» η λίρα

Ο οίκος σημειώνει ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης σε αντίθεση με τον προηγούμενο, δεν έχει βιογραφικό που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, ενώ η Commerzbank κρίνει αναγκαία την προσφυγή στο ΔΝΤ. Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τους Τούρκους.