ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:54:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street
Φωτο: Shutterstock

Νέα ρεκόρ για τη Wall Street μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Τα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα αλλά και η πολύ καλή πορεία των εμβολιασμών δημιουργούν θετικό κλίμα στη Wall Street. Ξεχωρίζει η μετοχή της Tesla με κέρδη 4,5%.

Με… φόρα επέστρεψε μετά την αργία της Παρασκευής η αμερικανική αγορά, με Dow Jones και S&P 500 να κατακτούν νέα ιστορικά υψηλά, με βασικούς παράγοντες ώθηση τόσο τα πολύ καλά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας όσο και την πορεία των εμβολιασμών στις ΗΠΑ. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,98%, φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, με τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη 1,16%, επίσης, διαμορφούμενος σε ρεκόρ, ενώ 1,37% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq. Δέκα από τους 11 κλαδικούς δείκτες του S&P 500 εμφανίζουν κέρδη, με μοναδικό «χαμένο» αυτόν Ενέργειας, ενώ μεταξύ των μετοχών που ξεχωρίζουν είναι αυτή της Tesla με κέρδη 4,5%, μετά την ανακοίνωση πωλήσεων - ρεκόρ για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2021. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν 916.000 νέες θέσεις εργασίας, όντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020 και κατά πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τις τοποθετούσαν στις 675.000. 

Την ίδια ώρα σε πορεία ανάκαμψης βρίσκεται και ο κλάδος υπηρεσιών με τον δείκτη ISM να φθάνει τον προηγούμενο μήνα στις 60,4 μονάδες από 59,8 που ήταν τον Φεβρουάριο και έναντι πρόβλεψης ότι θα διαμορφώνοντα στις 60 μονάδες. Επιπρόσθετα η παραγωγή ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2014. 

Στους παράγοντες που δίνουν ώθηση στη Wall Street συμπεριλαμβάνεται και η νέα πρόταση του Τζο Μπάιντεν για ένα νέο πακέτο ύψους δύο τρισ. δολαρίων, μέσω του οποίου θα υπάρξει εκσυγχρονισμός των υποδομών των ΗΠΑ, ενώ τα κεφάλαια αυτά θα διοχετευθούν τόσο σε εταιρείες παλαιάς όσο και νέας οικονομίας. Βέβαια πρόκειται για μία πρόταση που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, καθώς θα πρέπει να «περάσει» τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από τη Γερουσία. 

Η πρόταση περιλαμβάνει επενδύσεις εκατοντάδων δισ. σε παραδοσιακά έργα υποδομής,  ενώ υπάρχουν και επενδύσεις σε ηλεκτρικά οχήματα και στην υποδομή τους - επιχορηγήσεις και κίνητρα για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ώστε να δημιουργήσουν ένα δίκτυο 500.000 σταθμών φόρτισης έως το 2030.

Επίσης το σχέδιο προβλέπει να δοθούν 620 δισ. δολάρια στις μεταφορές, επιτρέποντας τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 32.000 χλμ δρόμων και αυτοκινητοδρόμων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μπάιντεν φιλοδοξεί να καταστήσει τον φάκελο αυτόν έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της θητείας του.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στάσιμοι οι δείκτες της Wall Street παρά την προσπάθεια για ρεκόρ

Με μικρές αρνητικές μεταβολές έκλεισαν Dow Jones και Nasdaq, ενώ ο S&P 500 απέφυγε το αρνητικό πρόσημο, χωρίς όμως να καταφέρει να κρατήσει την τιμή ρεκόρ όπου έφθασε ενδοσυνεδριακά. Ανοδική κίνηση των τραπεζών.