ΓΔ: 2603.7 0.19% Τζίρος: 257.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Δορυφόροι-Ελλάδα
Φώτο:Το ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα δορυφόρων. Credits: BusinessDaily.gr (προϊόν ΑΙ)

Στα ραντάρ διεθνών ομίλων τα 350 εκατ. του νέου διαστημικού προγράμματος

Η δεύτερη φάση του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος προϋπολογισμού 350 εκατ. μπαίνει στα ραντάρ μεγάλων ομίλων όπως Theon, Thales και αμερικανικών εταιρειών. Πότε έρχεται ο πρώτος διαγωνισμός με την ESA.

Ισχυρό ενδιαφέρον καταγράφεται από διεθνείς ομίλους για την επόμενη φάση του ελληνικού διαστημικού προγράμματος που έρχεται με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον αποτυπώθηκε την περασμένη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με περισσότερους από 300 εκπροσώπους και πάνω από 100 εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς, να συμμετέχουν στο Info Day που διοργάνωσε το υπουργείο σε συνεργασία με την ESA και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.

«Η αίθουσα ήταν τόσο γεμάτη που μας είπαν να φέρουμε και καρέκλα από το γραφείο» ανέφερε χαριτολογώντας στέλεχος της αγοράς που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, υπογραμμίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται για το επόμενο βήμα της διαστημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στόχος είναι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να έχει δημοσιευθεί η πρώτη προκήρυξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), σηματοδοτώντας την έναρξη της επόμενης μεγάλης επενδυτικής φάσης για την εγχώρια διαστημική βιομηχανία.

Μεγάλο το ενδιαφέρον, υψηλές οι προσδοκίες

Ήδη μεγάλες εταιρείες όπως οι Leonardo, Thales, OHB, Hydrosat, THEON και EFA συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που έχουν δείξει ενδιαφέρον, με περίπου το ένα τέταρτο της συμμετοχής να προέρχεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παρουσία είχαν και εταιρείες από τις ΗΠΑ.

Για την ελληνική οικονομία, το Hellas Space 2.0 αποτελεί μια ευκαιρία ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μεγαλύτερη παραγωγική βάση και ισχυρότερη διεθνή παρουσία, προχωρώντας στην ανάπτυξη ολόκληρης της αλυσίδας αξίας, από τον σχεδιασμό και την κατασκευή διαστημικών συστημάτων έως την ανάπτυξη εφαρμογών, την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων και τη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα μεγάλοι παίκτες της αγοράς όπως η Open Cosmos και η ICEYE, έχουν ανακοινώσει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα για τη δημιουργία μονάφων παραγωγής, ενώ όπως έχει αναφέρει και ο ΓΓ του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Καράτζαλος υπάρχει και αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την παραγωγή δορυφόρων στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, έχοντας πλέον και την εμπειρία από το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων, καλείται να αξιοποιήσει γρήγορα και στοχευμένα τους πόρους των 350 εκατ. ευρώ, ώστε να υπάρξει ένα βιώσιμο οικοσύστημα που θα μπορεί να διεκδικεί συμβόλαια και μετά την ολοκλήρωση του εθνικού προγράμματος.

Αποτελώντας τη μεγαλύτερη εθνική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στον συγκεκριμένο τομέα, το πρόγραμμα επιδιώκει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, συμμετέχοντας σε διεθνή έργα υψηλής τεχνολογίας.

Παράλληλα, η αξιοποίηση διαστημικών εφαρμογών για την πολιτική προστασία, την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και την οικονομία αποτελεί βασική προτεραιότητα, αναδεικνύοντας τον πρακτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέες υποδομές.

Σημαντική θέση στον σχεδιασμό έχουν επίσης η έρευνα, η συνεργασία επιχειρήσεων και πανεπιστημίων, όπως και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και την ελληνική διαστημική κοινότητα, καθώς  και η ανάπτυξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων για το επόμενο βήμα

Η επικείμενη πρώτη προκήρυξη της ESA αποτελεί το επόμενο κρίσιμο βήμα για την ενεργοποίηση του προγράμματος.

Οι διαγωνισμοί θα αποτελέσουν το πρώτο ουσιαστικό τεστ για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η κινητικότητα επιχειρήσεων που εξετάζουν την ανάπτυξη παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Η Hydrosat, η οποία δραστηριοποιείται στις δορυφορικές θερμικές απεικονίσεις, έχει εξετάσει τη δημιουργία γραμμής παραγωγής δορυφόρων στη χώρα, ενώ η Open Cosmos έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια επέκτασης της παρουσίας της στην Ελλάδα με παραγωγική μονάδα.

Η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών με δραστηριότητα στην άμυνα και στις προηγμένες τεχνολογίες, όπως οι THEON και EFA, αναδεικνύει επίσης τις πιθανές συνέργειες μεταξύ διαστημικής βιομηχανίας, ηλεκτρονικών συστημάτων και τεχνολογιών διττής χρήσης.

Το κρίσιμο ζητούμενο, πάντως, θα είναι οι συνεργασίες με τους μεγάλους διεθνείς ομίλους να δημιουργήσουν ουσιαστικό παραγωγικό αποτύπωμα στην Ελλάδα, με μεταφορά τεχνογνωσίας και συμμετοχή εγχώριων επιχειρήσεων σε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

internet-doryforos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Από τους μικροδορυφόρους, στο σχέδιο για το ελληνικό Space Hub

Στη δημιουργία μιας διαστημικής πολιτείας που θα στεγάσει τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο των ελληνικών μικροδορυφόρων και όσες δραστηριοποιούνται στη διαστημική τεχνολογία στοχεύει η κυβέρνηση.