ΓΔ: 887.47 0.99% Τζίρος: 23.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:51:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Shutterstock

Alpha Bank: Μεγάλη αύξηση τιμής στόχου από τη Eurobank Equities

Τα οφέλη από την επιτάχυνση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων αποτιμά η χρηματιστηριακή και ανεβάζει την τιμή στόχο σε 1,58 ευρώ, ενώ προβλέπει εκτίναξη κερδοφορίας κατά 135% το 2023.

Σημαντική αύξηση της δίκαιης αποτίμησης της Alpha Bank εκτιμά η Eurobank Equties ότι δικαιολογεί το σχέδιο της διοίκησης της τράπεζας για επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανση του ισολογισμού, η Alpha θα επιτύχει μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας, κατά 135% περίπου.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή διατυπώνει σύσταση αγοράς της μετοχής και αυξάνει την τιμή στόχο από το 1,25 στο 1,58 ευρώ, έναντι τρέχουσας τιμής (15 Απριλίου) 1,14 ευρώ, δηλαδή δίνει περιθώριο ανόδου της μετοχής κατά 38,9%.

Eurobank Equities: Σύσταση αγοράς της Alpha Bank, τιμή στόχος 1,58 ευρώ

eurobank_equities_alpha_TP

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση της χρηματιστηριακής:

  • Η διοίκηση της Alpha εστιάζει πλέον στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένου  ότι σχετικός δείκτης παραμείνει υψηλός, περίπου στο 25%, ακόμη και αν συνυπολογισθεί το όφελος από την τιτλοποίηση Galaxy. Στόχος τώρα είναι ένα ένας δείκτης NPE χαμηλότερος από 18% ως το τέλος του 2021 και μονοψήφιος δείκτης ως το τέλος του 2022. Για το 2022, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι μη οργανικές μειώσεις στα NPE (δηλαδή μέσω τιτλοποιήσεων - πωλήσεων δανείων) θα φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE σε επίπεδο ομίλου θα υποχωρήσει περίπου στο 9%.
  • Η κεφαλαιακή βάση είναι «άνετη» για να απορροφήσει την πίεση ακόμη και της επιταχυνόμενης μείωσης των NPE. Ο βασικός δείκτης (CET1) του ομίλου υπολογίζεται ότι θα πέσει από το 14,1% στο τέλος του 2021 στο 12,4% στο τέλος του 2022, ποσοστό που παραμένει αρκετά πάνω από το ελάχιστο εποπτικό όριο του 9,2%.
  • Η κερδοφορία θα παραμείνει χαμηλή. Εκτιμάται ότι το 2021 τα κέρδη προ προβλέψεων θα διαμορφωθούν στα 778 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα μείωσης κατά 8% στα καθαρά έσοδα τόκων, η οποία θα αντισταθμισθεί μερικώς από την αύξηση κατά 8% των εσόδων από προμήθειες, τη μείωση κατά 4% των λειτουργικών εξόδων και τα κέρδη από συναλλαγές ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το κόστος κινδύνου, δηλαδή οι νέες προβλέψεις ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου δανείων, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 180 μονάδες βάσης (1,8%) και, έτσι, τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν σε 119 εκατ. ευρώ. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κρατήσει χαμηλή την κερδοφορία και το 2022, αλλά το 2023 η κερδοφορία θα εκτιναχθεί κατά 135%, στα 324 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή αναβαθμίζει κατά 24% την πρόβλεψη για τη μέση κερδοφορία της περιόδου 2021 - 2023, εξηγώντας ότι αυτό γίνεται λόγω της μείωσης των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
  • Η αποτίμηση της μετοχής σε 1,58 ευρώ αντανακλά μια σχέση τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) 0,5 για το 2022, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εκτιμήσεων για τα κέρδη μετά τη μείωση των προβλέψεων. Επαναλαμβάνεται η σύσταση αγοράς, καθώς εκτιμάται ότι είναι ελκυστική η τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής, που δεν ενσωματώνει τα εκτιμώμενα οφέλη της τράπεζας από την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού. Όσο θα αποκαλύπτει η διοίκηση της Alpha περισσότερες λεπτομέρειες για τα μελλοντικά της σχέδια, η Eurobank Equities εκτιμά ότι θα βελτιώνεται και η δίκαιη αποτίμηση της μετοχής.

Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τα μεγέθη και την αποτίμηση της Alpha Bank

euro_equities_alpha_table
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πρόστιμα σε Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Στην Πειραιώς επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ για μη έγκαιρη δημοσιοποίηση προνομιακών πληροφοριών και στην Alpha Bank 10.000 ευρώ για πλημμελή τήρηση καταλόγου προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέες τιμές στόχοι για τράπεζες από Eurobank Equities λόγω Ουκρανίας

Τις τιμές στόχους για την Alpha Bank και την Τρ. Πειραιώς υποβαθμίζει η χρηματιστηριακή, αμετάβλητη η τιμή για την Εθνική. Δεν αλλάζει, πάντως, σε σημαντικό βαθμό η επενδυτική θέση για τις τραπεζικές μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank Equities: Τι θα δώσει ώθηση στο ΧΑ, οι έξι κορυφαίες επιλογές

Παρά τους διεθνείς κραδασμούς, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές υποστηρίζονται από την ανάκαμψη της οικονομίας, τις χαμηλές αποτιμήσεις και την πρόοδο προς την επενδυτική βαθμίδα. Ποιες μετοχές προτείνει και γιατί.