ΓΔ: 891.69 -2.31% Τζίρος: 13.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:20:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Μπαζούκας» από την ΕΚΤ: Νέο QE και μείωση επιτοκίου

Οι αγορές ομολόγων αρχίζουν από τον Νοέμβριο και θα συνεχισθούν όσο κριθεί απαραίτητο. Ακόμη πιο χαμηλά το ήδη αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες. «Χλιαρή» αντίδραση των αγορών.

Το πιο ισχυρό όπλο της νομισματικής πολιτικής, την ποσοτική χαλάρωση (QE), αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον Νοέμβριο και για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο, ενώ παράλληλα προχωρά σε νέα μείωση του ήδη αρνητικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,50%.

Παρά τις ισχυρές αντιστάσεις που είχαν εκδηλωθεί από μεγάλες κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, με πρώτη την Bundesbank, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατάφερε και αυτή την φορά να αποσπάσει από το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας μια απόφαση για ανορθόδοξα μέτρα νομισματικής πολιτικής, χωρίς τελικά να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που ανέφεραν ότι το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα άρχιζε με καθυστέρηση και υπό την αίρεση των οικονομικών στοιχείων που θα δημοσιοποιηθούν.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ,

  • Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων μειώνεται στο -0,50%, ενώ τα υπόλοιπα βασικά επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα. Το συμβούλιο της ΕΚΤ τονίζεται ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα παρόντα, εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μέχρι να συγκλίνει με «ισχυρό τρόπο» ("robustly") ο πληθωρισμός με το στόχο της τράπεζας, δηλαδή αρκετά κοντά στο 2%. Επίσης, εισάγεται σύστημα κλιμακωτής εφαρμογής των αρνητικών επιτοκίων, ώστε να περιορισθεί η αρνητική επίδραση στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών.
  • Για τις αγορές στοιχείων ενεργητικού (ομολόγων), η ΕΚΤ αποφάσισε το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να αρχίσει την 1η Νοεμβρίου και να προχωρήσει με αγορές αξίας 20 δισ. ευρώ το μήνα. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών για αγορές αξίας 30 δισ. ευρώ το μήνα. Πάντως, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το πρόγραμμα θα κρατήσει όσο χρειάζεται για να ενισχύσει την επίδραση των χαμηλών επιτοκίων και θα σταματήσει λίγο πριν αρχίσει ο επόμενος κύκλος αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ. Θα συνεχισθεί, επίσης, η επανατοποθέτηση κεφαλαίων από λήξεις ομολόγων που αγοράσθηκαν με το προηγούμενο QE, όσο χρειάζεται για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της νομισματικής πολιτικής.
  • Ευνοϊκότεροι θα γίνουν οι όροι χρηματοδότησης των τραπεζών με το νέο πρόγραμμα TLTRO (παροχή μακροπρόθεσμης ρευστότητας), το οποίο επεκτείνεται για δύο έως τρία έτη.

Οι ανακοινώσεις αυτές, εν αναμονή και των διευκρινίσεων που θα δώσει ο Μ. Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Ο δείκτης Euro Stoxx 100 σημείωνε πριν από λίγο άνοδο κατά 0,60% περίπου, αλλά ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωνε σημαντική πτώση, κοντά στο 2%, καθώς οι ανακοινώσεις εντείνουν τις ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τα 11 τρισ. δολ. από τις κεντρικές τράπεζες και η νέα ισορροπία στις αγορές

Γιατί προκαλεί κραδασμούς στα χρηματιστήρια το «σήμα» της Fed για έναρξη της μείωσης αγορών τίτλων. Τι σημαίνει η έξοδος από την περίοδο των μεγάλων ενέσεων ρευστότητας. Πώς επηρεάζεται το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο σκηνικό για τις τραπεζικές μετοχές με τη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΚΤ

Απομακρύνεται η απειλή των αυξήσεων κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου λόγω του αναβαλλόμενου φόρου. Αλλάζει η τιμολόγηση των τραπεζικών μετοχών, που είναι σήμερα 40% φθηνότερες από τις αντίστοιχες της ευρωζώνης.
ΑΓΟΡΕΣ

Προειδοποίηση για Bitcoin από ΕΚΤ: Πιο μεγάλη φούσκα από τις τουλίπες

Με τις μεγάλες φούσκες του 17ου και 18ου αιώνα συγκρίνει η ΕΚΤ την άνοδο του Bitcoin. Ακραίες διακυμάνσεις στις χθεσινές συναλλαγές, μετά την παρέμβαση από τις αρχές της Κίνας κατά των κρυπτονομισμάτων.
ΑΓΟΡΕΣ

Συναγερμός στην ευρωζώνη για τη μεγάλη αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα

Πάνω από το 1,10% έχει ξεφύγει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, πίεση στο ιταλικό αλλά και ακόμη και στο γαλλικό, μετά το άλμα απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς πάνω από το 1,50%. Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για λήψη μέτρων.