ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Μπαζούκας» από την ΕΚΤ: Νέο QE και μείωση επιτοκίου

Οι αγορές ομολόγων αρχίζουν από τον Νοέμβριο και θα συνεχισθούν όσο κριθεί απαραίτητο. Ακόμη πιο χαμηλά το ήδη αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες. «Χλιαρή» αντίδραση των αγορών.

Το πιο ισχυρό όπλο της νομισματικής πολιτικής, την ποσοτική χαλάρωση (QE), αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον Νοέμβριο και για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο, ενώ παράλληλα προχωρά σε νέα μείωση του ήδη αρνητικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,50%.

Παρά τις ισχυρές αντιστάσεις που είχαν εκδηλωθεί από μεγάλες κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, με πρώτη την Bundesbank, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατάφερε και αυτή την φορά να αποσπάσει από το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας μια απόφαση για ανορθόδοξα μέτρα νομισματικής πολιτικής, χωρίς τελικά να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που ανέφεραν ότι το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα άρχιζε με καθυστέρηση και υπό την αίρεση των οικονομικών στοιχείων που θα δημοσιοποιηθούν.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ,

  • Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων μειώνεται στο -0,50%, ενώ τα υπόλοιπα βασικά επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα. Το συμβούλιο της ΕΚΤ τονίζεται ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα παρόντα, εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μέχρι να συγκλίνει με «ισχυρό τρόπο» ("robustly") ο πληθωρισμός με το στόχο της τράπεζας, δηλαδή αρκετά κοντά στο 2%. Επίσης, εισάγεται σύστημα κλιμακωτής εφαρμογής των αρνητικών επιτοκίων, ώστε να περιορισθεί η αρνητική επίδραση στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών.
  • Για τις αγορές στοιχείων ενεργητικού (ομολόγων), η ΕΚΤ αποφάσισε το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να αρχίσει την 1η Νοεμβρίου και να προχωρήσει με αγορές αξίας 20 δισ. ευρώ το μήνα. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών για αγορές αξίας 30 δισ. ευρώ το μήνα. Πάντως, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το πρόγραμμα θα κρατήσει όσο χρειάζεται για να ενισχύσει την επίδραση των χαμηλών επιτοκίων και θα σταματήσει λίγο πριν αρχίσει ο επόμενος κύκλος αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ. Θα συνεχισθεί, επίσης, η επανατοποθέτηση κεφαλαίων από λήξεις ομολόγων που αγοράσθηκαν με το προηγούμενο QE, όσο χρειάζεται για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της νομισματικής πολιτικής.
  • Ευνοϊκότεροι θα γίνουν οι όροι χρηματοδότησης των τραπεζών με το νέο πρόγραμμα TLTRO (παροχή μακροπρόθεσμης ρευστότητας), το οποίο επεκτείνεται για δύο έως τρία έτη.

Οι ανακοινώσεις αυτές, εν αναμονή και των διευκρινίσεων που θα δώσει ο Μ. Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Ο δείκτης Euro Stoxx 100 σημείωνε πριν από λίγο άνοδο κατά 0,60% περίπου, αλλά ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωνε σημαντική πτώση, κοντά στο 2%, καθώς οι ανακοινώσεις εντείνουν τις ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

«Καίνε» επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα: Απώλειες 21% σε δώδεκα μήνες

Ζημιές μεγαλύτερες από τους ιταλικούς τίτλους και σχεδόν διπλάσιες από τους γερμανικούς έφεραν στους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους δείκτες της S&P. Πώς φθάσαμε στο σπάνιο φαινόμενο της παγκόσμιας bear market στα ομόλογα.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» αποδόσεων στα ομόλογα μετά την ισχυρή στήριξη από την ΕΚΤ

Απότομη υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το 3,30%, ενώ χθες είχε ξεφύγει πάνω και από 3,60%. Μικρότερη η θετική επίδραση στα ιταλικά ομόλογα λόγω πολιτικού ρίσκου. Πώς θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

«Σβήνει η φωτιά» στα ελληνικά ομόλογα, πώς θα τα υποστηρίζει η ΕΚΤ

Παρεμβάσεις σε δύο στάδια από την ΕΚΤ, αρχικά με αγορές τίτλων με έσοδα από το έκτακτο πρόγραμμα και, ακολούθως, με το νέο εργαλείο στήριξης για τις ασθενέστερες οικονομίες. Πέφτει στο 3,5% η απόδοση του 10ετούς.
ΑΓΟΡΕΣ

Μπαίνουν στον... πάγο τα εταιρικά ομόλογα, ξέφυγε πάνω από 3% η απόδοση

Μετά το ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων 1,4 δισ. το 2021, η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέρνει αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των εταιρειών και φρενάρει τα σχέδια για νέες εκδόσεις.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΑΓΟΡΕΣ

Μπόνους στα κέρδη των τραπεζών από τις αυξήσεις επιτοκίων

Έως και κατά 10% θα ενισχύσει την κερδοφορία των τραπεζών το 2023 μια αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά μισή μονάδα, εκτιμά η Morgan Stanley. Απώλειες κεφαλαίων από την αύξηση αποδόσεων των ομολόγων.